Hoe ananasjam met limoen en vanille maken?
Voor ananasjam met limoen en vanille maken, begin je altijd met het schoonmaken van je werkruimte en het uitkoken van je jampotten. Kies rijpe, zoete ananassen en gebruik bij voorkeur een biologische limoen omdat je ook de schil nodig hebt. De vanille haal je uit een echte peul, geen extract of aroma. Dat maakt echt verschil.
Voorbereidingstijd 20 minuten min
Bereidingstijd 15 minuten min
Afkoelen 1 uur uur
Totale tijd 1 uur uur 35 minuten min
Gang Ontbijt
Keuken Internationaal
Porties 4 Jampotten
calorieën 205 kcal
Grote kookpan
Pollepel
Glazen jampotten met goed sluitende deksels
Schone theedoek
Citruspers
Fijne rasp
Scherp mes
Snijplank
Trechter (optioneel, maar handig)
Keukenthermometer (optioneel)
- 1200 gram schoongemaakte verse ananas zonder schil en kern
- 2 limoenen sap en geraspte schil
- 1 vanillestokje
- 500 gram geleisuiker speciaal 2:1
1. Voorbereiden
Was de potten en deksels goed af met heet water en soda. Spoel daarna grondig en kook ze minstens tien minuten in een grote pan met water. Laat ze op een schone theedoek ondersteboven uitlekken. Raak de binnenkant van de potten en deksels niet meer aan met je handen.
Snij de schil van de ananassen, verwijder de harde kern en snij het vruchtvlees in kleine stukjes. Rasp de schil van de limoenen (alleen het groene deel) en pers daarna het sap uit.
2. Jam maken
Doe de ananas in een grote pan, samen met het limoensap, de rasp en het merg van het vanillestokje. Voeg ook de leeggeschraapte vanillepeul toe. Laat dit mengsel op middelhoog vuur tien minuten zachtjes koken. Roer regelmatig.
Roer de geleisuiker erdoor zodra het fruit goed heet is. Zet het vuur hoger en breng het geheel aan de kook. Zodra het krachtig borrelt, laat je het vier minuten doorkoken. Blijf goed roeren.
Druppel wat jam op een ijskoud bordje en wacht tien seconden. Trek er met je vinger doorheen. Blijft het spoor zichtbaar, dan is de jam goed. Anders nog een minuut extra koken.
Haal het vanillestokje eruit. Vul de hete jam met behulp van een trechter in de warme potten. Sluit ze meteen goed af. Zet de potten eventueel vijf minuten ondersteboven om vacuüm te trekken, maar alleen als je zeker weet dat je deksels zuurbestendig zijn.
Laat de potten rechtop afkoelen op een theedoek. Bewaar ze daarna op een koele en donkere plek.
Trefwoord Ananasjam met limoen en vanille maken