Abrikozensap zonder toegevoegde suikers maken is eenvoudiger dan je misschien denkt, en het resultaat is puur, zacht en fruitig sap waar niets aan toegevoegd is behalve water en liefde voor het ambacht. Het draait allemaal om rijpe abrikozen en een zorgvuldige bereiding die de natuurlijke zoetheid van het fruit naar voren haalt. Dit sap past perfect in een gezond voedingspatroon en is een heerlijke dorstlesser op warme dagen.
Je hoeft geen chemicus of professionele sapmaker te zijn om dit zelf te doen. Wat je vooral nodig hebt is tijd, aandacht en een beetje geduld. De geur van warme abrikozen die door je keuken zweeft tijdens het koken is op zich al een beloning. En als je het sap eenmaal in de fles hebt, weet je precies wat erin zit. Geen verborgen suikers, geen toevoegingen, alleen abrikozen, water en vakmanschap.
Hoe abrikozensap zonder toegevoegde suikers maken?
Abrikozensap zonder toegevoegde suikers maken begint met rijpe abrikozen. Ze moeten zacht aanvoelen, maar niet rot zijn. Hoe rijper de vrucht, hoe zoeter het sap zonder dat er extra suiker aan te pas komt. Het koken helpt niet alleen om de smaak te verdiepen, maar ook om het sap te steriliseren. Daarna wordt het sap gezeefd, opnieuw verhit en direct gebotteld in goed schoongemaakte flessen.
Was de abrikozen grondig en verwijder de pitten. Je hoeft ze niet te schillen. Snij de abrikozen doormidden of in kwarten en doe ze in een ruime pan. Voeg het water toe. Breng dit rustig aan de kook op middelhoog vuur. Laat het geheel daarna zachtjes sudderen met de deksel op de pan. Roer af en toe door met een houten lepel. Na ongeveer twintig tot vijfentwintig minuten zijn de abrikozen helemaal zacht en uit elkaar gevallen.
Zet een fijne zeef boven een schone pan en giet het mengsel erdoorheen. Druk met een lepel het vruchtvlees goed door de zeef om zoveel mogelijk sap en pulp op te vangen. Gooi de velletjes en restanten weg. Voeg eventueel het citroensap toe voor een iets frissere toon en breng het sap opnieuw aan de kook. Laat het twee tot drie minuten zacht doorkoken.
Giet het hete sap met behulp van een trechter direct in schone flessen. Vul ze helemaal tot aan de rand en sluit ze onmiddellijk af. Zet de flessen eventueel vijf minuten op de kop om de doppen te steriliseren, maar dit is optioneel. Laat volledig afkoelen op een schone doek.
Trefwoord Abrikozensap zonder toegevoegde suikers maken
Hoelang is abrikozensap zonder toegevoegde suikers houdbaar?
De houdbaarheid van zelfgemaakt abrikozensap zonder toegevoegde suikers hangt sterk af van hoe schoon je werkt en hoe goed je het sap verhit en afsluit. In gesteriliseerde flessen op een koele plek blijft het verrassend lang goed, zeker als je ook zuur (zoals citroensap) toevoegt. Na opening bewaar je het best in de koelkast en gebruik je het binnen enkele dagen. Buiten de koelkast bederft het snel zodra de fles is geopend.
Bewaartijd
In gesloten fles op kamertemperatuur: 6 maanden In koelkast: tot 1 jaar Na opening of zelf gemaakt: 5 dagen in de koelkast, buiten de koelkast maximaal 12 uur (alleen als het niet warm is).
Vijf variaties en aanpassingen
Met munt
Voeg tijdens het koken van de abrikozen een paar takjes verse munt toe en verwijder ze vóór het zeven. Dit geeft het sap een licht kruidige ondertoon.
Met gember
Rasp een stukje verse gember van ongeveer 3 centimeter mee met het fruit. Dit geeft een lichte kick en past goed bij abrikoos.
Met vanille
Een half vanillestokje meekoken geeft een romige en zachte smaak die vooral in de winter heerlijk tot zijn recht komt.
Met ander fruit
Vervang een derde van de abrikozen door rijpe perziken of nectarines voor een zachtere, rondere smaak. Zorg dat het totaalgewicht gelijk blijft.
Iets dikker
Wil je een dikkere nectarachtige drank, gebruik dan minder water of laat het sap iets langer inkoken na het zeven, zodat het meer indikt. Hierdoor krijg je een voller sap dat ook geschikt is om te mengen met yoghurt of als saus over dessert.
Wilhelmus Hengstmengel
Auteur en kok
Als kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander, lekker eten begint bij het op de juiste manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.