Ga terug
klein

Hoe abrikozensap zonder toegevoegde suikers maken?

Abrikozensap zonder toegevoegde suikers maken begint met rijpe abrikozen. Ze moeten zacht aanvoelen, maar niet rot zijn. Hoe rijper de vrucht, hoe zoeter het sap zonder dat er extra suiker aan te pas komt. Het koken helpt niet alleen om de smaak te verdiepen, maar ook om het sap te steriliseren. Daarna wordt het sap gezeefd, opnieuw verhit en direct gebotteld in goed schoongemaakte flessen.
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Afkoelen 1 uur
Totale tijd 1 uur 40 minuten
Gang Drankjes
Keuken Internationaal
Porties 2 Flessen van ongeveer 750 milliliter
calorieën 63 kcal

Benodigdheden

  • Grote pan
  • Houten lepel
  • Fijne zeef of passe-vite
  • schone glazen flessen met goed afsluitbare dop
  • Trechter
  • Pollepel
  • keukenhanddoek

Ingrediënten
  

  • 1500 gram rijpe abrikozen
  • 750 milliliter water
  • optioneel: 2 eetlepels vers geperst citroensap

Bereiding
 

  • Was de abrikozen grondig en verwijder de pitten. Je hoeft ze niet te schillen. Snij de abrikozen doormidden of in kwarten en doe ze in een ruime pan. Voeg het water toe. Breng dit rustig aan de kook op middelhoog vuur. Laat het geheel daarna zachtjes sudderen met de deksel op de pan. Roer af en toe door met een houten lepel. Na ongeveer twintig tot vijfentwintig minuten zijn de abrikozen helemaal zacht en uit elkaar gevallen.
  • Zet een fijne zeef boven een schone pan en giet het mengsel erdoorheen. Druk met een lepel het vruchtvlees goed door de zeef om zoveel mogelijk sap en pulp op te vangen. Gooi de velletjes en restanten weg. Voeg eventueel het citroensap toe voor een iets frissere toon en breng het sap opnieuw aan de kook. Laat het twee tot drie minuten zacht doorkoken.
  • Giet het hete sap met behulp van een trechter direct in schone flessen. Vul ze helemaal tot aan de rand en sluit ze onmiddellijk af. Zet de flessen eventueel vijf minuten op de kop om de doppen te steriliseren, maar dit is optioneel. Laat volledig afkoelen op een schone doek.
Trefwoord Abrikozensap zonder toegevoegde suikers maken