Aardbeien limonade maken
Sap & smoothie

Aardbeien limonade maken

Aardbeien limonade maken is iets wat ik in de zomer het liefst elke week doe. Zeker als er verse aardbeien op de markt te krijgen zijn, is dit een manier om hun geur en smaak volledig te vangen in een drankje dat je in een koude fles in de koelkast bewaart. Deze limonade is niet alleen verfrissend, maar ook een stuk lekkerder dan wat je in de winkel koopt. Je weet precies wat erin zit, en dat maakt het alleen maar leuker.

Voor dit recept gaan we twee grote flessen vullen met aardbeien limonade. Je maakt als het ware een siroop van verse aardbeien en citroen, die je later mengt met koud water. Je kunt het meteen drinken, of eerst goed laten koelen. De kleur is diep rood, de smaak is zoet en een beetje fris, en het is echt iets om mee voor de dag te komen op een warme dag.

klein

Hoe aardbeien limonade maken?

Aardbeien limonade maken doe je door verse aardbeien te koken met water, suiker en citroensap. Daarna pureer je alles en giet je het door een fijne zeef. De overgebleven siroop verdun je dan met koud water. Je kunt het geheel koud zetten of direct serveren met ijsblokjes.
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 12 minuten
Afkoelen 1 uur
Totale tijd 1 uur 42 minuten
Gang Drankjes
Keuken Nederland
Porties 2 Flessen
calorieën 45 kcal

Benodigdheden

  • Grote kookpan
  • Staafmixer of blender
  • Fijne zeef of neteldoek
  • Trechter
  • grote maatbeker
  • 2 glazen flessen van 1 liter
  • Lepel of spatel

Ingrediënten
  

  • 500 gram rijpe aardbeien
  • 200 gram kristalsuiker
  • 150 milliliter versgeperst citroensap
  • 800 milliliter water om mee te koken
  • 1 liter koud water om aan te lengen

Bereiding
 

1. Voorbereiding

  • Was de aardbeien goed onder koud stromend water en verwijder de kroontjes. Snij grote aardbeien in tweeën zodat ze sneller zacht worden tijdens het koken.

2. Limonade maken

  • Doe de schoongemaakte aardbeien in een grote pan samen met de kristalsuiker, het versgeperste citroensap en 800 milliliter water. Zet het vuur middelhoog en breng het geheel aan de kook.
  • Laat de aardbeien zo’n 10 tot 12 minuten zachtjes koken, tot ze volledig uit elkaar vallen en de vloeistof diep rood is gekleurd. Roer af en toe met een lepel zodat de suiker goed oplost en niets aanbrandt.
  • Haal de pan van het vuur en pureer het geheel met een staafmixer of doe het over in een blender. Als alles goed glad is, giet je het mengsel door een fijne zeef of een neteldoek in een grote maatbeker. Druk het vruchtvlees goed aan zodat je zoveel mogelijk vloeistof opvangt.
  • Gooi het pulp weg of gebruik het voor een smoothie of yoghurt. De overgebleven siroop meng je nu met 1 liter koud water. Roer goed door met een lepel of garde en proef even. Wil je het wat zuurder? Voeg dan een beetje extra citroensap toe. Liever wat zoeter? Dan kun je nog een klein beetje suiker oplossen in een kopje heet water en erbij schenken.
  • Giet de afgekoelde limonade met een trechter in de flessen. Sluit ze goed af en zet ze in de koelkast. Na een paar uur is je aardbeien limonade ijskoud en klaar om te serveren.
Trefwoord Aardbeien limonade maken

Hoe lang is aardbeien limonade houdbaar?

Als je de limonade in goed gereinigde flessen giet en meteen afsluit, kun je deze ongeveer vijf dagen bewaren in de koelkast. Zorg ervoor dat je altijd een schone lepel gebruikt als je uit de fles schenkt, dan blijft de limonade het langst vers. In de vriezer kun je de siroop ook in porties invriezen, dan blijft hij tot drie maanden goed.

Vijf variaties en aanpassingen

Bruisend mineraalwater

Gebruik in plaats van water bruisend mineraalwater voor een sprankelende versie

Verse munt toevoegen

Voeg tijdens het koken een paar blaadjes verse munt toe en zeef die er na het pureren weer uit

Combineren

Maak een combinatie met ander zomerfruit zoals frambozen of perziken

Limoensap

Vervang een deel van het citroensap door limoensap voor een andere frisse toon

Verse gember toevoegen

Voeg een stukje verse gember toe tijdens het koken voor een licht pittige twist

Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel

Auteur en kok

Als kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander, lekker eten begint bij het op de juiste manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept