Aalbessensap maken is iets wat je het beste doet op een rustige ochtend of middag, wanneer de zon al wat hoger staat en je zin hebt om iets zelf te maken dat je straks in de winter weer kunt openmaken. Als je eenmaal een paar struiken met rode aalbessen hebt, dan weet je: het zijn kleine vruchtjes, maar ze geven enorm veel sap. En juist dat sap is zo puur en vol van smaak dat het echt zonde zou zijn om die oogst zomaar te laten hangen.
Je kunt het sap puur drinken, gebruiken in de keuken of combineren met andere ingrediënten tot een heerlijke siroop. Maar het leukste blijft misschien nog wel dat je iets in flessen stopt dat je zelf van struik tot sap hebt gebracht. In dit recept leg ik stap voor stap uit hoe je zelf aalbessensap maakt voor twee flessen van ongeveer een halve liter. Gewoon zoals ik het zelf doe.

Hoe aalbessensap maken?
Benodigdheden
- Grote pan met dikke bodem
- Zeef of passevite
- Schone theedoek of neteldoek
- Trekzeef of vergiet
- Schone flessen van een halve liter (bij voorkeur glazen beugelflessen of schroefflessen)
- Trechter
- Pollepel of soeplepel
- Weckpot of pan om flessen in uit te koken
- Schone vaatdoek of theedoek
Ingrediënten
- 1 Kilo rode aalbessen
- 300 gram kristalsuiker naar smaak
- 100 milliliter water
Bereiding
1. Voorbereiding
- Pluk eerst de aalbessen. Haal ze voorzichtig van de steeltjes en doe ze in een vergiet. Spoel ze goed af onder koud stromend water, en laat ze daarna even uitlekken. Je hoeft ze niet droog te deppen, maar laat het meeste water weglopen. Ondertussen zet je je flessen klaar: was ze met warm water en soda, en spoel ze heel goed uit. Zet ze daarna in een grote pan met kokend water, zodat ze steriel zijn. Laat ze tot gebruik in dat hete water staan.
2. Koken
- Doe de aalbessen samen met honderd milliliter water in een grote pan met dikke bodem. Zet het vuur middelhoog en breng alles langzaam aan de kook. Zodra het mengsel begint te pruttelen, draai je het vuur laag. Laat de bessen ongeveer vijftien minuten zachtjes koken. Roer af en toe even door, zodat ze allemaal kapot gaan en hun sap goed loslaten.
3. Sap maken
- Zet een grote kom klaar met daarin een zeef bekleed met een neteldoek of schone theedoek. Giet het warme bessenmengsel hierin en laat het rustig uitlekken. Druk het sap niet te hard aan, anders krijg je teveel pulp in je sap. Je kunt eventueel na een kwartiertje nog even voorzichtig wat aandrukken met de achterkant van een lepel.
- Vang het sap op in een schone pan. Meet hoeveel sap je hebt, en voeg dan per liter sap ongeveer tweehonderdvijftig tot driehonderd gram suiker toe, afhankelijk van hoe zoet je het wilt. Breng het sap opnieuw aan de kook, en blijf goed roeren zodat de suiker oplost. Laat het twee tot drie minuten zachtjes doorkoken.
4. Bottelen
- Zorg dat je flessen klaarstaan: leeg ze (voorzichtig, heet!) en zet ze op een schone doek. Giet het kokendhete sap met behulp van een trechter in de flessen. Vul tot net onder de rand. Sluit ze meteen goed af met een schroefdop of beugelsluiting. Zet ze ondersteboven weg en laat ze zo afkoelen. Dat helpt om ze vacuüm te trekken.
Hoelang is aalbessensap houdbaar?
Als je hygiënisch hebt gewerkt en het sap kokendheet hebt afgevuld in uitgekookte flessen, dan blijft het makkelijk een jaar goed. Bewaar het donker en koel, bijvoorbeeld in een kelder of voorraadkast. Eenmaal geopend kun je het nog een week in de koelkast bewaren.
Vijf variaties en aanpassingen
Zwarte bessen
Vervang een deel van de aalbessen door zwarte bessen voor een krachtiger, dieper sap.
Kaneelstokje
Voeg tijdens het koken van het sap een kaneelstokje of een paar kruidnagels toe voor een kruidige ondertoon.
Honing
Gebruik honing in plaats van suiker voor een zachtere, rondere smaak.
Siroop maken
Maak een siroop in plaats van puur sap, door meer suiker toe te voegen en het langer te koken.
Citroensap toevoegen
Voeg citroensap toe tijdens het koken om het sap iets frisser en langer houdbaar te maken.

Wilhelmus Hengstmengel
Auteur en kokAls kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander, lekker eten begint bij het op de juiste manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.