Hoe aalbessensap maken?
Aalbessensap maken is eigenlijk heel eenvoudig, als je maar even de tijd neemt. Het begint met rijpe rode aalbessen. Niet te vroeg geplukt, want dan is het sap zuur. En niet te laat, want dan verliezen ze hun frisheid. Je kookt ze zachtjes, perst het sap eruit, en daarna breng je het aan de kook met suiker. Daarna giet je het kokendheet in flessen die je goed hebt uitgekookt. Als je dat zorgvuldig doet, kun je het lang bewaren.
Voorbereidingstijd 30 minuten min
Bereidingstijd 20 minuten min
Afkoelen 1 uur uur
Totale tijd 1 uur uur 50 minuten min
Gang Drankjes
Keuken Nederland
Porties 2 Flessen
calorieën 42 kcal
Grote pan met dikke bodem
Zeef of passevite
Schone theedoek of neteldoek
Trekzeef of vergiet
Schone flessen van een halve liter (bij voorkeur glazen beugelflessen of schroefflessen)
Trechter
Pollepel of soeplepel
Weckpot of pan om flessen in uit te koken
Schone vaatdoek of theedoek
- 1 Kilo rode aalbessen
- 300 gram kristalsuiker naar smaak
- 100 milliliter water
1. Voorbereiding
Pluk eerst de aalbessen. Haal ze voorzichtig van de steeltjes en doe ze in een vergiet. Spoel ze goed af onder koud stromend water, en laat ze daarna even uitlekken. Je hoeft ze niet droog te deppen, maar laat het meeste water weglopen. Ondertussen zet je je flessen klaar: was ze met warm water en soda, en spoel ze heel goed uit. Zet ze daarna in een grote pan met kokend water, zodat ze steriel zijn. Laat ze tot gebruik in dat hete water staan.
2. Koken
Doe de aalbessen samen met honderd milliliter water in een grote pan met dikke bodem. Zet het vuur middelhoog en breng alles langzaam aan de kook. Zodra het mengsel begint te pruttelen, draai je het vuur laag. Laat de bessen ongeveer vijftien minuten zachtjes koken. Roer af en toe even door, zodat ze allemaal kapot gaan en hun sap goed loslaten.
3. Sap maken
Zet een grote kom klaar met daarin een zeef bekleed met een neteldoek of schone theedoek. Giet het warme bessenmengsel hierin en laat het rustig uitlekken. Druk het sap niet te hard aan, anders krijg je teveel pulp in je sap. Je kunt eventueel na een kwartiertje nog even voorzichtig wat aandrukken met de achterkant van een lepel.
Vang het sap op in een schone pan. Meet hoeveel sap je hebt, en voeg dan per liter sap ongeveer tweehonderdvijftig tot driehonderd gram suiker toe, afhankelijk van hoe zoet je het wilt. Breng het sap opnieuw aan de kook, en blijf goed roeren zodat de suiker oplost. Laat het twee tot drie minuten zachtjes doorkoken.
4. Bottelen
Zorg dat je flessen klaarstaan: leeg ze (voorzichtig, heet!) en zet ze op een schone doek. Giet het kokendhete sap met behulp van een trechter in de flessen. Vul tot net onder de rand. Sluit ze meteen goed af met een schroefdop of beugelsluiting. Zet ze ondersteboven weg en laat ze zo afkoelen. Dat helpt om ze vacuüm te trekken.
Trefwoord Aalbessensap maken