Rode bieten drogen is een eenvoudige en dankbare manier om deze aardse groente lang te bewaren. Je haalt niet alleen het vocht eruit, maar ook de volle smaak blijft bewaard. Gedroogde rode bieten kun je gebruiken in salades, als chips, in stoofpotten of zelfs malen tot poeder voor in smoothies en sauzen. Wie zijn eigen bieten teelt of een flinke lading goedkoop op de kop tikt, heeft zo een methode in handen om niets verloren te laten gaan.
Drogen is ook handig omdat het nauwelijks ruimte inneemt in de voorraadkast. In een pot of zakje passen heel wat plakjes of reepjes. Bovendien heb je geen diepvries of koelkast nodig. Dat maakt het duurzaam en goedkoop. Het is een oude bewaarmethode die nog steeds uitstekend werkt en met een gewone oven of droogapparaat prima zelf te doen is.

Hoe rode bieten drogen?
Benodigdheden
- Grote pan of stoompan
- Dunschiller of mesje
- Snijplank
- Keukenmes
- Theedoek
- Oven met bakplaat of droogapparaat
- Bakpapier of droogmatjes
- Glazen potten of papieren zakjes om te bewaren
Ingrediënten
- 1.000 gram verse rode bieten
Bereiding
1. Voorbereiding
- Was de bieten grondig onder koud stromend water. Boen eventueel de aarde eraf met een groenteborstel. Snijd het loof eraf, maar laat een klein stukje steel en wortelpunt zitten. Zo lekken ze minder tijdens het koken. Kook ze vervolgens met schil in ruim water voor ongeveer 45 minuten tot ze net gaar zijn. Je kunt ze ook stomen, dat duurt iets langer maar behoudt meer smaak. Laat ze daarna afkoelen.
- Wrijf de schil van de afgekoelde bieten, dat gaat heel makkelijk met je handen of met een stukje keukenpapier. Snijd vervolgens de bieten in dunne plakken van ongeveer twee millimeter. Hoe dunner je snijdt, hoe sneller en gelijkmatiger het drogen gaat. Je kunt ze ook in dunne reepjes of blokjes snijden, afhankelijk van waarvoor je ze later wilt gebruiken.
2. Drogen in de oven of droogapparaat
- Verwarm de oven voor op 50 tot 60 graden Celsius. Leg de bieten op een met bakpapier beklede bakplaat, zorg dat ze elkaar niet overlappen. Laat de ovendeur op een kier staan met een houten lepel ertussen, zodat het vocht kan ontsnappen. Droog de bieten gedurende 6 tot 8 uur, keer ze halverwege om. In een droogapparaat op 55 graden Celsius duurt het ongeveer 8 tot 10 uur. Controleer af en toe: ze moeten volledig droog zijn maar niet verbrand.
- Laat de gedroogde bieten helemaal afkoelen op een rooster of bakplaat. Bewaar ze daarna luchtdicht in glazen potten of papieren zakjes op een donkere en droge plek. Schrijf de droogdatum op het potje. Controleer de eerste dagen of er geen vocht in de pot komt, anders alsnog verder drogen.
- Gedroogde rode bieten kun je op verschillende manieren gebruiken. Je kunt ze weken in water voor gebruik in stoofgerechten of soepen. Je kunt ze ook zo eten als gezonde snack. Gemalen tot poeder zijn ze perfect om kleur en smaak te geven aan bijvoorbeeld pasta, cakebeslag of dressing.
Hoelang zijn gedroogde bieten houdbaar?
Als de bieten goed droog zijn en je bewaart ze luchtdicht en donker, dan blijven ze zeker 6 tot 12 maanden goed. Gebruik je glazen potten, controleer dan regelmatig op eventuele condens. Zie je schimmel of ruik je een zure geur, dan zijn ze niet meer geschikt. In papieren zakjes blijven ze minder lang goed, ongeveer 4 tot 6 maanden.
Vijf variaties en aanpassingen
Bietenchips met kruiden
Bestrooi de plakjes voor het drogen met wat zeezout, gerookt paprikapoeder of tijm voor extra smaak.
Zoete variant
Meng de plakjes bieten na het koken met een beetje honing en kaneel, en droog ze dan voor een lichtzoete snack.
Met wortel of pastinaak
Meng rode biet met andere groenten zoals wortel of pastinaak, en droog alles tegelijk voor een kleurrijke chipsmix.
Rauwe bieten drogen
Je kunt ook rauwe bieten schillen, dun snijden en dan direct drogen. Dit geeft een iets hardere, intensere smaak.
Bietenpoeder maken
Maal de gedroogde bieten fijn in een koffiemolen of blender tot poeder. Ideaal om kleur te geven aan smoothies, pasta of rijst.

Wilhelmus Hengstmengel
Auteur en kokAls kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander, lekker eten begint bij het op de juiste manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.
Bericht van facebook:
Het poeder is ook geweldig om bv pastadeeg of bv een omelet, pannenkoeken of wat je maar wilt te kleuren.
Klopt, in feite gewoon een kwestie van gedroogde bieten fijn maken.