Hazelnootolie maken is iets wat je volledig zelf in de hand kunt houden. Als je van noten houdt, en je werkt graag met pure ingrediënten, dan is dit echt iets voor jou. De geur van vers geroosterde hazelnoten die zich door je keuken verspreidt, het malen, het persen, en uiteindelijk het bottelen in je eigen flesjes. Je proeft straks niet alleen de olie, je proeft het werk en de liefde die je erin hebt gestopt.
Wat je krijgt is geen slap aftreksel of dunne olie uit de supermarkt. Zelfgemaakte hazelnootolie is dikker, voller, zachter. Je kunt het gebruiken in salades, in cakebeslag, bij gegrilde groenten, of gewoon als dipje met een stukje brood. En omdat je weet wat erin zit, weet je ook wat je niet binnenkrijgt: geen kunstmatige toevoegingen, geen conserveringsmiddelen, alleen pure noot.

Hoe hazelnootolie maken?
Benodigdheden
- Bakplaat
- Schone theedoek
- keukenmachine of krachtige blender
- oliepers of een stevige notenpasta-machine
- Zeef
- kaasdoek
- Trechter
- 2 schone glazen flesjes van 100 milliliter, goed afsluitbaar
Ingrediënten
- 200 gram rauwe hazelnoten ongebrand, ongezouten
Bereiding
1. Voorbereiden
- Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Verspreid de hazelnoten gelijkmatig over een bakplaat. Rooster de noten ongeveer 10 tot 12 minuten. Haal ze eruit zodra ze een lichtbruine kleur krijgen en je een warme, nootachtige geur ruikt. Laat ze iets afkoelen.
2. Olie maken
- Leg de geroosterde hazelnoten in een schone theedoek en wrijf stevig zodat de bruine velletjes loslaten. Niet erg als er nog wat achterblijven, maar hoe minder velletjes, hoe helderder je olie straks zal zijn.
- Doe de geschilde hazelnoten in een keukenmachine of blender. Maal ze tot een dikke, gladde pasta. Dit kan een paar minuten duren. Schraap de zijkanten af en toe los. Je moet echt een fijne consistentie krijgen, zodat de olie zich straks makkelijker scheidt van de massa.
- Schep de notenpasta over in een oliepers of notenpasta-machine. Draai of pers langzaam zodat de olie eruit begint te lopen. Vang de olie op in een glazen kom of maatbeker. Als je geen pers hebt, kun je de pasta ook in een kaasdoek leggen en langzaam uitwringen, maar dit vraagt wel flink wat kracht.
- Laat de olie even staan, zodat eventueel bezinksel naar beneden zakt. Giet daarna voorzichtig door een fijne zeef met kaasdoek in de flesjes, gebruik hiervoor een trechter. Sluit de flesjes goed af en bewaar ze koel en donker.
Hoelang is hazelnootolie houdbaar?
Zelfgemaakte hazelnootolie blijft ongeveer 2 tot 3 maanden goed als je het op een koele en donkere plek bewaart. De koelkast is prima, maar let op dat de olie dan wat kan stollen. Laat ze op kamertemperatuur weer vloeibaar worden voor gebruik. Ruik altijd even aan de olie voordat je ze gebruikt. Een ranzige geur betekent dat ze niet meer goed is.
Vijf variaties en aanpassingen
Zeezout toevoegen
Voeg een halve theelepel grof zeezout toe vóór het malen. Dit versterkt de smaak.
Amandelen
Probeer een mengsel van hazelnoten en amandelen (elk 100 gram) voor een andere smaakbalans.
Koud water
Voeg tijdens het malen een paar druppels koud water toe. Dit helpt bij het losmaken van de olie.
Roosteren
Rooster de noten wat langer voor een intensere, diepere smaak, maar pas op voor verbranden.
Verse rozemarijn
Voeg na het persen een takje verse rozemarijn of tijm toe aan elk flesje voor een kruidige twist.

Wilhelmus Hengstmengel
Auteur en kokAls kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander, lekker eten begint bij het op de juiste manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.