Frambozengelei maken begint voor mij altijd met een moment van rust. Geen haast, geen lawaai, gewoon even de geur van vers fruit, het geluid van pruttelende suiker en het voorgevoel van die eerste lepel gelei op een verse boterham. Wie ooit met eigen handen gelei heeft gemaakt, weet dat het iets anders is dan jam. Geen pitjes, geen stukjes, maar puur sap, zacht en helder, gevangen in een pot.
Wat me telkens weer verrast, is hoeveel smaak er in een handje frambozen zit. En als je het eenmaal doorhebt, dan lukt het elke keer. Je moet niet bang zijn voor het proces, want het is eerlijk werk: zeven, koken, vullen. En daarna weet je zeker dat je iets in handen hebt wat je niet in de supermarkt vindt. Iets echts.

Hoe frambozengelei maken?
Benodigdheden
- Grote kookpan
- Zeef of neteldoek
- Pollepel
- Glazen jampotten met passende deksels (zurebestendig indien mogelijk)
- Trechter (optioneel, maar handig bij het vullen)
- Schone theedoek
- Labeltjes of een stift om datum op te schrijven
Ingrediënten
- 1000 gram verse frambozen
- 500 gram geleisuiker speciaal 2:1
- 1 eetlepel vers citroensap
- Eventueel: een paar druppels vanille-extract of frambozenlikeur
Bereiding
1. Voorbereiding
- Begin met het wassen van de frambozen. Verwijder eventueel blaadjes of rotte exemplaren.
2. Gelei maken
- Doe de vruchten in een ruime pan en verwarm ze op laag vuur. Je hoeft geen water toe te voegen. Na een paar minuten zullen ze vanzelf sap beginnen los te laten. Roer regelmatig zodat niets aanbrandt.
- Wanneer de vruchten helemaal zacht zijn, haal je de pan van het vuur en giet je de inhoud door een zeef of een neteldoek boven een grote kom. Laat het sap rustig uitlekken. Druk eventueel licht aan met een lepel, maar vermijd te veel duwen als je een heldere gelei wilt.
- Meet het sap af. Voor dit recept is ongeveer 750 milliliter frambozensap ideaal. Doe dit sap in een schone pan samen met de geleisuiker en het citroensap. Roer goed door en breng aan de kook. Blijf roeren zodra het begint te borrelen, want het kan snel overkoken. Laat het geheel zo’n vier minuten doorkoken. Doe een stollingstest door een druppel gelei op een koud bordje te laten vallen. Als die stevig wordt na een paar seconden, is het klaar.
- Giet de hete gelei in gesteriliseerde potten. Werk netjes en snel. Sluit de potten direct goed af. Je kunt ze nu eventueel een paar minuten op hun kop zetten. Dat zorgt voor een betere vacuümsluiting, maar is niet noodzakelijk. Let wel: sommige metalen deksels kunnen door het fruitzuur worden aangetast. In dat geval gebruik je liever zurenbestendige deksels of zet je ze niet ondersteboven.
- Laat de potten afkoelen op een schone theedoek. Zodra ze afgekoeld zijn, controleer je of de deksels goed vacuüm zijn getrokken door erop te duwen. Label de potten met naam en datum.
Hoelang is frambozengelei houdbaar?
Zelfgemaakte frambozengelei is goed houdbaar. Als je schoon werkt en de potten goed vacuüm trekt, blijft de gelei zeker 9 tot 12 maanden goed. Bewaar ze op een donkere, koele plek, zoals een voorraadkast of kelder. Na openen bewaar je de pot in de koelkast en gebruik je hem bij voorkeur binnen drie weken.
Vijf variaties en aanpassingen
Met munt of basilicum
Voeg een takje verse munt of basilicum toe tijdens het koken van het sap. Verwijder het voor je gaat zeven. Dit geeft een frisse, verrassende twist.
Framboos en vanille
Een paar druppels puur vanille-extract geeft de gelei een warme diepte. Voeg dit toe vlak voor het vullen van de potten.
Framboos met rozenwater
Rozenwater gaat prachtig samen met de zachte smaak van frambozen. Gebruik niet meer dan een halve theelepel op de hele hoeveelheid, anders wordt het te overheersend.
Frambozenlikeur of frambozenazijn
Voeg een eetlepel frambozenlikeur toe net voor het vullen. Dit versterkt de fruitsmaak en geeft een volwassen accent. Je kunt ook een theelepel frambozenazijn gebruiken voor wat meer zuur.
Gelei van gemengd rood fruit
Vervang een derde van de frambozen door rode bessen of aardbeien. Dat maakt de smaak iets milder en minder uitgesproken, maar nog steeds heerlijk fris en fruitig.

Wilhelmus Hengstmengel
Auteur en kokAls kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander, lekker eten begint bij het op de juiste manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.