Hoe frambozengelei maken?
Frambozengelei maken begint met het zachtjes verwarmen van frambozen om hun sap vrij te laten komen. Daarna zeef je de massa om de pitjes en pulp te verwijderen. Wat je overhoudt, is helder rood sap. Dat kook je met geleisuiker tot het begint te geleren. Daarna giet je het kokend heet in schone potten, sluit je ze goed af en zet je ze eventueel even op de kop. Dat laatste is niet verplicht, maar wel handig om vacuüm te trekken. Let wel op: bij sommige deksels kan het zuur van het fruit de binnenkant aantasten. In dat geval gebruik je beter potten met zurenbestendige deksels.
Voorbereidingstijd 25 minuten min
Bereidingstijd 15 minuten min
Afkoelen 1 uur uur
Totale tijd 1 uur uur 40 minuten min
Gang Ontbijt
Keuken Internationaal
Porties 4 Jampotten
calorieën 238 kcal
Grote kookpan
Zeef of neteldoek
Pollepel
Glazen jampotten met passende deksels (zurebestendig indien mogelijk)
Trechter (optioneel, maar handig bij het vullen)
Schone theedoek
Labeltjes of een stift om datum op te schrijven
- 1000 gram verse frambozen
- 500 gram geleisuiker speciaal 2:1
- 1 eetlepel vers citroensap
- Eventueel: een paar druppels vanille-extract of frambozenlikeur
2. Gelei maken
Doe de vruchten in een ruime pan en verwarm ze op laag vuur. Je hoeft geen water toe te voegen. Na een paar minuten zullen ze vanzelf sap beginnen los te laten. Roer regelmatig zodat niets aanbrandt.
Wanneer de vruchten helemaal zacht zijn, haal je de pan van het vuur en giet je de inhoud door een zeef of een neteldoek boven een grote kom. Laat het sap rustig uitlekken. Druk eventueel licht aan met een lepel, maar vermijd te veel duwen als je een heldere gelei wilt.
Meet het sap af. Voor dit recept is ongeveer 750 milliliter frambozensap ideaal. Doe dit sap in een schone pan samen met de geleisuiker en het citroensap. Roer goed door en breng aan de kook. Blijf roeren zodra het begint te borrelen, want het kan snel overkoken. Laat het geheel zo’n vier minuten doorkoken. Doe een stollingstest door een druppel gelei op een koud bordje te laten vallen. Als die stevig wordt na een paar seconden, is het klaar.
Giet de hete gelei in gesteriliseerde potten. Werk netjes en snel. Sluit de potten direct goed af. Je kunt ze nu eventueel een paar minuten op hun kop zetten. Dat zorgt voor een betere vacuümsluiting, maar is niet noodzakelijk. Let wel: sommige metalen deksels kunnen door het fruitzuur worden aangetast. In dat geval gebruik je liever zurenbestendige deksels of zet je ze niet ondersteboven.
Laat de potten afkoelen op een schone theedoek. Zodra ze afgekoeld zijn, controleer je of de deksels goed vacuüm zijn getrokken door erop te duwen. Label de potten met naam en datum.
Trefwoord Frambozengelei maken