Feta marineren
Inmaken en wecken

Feta marineren

Feta marineren is een van die dingen die weinig moeite kost maar veel oplevert. Een paar eenvoudige ingrediënten, een goede pot olijfolie en wat geduld, en je hebt een heerlijk potje vol smaak dat wekenlang meegaat. Je kunt het gebruiken in salades, op brood, bij de borrel of gewoon uit het potje snoepen. Het is ook een fijn cadeau om weg te geven, bijvoorbeeld in een glazen potje met een leuk lintje erom.

Wat belangrijk is bij het maken van gemarineerde feta, is dat je hygiënisch werkt en schone potten gebruikt. Door de feta onder olie te bewaren, blijft hij langer goed en wordt hij langzaam doordrenkt met de smaken van knoflook, kruiden en specerijen. Je kunt de potten rechtop bewaren, maar sommige mensen kiezen ervoor om ze eerst een paar uur op de kop te zetten zodat alles goed verdeeld wordt. Let wel op: bij sommige potdeksels kan het zuur in de olie reageren met het metaal. In dat geval kun je beter speciale zuurresistente deksels gebruiken. Dan kun je de potten met een gerust hart ondersteboven zetten.

klein

Hoe Feta marineren?

Feta marineren is simpel, maar het draait allemaal om smaak en versheid. Je begint met een goede kwaliteit feta, liefst in blok en in pekel, zodat je zelf kunt bepalen hoe je hem snijdt. Daarna voeg je smaakmakers toe zoals rozemarijn, tijm, knoflook en eventueel chilipeper of citroenrasp. Door dit alles onder te zetten in een milde extra vierge olijfolie, ontstaat er na een paar dagen een intense, kruidige feta waar je geen genoeg van krijgt. Zorg ervoor dat de feta helemaal onder staat, dan blijft hij goed en krijgt hij optimaal de kans om de smaken op te nemen.
Voorbereidingstijd 30 minuten
Trekken 3 dagen
Totale tijd 3 dagen 30 minuten
Gang Bijgerecht
Keuken Grieks
Porties 4 Jampotten van circa 250 milliliter
calorieën 278 kcal

Benodigdheden

  • Glazen jampotten van 250 milliliter, uitgekookt en goed gedroogd
  • Eventueel zuurresistente deksels voor het op de kop bewaren

Ingrediënten
  

  • 600 gram feta bij voorkeur Griekse feta, in blok
  • 1 liter extra vierge olijfolie
  • 8 tenen knoflook
  • 8 takjes verse rozemarijn
  • 4 takjes verse tijm
  • 2 theelepels roze peperkorrels
  • 2 theelepels zwarte peperkorrels
  • 2 theelepels gedroogde oregano
  • 2 rode chilipepers in ringen (optioneel)
  • Schil van 1 biologische citroen alleen het geel, in fijne reepjes

Bereiding
 

1. Voorbereiding

  • Het begint met het schoonmaken van je werkplek en het steriliseren van de potten. Breng een pan water aan de kook en dompel de glazen potten en deksels hierin onder voor een paar minuten. Laat ze daarna op een schone theedoek ondersteboven drogen.

2. Marineren

  • Snij de feta in blokjes van ongeveer anderhalve centimeter. Zorg dat de blokjes niet te klein zijn, want ze moeten stevig blijven in de olie. Pel de knoflooktenen en halveer ze. Spoel de kruiden af en dep ze goed droog.
  • Neem nu een schone pot en begin met een laagje feta. Voeg dan een paar plakjes knoflook toe, wat peperkorrels, een takje rozemarijn, een beetje oregano, en eventueel wat chili en citroenschil. Herhaal dit tot de pot bijna vol zit, en vul dan langzaam op met olijfolie tot alles onderstaat.
  • Als alle potten gevuld zijn, kun je ervoor kiezen om ze een paar uur op de kop te zetten, zodat de olie goed verdeeld raakt. Let op dat je hiervoor de juiste deksels gebruikt, want sommige metalen deksels kunnen aangetast worden door zuur of olie. Zet de potten daarna op een koele, donkere plek.
  • Laat de feta minimaal drie dagen trekken voor je hem gebruikt. Langer is nog beter: na een week is de smaak intenser.
Trefwoord Feta marineren

Hoelang is gemarineerde feta houdbaar?

Gemarineerde feta kun je in gesloten potten ongeveer drie tot vier weken bewaren op een koele, donkere plek. Na opening bewaar je de pot in de koelkast, waar hij nog ongeveer twee weken houdbaar blijft, zolang de feta goed onder de olie staat.

Als je vacumeert of met weckpotten werkt, kan het zelfs nog wat langer. Let altijd op geur, kleur en structuur. Zie je schimmel of ruikt het zuur of ranzig, dan is het tijd om de inhoud weg te gooien.

Vijf variaties en aanpassingen

Met zongedroogde tomaatjes

Voeg tussen de feta ook wat reepjes zongedroogde tomaat toe. Dat geeft een zoetige, umami smaak die goed combineert met de zoute feta.

Feta met korianderzaad en komijn

Gebruik eens andere specerijen zoals gekneusd korianderzaad, komijn of zelfs venkelzaad voor een oosterse toets.

Met groene olijven

Voeg wat groene olijven toe aan de potten voor een extra mediterraan tintje. Snijd ze doormidden zodat ze hun smaak goed afgeven.

Citroen-feta

Voeg flink wat citroenrasp of zelfs dunne schijfjes biologische citroen toe voor een frisse, bijna Siciliaanse versie.

Pittige feta

Hou je van scherp? Voeg extra veel chilipeper toe of wat gedroogde chili vlokken voor een pittige variant die heerlijk is op warme pasta of op de grill.

Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel

Auteur en kok

Als kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander, lekker eten begint bij het op de juiste manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept