Mandarijnensap maken
Sap & smoothie

Mandarijnensap maken

Mandarijnensap maken is iets wat je in een handomdraai zelf kunt doen, zonder toevoegingen en precies zoals jij het wilt. Als de mandarijnen op hun zoetst zijn, vooral in de late herfst en vroege winter, kun je met een paar kilo fruit twee volle flessen puur sap persen. Het is een bezigheid die bijna meditatief aanvoelt: schillen, persen, zeven en bottelen. En dat allemaal met de geur van verse citrus in de keuken.

Je proeft het verschil meteen. Zelfgemaakt mandarijnensap is zachter, fruitiger en veel minder zuur dan sinaasappelsap. En doordat je het zelf maakt, bepaal je of er vruchtvlees in zit, of een tikje citroen, of juist niet. Met een paar eenvoudige handelingen zet je iets op tafel dat je nergens zo kunt kopen. En dat maakt het eigenlijk al de moeite waard.

klein

Hoe mandarijnensap maken?

Mandarijnensap maken begint natuurlijk met goede, rijpe mandarijnen. Kies fruit dat stevig maar soepel aanvoelt en lekker ruikt. Je hebt geen dure apparatuur nodig. Een simpele citruspers of een handpers is voldoende. Pers het sap uit, zeef het, proef het en pas eventueel iets aan met een beetje citroensap of water. Daarna bottel je het direct in schone flessen. De smaak is puur en vol, en je kunt het koud drinken of zelfs verwarmen als winterdrank.
Voorbereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 20 minuten
Gang Drankjes
Keuken Internationaal
Porties 2 Flesjes
calorieën 47 kcal

Benodigdheden

  • citruspers (handmatig of elektrisch)
  • Fijne zeef
  • Maatbeker
  • Trechter
  • twee glazen flesjes van 500 milliliter met schroefdop of beugel
  • Grote kom
  • pollepel of lepel om te roeren

Ingrediënten
  

  • 1200 gram mandarijnen
  • eventueel 1 eetlepel citroensap
  • eventueel 100 milliliter water als het sap erg dik is

Bereiding
 

1. Voorbereiding

  • Gebruik lauw water en wrijf eventuele was of vuil van de schil. Daarna pel je de mandarijnen. Haal zoveel mogelijk van de witte velletjes weg, want die kunnen bitter smaken in het sap. Als je een sapcentrifuge hebt, kun je zelfs de mandarijnen met velletje gebruiken, maar dat geeft wel een heel andere smaak.

2. Sap maken

  • Snij de gepelde mandarijnen in tweeën of vieren en pers ze uit boven een kom. Gebruik een citruspers zodat je zoveel mogelijk sap uit het vruchtvlees haalt. Als je liever geen pitjes of vezels in je sap hebt, giet je het sap door een fijne zeef. Druk met de achterkant van een lepel om zoveel mogelijk sap door de zeef te duwen.
  • Proef het sap. Als het erg zoet is, kun je er een klein beetje citroensap aan toevoegen voor frisheid. Vind je het juist te sterk of te geconcentreerd, dan kun je het lichtjes aanlengen met water. Roer goed door en giet het sap met behulp van een trechter in twee goed schoongemaakte flessen. Sluit de flessen direct af. Laat het sap eerst even afkoelen als het warm is geworden door het persen. Zet de flesjes daarna in de koelkast.
Trefwoord Mandarijnensap maken

Hoelang is mandarijnensap houdbaar?

Zelfgemaakt mandarijnensap bevat geen conserveermiddelen en moet dus gekoeld bewaard worden. In de koelkast blijft het ongeveer drie dagen goed, als je het in een goed afsluitbare glazen fles bewaart.

Wil je het langer bewaren, dan kun je het sap invriezen. Giet het dan in een diepvriesgeschikte fles of ijsblokjesvorm en gebruik het binnen drie maanden. Laat het rustig ontdooien in de koelkast.

Vijf variaties en aanpassingen

Snufje kaneel

Voeg een snufje kaneel toe voor een warme wintersmaak. Dit kun je al bij het roeren doen, of pas in het glas.

Citroen en limoen

Meng mandarijnensap met sap van citroen en limoen voor een citrusmelange die goed werkt als basis voor cocktails of mocktails.

Geraspte gember

Voeg geraspte gember toe bij het persen als je van een pittige toon houdt. Dit geeft het sap ook een verwarmende werking.

Wortelsap

Meng mandarijnensap met wortelsap in gelijke delen voor een frisse ochtenddrank vol bètacaroteen.

Bij beslag gebruiken

Gebruik het sap in plaats van water bij het maken van pannenkoekenbeslag of cake. Dit geeft een verrassend fruitige ondertoon aan je baksels.

Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel

Auteur en kok

Als kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander, lekker eten begint bij het op de juiste manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept