Hoe mandarijnensap maken?
Mandarijnensap maken begint natuurlijk met goede, rijpe mandarijnen. Kies fruit dat stevig maar soepel aanvoelt en lekker ruikt. Je hebt geen dure apparatuur nodig. Een simpele citruspers of een handpers is voldoende. Pers het sap uit, zeef het, proef het en pas eventueel iets aan met een beetje citroensap of water. Daarna bottel je het direct in schone flessen. De smaak is puur en vol, en je kunt het koud drinken of zelfs verwarmen als winterdrank.
Voorbereidingstijd 20 minuten min
Totale tijd 20 minuten min
Gang Drankjes
Keuken Internationaal
Porties 2 Flesjes
calorieën 47 kcal
citruspers (handmatig of elektrisch)
Fijne zeef
Maatbeker
Trechter
twee glazen flesjes van 500 milliliter met schroefdop of beugel
Grote kom
pollepel of lepel om te roeren
- 1200 gram mandarijnen
- eventueel 1 eetlepel citroensap
- eventueel 100 milliliter water als het sap erg dik is
1. Voorbereiding
Gebruik lauw water en wrijf eventuele was of vuil van de schil. Daarna pel je de mandarijnen. Haal zoveel mogelijk van de witte velletjes weg, want die kunnen bitter smaken in het sap. Als je een sapcentrifuge hebt, kun je zelfs de mandarijnen met velletje gebruiken, maar dat geeft wel een heel andere smaak.
2. Sap maken
Snij de gepelde mandarijnen in tweeën of vieren en pers ze uit boven een kom. Gebruik een citruspers zodat je zoveel mogelijk sap uit het vruchtvlees haalt. Als je liever geen pitjes of vezels in je sap hebt, giet je het sap door een fijne zeef. Druk met de achterkant van een lepel om zoveel mogelijk sap door de zeef te duwen.
Proef het sap. Als het erg zoet is, kun je er een klein beetje citroensap aan toevoegen voor frisheid. Vind je het juist te sterk of te geconcentreerd, dan kun je het lichtjes aanlengen met water. Roer goed door en giet het sap met behulp van een trechter in twee goed schoongemaakte flessen. Sluit de flessen direct af. Laat het sap eerst even afkoelen als het warm is geworden door het persen. Zet de flesjes daarna in de koelkast.
Trefwoord Mandarijnensap maken