Appeljam zonder suiker maken
Jam, chutney, marmelade

Appeljam zonder suiker maken

Appeljam zonder suiker maken is iets wat ik elk jaar opnieuw met plezier doe zodra de eerste zoete en zure appels van de bomen vallen. Niet alleen ruikt je hele keuken dan naar herfst, maar je hebt ook meteen een voorraadje gezonde jam in de kast staan, zonder toegevoegde zoetstoffen of geraffineerde suikers. Het enige wat je nodig hebt, is wat tijd, geduld en een flinke berg goede appels.

Het leuke aan zelf appeljam maken zonder suiker, is dat je volledig in de hand hebt wat er in je potten belandt. Geen overbodige toevoegingen, geen verborgen siropen of conserveermiddelen, alleen de pure smaak van appel, versterkt met een beetje citroen en misschien wat specerijen. Deze jam is niet mierzoet zoals uit de supermarkt, maar fris, fruitig en eerlijk. Als je het goed aanpakt, blijft hij ook nog eens maandenlang goed. In dit recept vertel ik je precies hoe je dat doet.

klein

Hoe appeljam zonder suiker maken?

Appeljam zonder suiker maken doe je door appels langzaam in te koken tot ze hun eigen pectine vrijgeven. Dit bindt de jam zonder dat je gelatine of geleisuiker nodig hebt. De toevoeging van citroen zorgt voor een frisse smaak én helpt bij het conserveren. Je kunt ervoor kiezen om de jam na het vullen op z’n kop te zetten, zodat de bovenkant vacuüm trekt. Let wel: sommige deksels kunnen aangetast worden door het zuur van de appeljam. Gebruik in dat geval hittebestendige of zuurvaste deksels, want omdraaien helpt echt bij de houdbaarheid.
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Afkoelen 1 uur
Totale tijd 2 uur
Gang Ontbijt
Keuken Nederland
Porties 4 Jampotten
calorieën 117 kcal

Benodigdheden

  • grote kookpan met dikke bodem
  • Houten lepel
  • Staafmixer of pureestamper
  • schone glazen jampotten (bij voorkeur gesteriliseerd)
  • deksels die geschikt zijn voor heet zuur of speciaal voor wecken

Ingrediënten
  

  • 1,5 kilogram stevige appels zoals Elstar of Goudreinetten
  • sap van twee citroenen
  • 200 milliliter water
  • 2 theelepels kaneel optioneel
  • 0,5 theelepel geraspte nootmuskaat optioneel

Bereiding
 

1. Voorbereiding

  • Was de appels grondig en snij ze in stukken. Je hoeft ze niet te schillen, maar verwijder wel het klokhuis.

2. Jam maken

  • Doe de appelstukken in een grote pan samen met het citroensap en het water.
  • Breng alles op middelhoog vuur aan de kook. Roer regelmatig en laat de appels in ongeveer twintig tot dertig minuten helemaal zacht koken. Als het mengsel te droog wordt, voeg dan nog een beetje water toe. Zodra de appels zacht zijn, pureer je het geheel met een staafmixer of pureestamper tot een gladde of grove massa, afhankelijk van je voorkeur.
  • Laat de appelmassa vervolgens nog eens twintig minuten zachtjes doorkoken zonder deksel, zodat het indikt. Roer goed, zodat het niet aanbrandt. Je kunt nu ook kaneel of nootmuskaat toevoegen voor een warme smaak. Proef tussendoor of het zuur en de dikte naar wens zijn.
  • Zodra de jam dik genoeg is (dit merk je als hij traag van een koude lepel glijdt), giet je hem met een trechter in warme, schone jampotten. Vul tot net onder de rand. Sluit de potten direct goed af met een geschikt deksel. Zet ze eventueel een kwartier op de kop, zodat het vacuüm trekt. Laat daarna afkoelen en controleer of de deksels goed dichtgezogen zijn.
Trefwoord Appeljam zonder suiker maken

Hoelang is appeljam zonder suiker houdbaar?

Zelfgemaakte appeljam zonder suiker is, mits goed afgesloten en schoon verwerkt, ongeveer drie tot zes maanden houdbaar op een koele en donkere plek. Zorg ervoor dat de potten goed vacuüm zijn afgesloten. Dat zie je doordat het deksel licht naar binnen is getrokken.

Na opening bewaar je de pot altijd in de koelkast. Gebruik dan steeds een schone lepel en consumeer de jam binnen twee weken. Omdat er geen suiker inzit, is de kans op schimmelvorming wat groter, dus controleer altijd de geur en kleur voor gebruik.

Vijf variaties en aanpassingen

Met peer

Vervang de helft van de appels door rijpe peren voor een zachtere smaak. Voeg eventueel wat verse gember toe voor pit.

Met rozemarijn

Voeg tijdens het koken een takje verse rozemarijn toe en verwijder het voor het pureren. Geeft een kruidige, verrassende ondertoon.

Met dadels

Wil je toch iets zoeter? Voeg honderd gram fijngesneden dadels toe aan het begin van het kookproces. De natuurlijke suikers geven een volle smaak.

Met kruidnagel en sinaasappel

Gebruik in plaats van citroen wat sinaasappelsap en voeg een paar kruidnagels toe tijdens het koken. Haal ze eruit voor het pureren.

Met chiazaad

Roer op het einde twee eetlepels chiazaad door de jam. Die zorgen voor binding en geven een andere textuur, vooral als je de jam wat losser hebt gelaten.

Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel

Auteur en kok

Als kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander, lekker eten begint bij het op de juiste manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept