Hoe appeljam zonder suiker maken?
Appeljam zonder suiker maken doe je door appels langzaam in te koken tot ze hun eigen pectine vrijgeven. Dit bindt de jam zonder dat je gelatine of geleisuiker nodig hebt. De toevoeging van citroen zorgt voor een frisse smaak én helpt bij het conserveren. Je kunt ervoor kiezen om de jam na het vullen op z'n kop te zetten, zodat de bovenkant vacuüm trekt. Let wel: sommige deksels kunnen aangetast worden door het zuur van de appeljam. Gebruik in dat geval hittebestendige of zuurvaste deksels, want omdraaien helpt echt bij de houdbaarheid.
Voorbereidingstijd 30 minuten min
Bereidingstijd 30 minuten min
Afkoelen 1 uur uur
Totale tijd 2 uur uur
Gang Ontbijt
Keuken Nederland
Porties 4 Jampotten
calorieën 117 kcal
grote kookpan met dikke bodem
Houten lepel
Staafmixer of pureestamper
schone glazen jampotten (bij voorkeur gesteriliseerd)
deksels die geschikt zijn voor heet zuur of speciaal voor wecken
- 1,5 kilogram stevige appels zoals Elstar of Goudreinetten
- sap van twee citroenen
- 200 milliliter water
- 2 theelepels kaneel optioneel
- 0,5 theelepel geraspte nootmuskaat optioneel
2. Jam maken
Doe de appelstukken in een grote pan samen met het citroensap en het water.
Breng alles op middelhoog vuur aan de kook. Roer regelmatig en laat de appels in ongeveer twintig tot dertig minuten helemaal zacht koken. Als het mengsel te droog wordt, voeg dan nog een beetje water toe. Zodra de appels zacht zijn, pureer je het geheel met een staafmixer of pureestamper tot een gladde of grove massa, afhankelijk van je voorkeur.
Laat de appelmassa vervolgens nog eens twintig minuten zachtjes doorkoken zonder deksel, zodat het indikt. Roer goed, zodat het niet aanbrandt. Je kunt nu ook kaneel of nootmuskaat toevoegen voor een warme smaak. Proef tussendoor of het zuur en de dikte naar wens zijn.
Zodra de jam dik genoeg is (dit merk je als hij traag van een koude lepel glijdt), giet je hem met een trechter in warme, schone jampotten. Vul tot net onder de rand. Sluit de potten direct goed af met een geschikt deksel. Zet ze eventueel een kwartier op de kop, zodat het vacuüm trekt. Laat daarna afkoelen en controleer of de deksels goed dichtgezogen zijn.
Trefwoord Appeljam zonder suiker maken