Cranberry jam maken is iets waar je het hele jaar plezier van kunt hebben, maar vooral in de herfst en rond de feestdagen komt het goed van pas. De friszure smaak van cranberries combineert prachtig met zoet en geeft een jam die je op brood kunt eten, maar net zo goed kunt gebruiken bij een kaasplankje of bij wild. Zelf cranberry jam maken is bovendien een stuk eenvoudiger dan je misschien denkt. En het resultaat is veel lekkerder dan wat je in de winkel koopt.
Wat ook fijn is: je weet precies wat erin zit. Geen rare toevoegingen of overmatige hoeveelheden suiker. Gewoon bessen, suiker, en eventueel een beetje citroensap of pectine. In dit recept maken we genoeg voor vier jampotten, en je kunt ze gerust een tijdje bewaren als je netjes werkt en schone potten gebruikt.

Hoe cranberry jam maken?
Benodigdheden
- grote kookpan met dikke bodem
- Pollepel of houten lepel
- Schuimspaan
- Maatbeker
- 4 glazen jampotten van 250 milliliter
- bijpassende deksels, bij voorkeur zuurresistent
- trechter voor jam (optioneel maar handig)
- Schone theedoek
Ingrediënten
- 1 kilogram cranberries vers of uit de diepvries, ontdooid
- 500 gram geleisuiker speciaal voor zuur fruit, 2:1
- 100 milliliter water
- sap van 1 citroen
Bereiding
1. Schoonmaken
- Begin met het goed schoonmaken van de jampotten en deksels. Je kunt ze uitkoken in een pan water of steriliseren in een oven op 130 graden. Laat ze ondersteboven uitlekken op een schone theedoek.
2. Jam maken
- Doe de cranberries samen met het water in een grote pan en breng het geheel langzaam aan de kook. Roer af en toe door zodat de bessen gelijkmatig garen. Na een paar minuten beginnen ze open te knappen. Dit is het moment waarop je het citroensap toevoegt.
- Voeg nu de geleisuiker toe en roer alles goed door. Breng het mengsel opnieuw aan de kook en laat het minstens 4 tot 5 minuten doorkoken. Roer regelmatig en schraap de bodem goed af zodat het niet aanbrandt. Haal eventueel schuim weg met een schuimspaan.
- Doe daarna direct de hete jam in de schone potten. Gebruik een trechter als je dat prettig vindt. Vul de potten tot vlak onder de rand en draai de deksels stevig dicht. Je kunt de potten nu ondersteboven zetten voor een betere sluiting, maar dat hoeft niet per se. Doe het alleen als je de juiste deksels hebt, want het zuur van de cranberries kan de binnenkant van gewone deksels aantasten.
- Laat de potten afkoelen op een rustige plek. Zet ze daarna op een donkere, koele plek weg, bijvoorbeeld in een voorraadkast of kelder.
Hoelang is cranberry jam houdbaar?
Als je schoon gewerkt hebt en de potten goed afsluiten, kun je cranberry jam zeker een jaar bewaren op een koele, donkere plek. Na openen bewaar je de pot in de koelkast en gebruik je hem bij voorkeur binnen drie weken. Controleer altijd goed op geur, kleur of schimmelvorming als je een geopende pot gebruikt die al een tijdje staat.
Vijf variaties en aanpassingen
Met sinaasappel
Vervang het water deels door sinaasappelsap en voeg wat geraspte sinaasappelschil toe voor een warmere smaak.
Met appel
Voeg een geraspte zure appel toe tijdens het koken, dit zorgt voor een iets dikkere structuur en mildere smaak.
Met kaneel of kruidnagel
Voeg een snufje kaneel of een paar kruidnagels toe tijdens het koken voor een kruidige wintervariant.
Met minder suiker
Gebruik minder suiker en voeg extra pectine toe voor een minder zoete versie.
Met rode wijn
Vervang een deel van het water door rode wijn voor een diepe, volle smaak, heerlijk bij wild of kaas.

Wilhelmus Hengstmengel
Auteur en kokAls kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander, lekker eten begint bij het op de juiste manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.