Ga terug
klein

Hoe cranberry jam maken?

Cranberry jam maken begint met verse of diepvries cranberries, wat geleisuiker en citroensap. Je kookt de bessen tot ze knappen, voegt suiker toe, en kookt het mengsel daarna goed door. Daarna doe je het direct in schone jampotten. Het op de kop zetten van de potten is optioneel. Let op: bij sommige deksels kan het zuur van de cranberry's inwerken op het metaal, zeker bij langdurig bewaren. Gebruik daarom deksels die bestand zijn tegen zuur als je de potten wel ondersteboven wilt laten afkoelen. Dat zorgt namelijk voor een betere vacuümsluiting.
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 5 minuten
Afkoelen 1 uur
Totale tijd 1 uur 25 minuten
Gang Ontbijt
Keuken Amerikaans
Porties 4 Jampotten
calorieën 497 kcal

Benodigdheden

  • grote kookpan met dikke bodem
  • Pollepel of houten lepel
  • Schuimspaan
  • Maatbeker
  • 4 glazen jampotten van 250 milliliter
  • bijpassende deksels, bij voorkeur zuurresistent
  • trechter voor jam (optioneel maar handig)
  • Schone theedoek

Ingrediënten
  

  • 1 kilogram cranberries vers of uit de diepvries, ontdooid
  • 500 gram geleisuiker speciaal voor zuur fruit, 2:1
  • 100 milliliter water
  • sap van 1 citroen

Bereiding
 

1. Schoonmaken

  • Begin met het goed schoonmaken van de jampotten en deksels. Je kunt ze uitkoken in een pan water of steriliseren in een oven op 130 graden. Laat ze ondersteboven uitlekken op een schone theedoek.

2. Jam maken

  • Doe de cranberries samen met het water in een grote pan en breng het geheel langzaam aan de kook. Roer af en toe door zodat de bessen gelijkmatig garen. Na een paar minuten beginnen ze open te knappen. Dit is het moment waarop je het citroensap toevoegt.
  • Voeg nu de geleisuiker toe en roer alles goed door. Breng het mengsel opnieuw aan de kook en laat het minstens 4 tot 5 minuten doorkoken. Roer regelmatig en schraap de bodem goed af zodat het niet aanbrandt. Haal eventueel schuim weg met een schuimspaan.
  • Doe daarna direct de hete jam in de schone potten. Gebruik een trechter als je dat prettig vindt. Vul de potten tot vlak onder de rand en draai de deksels stevig dicht. Je kunt de potten nu ondersteboven zetten voor een betere sluiting, maar dat hoeft niet per se. Doe het alleen als je de juiste deksels hebt, want het zuur van de cranberries kan de binnenkant van gewone deksels aantasten.
  • Laat de potten afkoelen op een rustige plek. Zet ze daarna op een donkere, koele plek weg, bijvoorbeeld in een voorraadkast of kelder.
Trefwoord Cranberry jam maken