Kip marinade maken
Azijn, kruidenolie, dressing

Kip marinade maken

Kip marinade maken is iets wat je makkelijk zelf kunt doen, en als je het goed aanpakt, heb je meteen twee flesjes op voorraad. Dan hoef je dus niet telkens opnieuw iets in elkaar te draaien als je een keer kip op het menu zet. Zelfgemaakt betekent bovendien dat je alles in de hand hebt: geen suiker als je dat niet wilt, geen toevoegingen, en altijd precies die smaak die jij zoekt.

Deze marinade is geschikt voor allerlei kipbereidingen. Denk aan kipfilet, drumsticks of hele kippendijen. In de oven, op de barbecue of in de pan: deze marinade past zich aan, zolang jij ‘m goed laat intrekken. In dit recept leggen we uit hoe je de marinade maakt, hoe je ‘m bewaart, en hoe je ‘m eventueel kunt aanpassen naar jouw smaak.

klein

Hoe kip marinade maken?

Kip marinade maken begint met een goede balans tussen zuur, zout, olie en kruiden. De olie zorgt dat de kip sappig blijft, het zuur maakt het vlees malser en de kruiden zorgen voor de smaak. Als je deze elementen in evenwicht houdt, dan zit je altijd goed. In dit recept maken we een klassieke, smaakvolle marinade die je in twee glazen flessen kunt bewaren.
Voorbereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 15 minuten
Gang Marinade
Keuken Internationaal
Porties 2 Flesjes
calorieën 45 kcal

Benodigdheden

  • Trechter
  • 2 lege glazen flesjes van 250 milliliter (bij voorkeur gesteriliseerd)
  • Een maatbeker
  • Een garde of kleine mixer

Ingrediënten
  

  • 150 milliliter zonnebloemolie
  • 100 milliliter sojasaus
  • 50 milliliter appelazijn
  • 1 eetlepel citroensap
  • 4 tenen knoflook fijngehakt of geperst
  • 1 eetlepel paprikapoeder
  • 1 theelepel gemalen komijn
  • 1 theelepel korianderpoeder
  • 1 eetlepel mosterd
  • 1 eetlepel honing
  • 1 theelepel versgemalen zwarte peper
  • 1 theelepel zout
  • Eventueel een snuf chilivlokken of cayennepeper

Bereiding
 

  • Doe eerst alle vloeibare ingrediënten in een maatbeker: de zonnebloemolie, sojasaus, appelazijn en het citroensap. Voeg dan de mosterd en honing toe. Roer dit goed door met een garde, zodat de honing en mosterd goed oplossen in het mengsel.
  • Voeg daarna de fijngemaakte knoflook toe, samen met het paprikapoeder, de komijn, koriander, zwarte peper, zout en eventueel de chilivlokken. Klop het geheel krachtig door zodat alles goed mengt. Je kunt dit eventueel ook met een kleine staafmixer doen als je een extra glad resultaat wilt.
  • Laat de marinade nu minstens 30 minuten staan, zodat de smaken zich goed met elkaar kunnen vermengen. Je kunt het ook een nacht in de koelkast laten trekken voordat je het in de flesjes giet. Zet een trechter op de opening van elk flesje en giet de marinade erin. Sluit goed af en zet in de koelkast.
Trefwoord Kip marinade maken

Hoelang is kip marinade houdbaar?

De marinade blijft in de koelkast ongeveer 2 weken goed. Zorg dat je schone en gesteriliseerde flesjes gebruikt, dan blijft het het langst houdbaar. Als je zeker wilt zijn dat je niets bederft, maak dan een etiket met de datum erop. Schud het flesje altijd even voor gebruik, want olie en azijn kunnen zich wat van elkaar scheiden.

Vijf variaties en aanpassingen

Fris met sinaasappel

Vervang het citroensap door sinaasappelsap en voeg een beetje geraspte sinaasappelschil toe. Heerlijk bij kip op de barbecue.

Pittig Aziatisch

Voeg een eetlepel geraspte verse gember toe, samen met een eetlepel sesamolie en een theelepel sambal oelek.

Kruidig Mediterraans

Gebruik in plaats van koriander en komijn wat tijm, oregano en rozemarijn. Ook lekker met wat geraspte citroenschil.

Honing-mosterd

Verdubbel de hoeveelheid honing en mosterd en laat de sojasaus achterwege. Voeg eventueel een snufje kurkuma toe voor kleur.

Rokerig BBQ-effect

Voeg een halve theelepel vloeibare rook toe, of gebruik gerookt paprikapoeder in plaats van gewoon paprikapoeder.

Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel

Auteur en kok

Als kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander, lekker eten begint bij het op de juiste manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept