Knoflookdressing maken
Azijn, kruidenolie, dressing

Knoflookdressing maken

Knoflookdressing maken voor 2 flessen begint voor mij altijd met een bepaalde rust in de keuken, alsof je even de tijd neemt om iets te maken dat straks zoveel smaak gaat brengen aan simpele salades of een schaal met gebakken aardappelen. Knoflookdressing maken voelt een beetje alsof je een basis legt voor meerdere dagen kookplezier, want eenmaal gemaakt heb je altijd iets achter de hand dat een gerecht net dat beetje extra geeft zonder dat je eraan hoeft te denken. Het is iets wat ik zelf vaak maak wanneer ik toch al in de keuken sta en een verse knoflookteen op het aanrecht heb liggen. Je hebt niet veel nodig en dat maakt het juist zo aantrekkelijk.

In mijn eigen keuken werk ik graag met ingrediënten die iedereen kent en vertrouwt. Een simpele dressing zoals deze laat goed zien dat je met weinig toch iets krachtigs kunt maken. Het enige dat je moet doen is de smaken de kans geven om met elkaar te mengen. De zachte frisheid van yoghurt, het klein beetje romige van mayonaise, de pit van knoflook en de milde zuurte van citroen maken samen een dressing die bijna overal bij past. Het fijne is dat je het in twee flessen kunt verdelen, zodat je één fles in de koelkast bewaart en eventueel één mee kunt nemen naar vrienden of familie wanneer je samen eet.

Klein

Hoe knoflookdressing maken?

Knoflookdressing maken begint met het rustig mengen van alle ingrediënten zodat de smaken kunnen samenkomen. Je hebt geen ingewikkelde technieken nodig, alleen aandacht en zorg om een romige en smaakvolle dressing te krijgen.
Voorbereidingstijd 25 minuten
Bereidingstijd 0 minuten
Totale tijd 25 minuten
Gang Dressing
Keuken Internationaal
Porties 2 Flesjes
calorieën 240 kcal

Benodigdheden

  • 1 middelgrote mengkom
  • 1 Garde
  • 1 raspgedeelte of knoflookpers
  • 2 Schone flessen met dop
  • Een trechter om de dressing makkelijk te kunnen gieten

Ingrediënten
  

  • 200 gram yoghurt
  • 140 gram mayonaise
  • 1 teen knoflook
  • 2 eetlepels citroensap
  • 1 eetlepel honing
  • 1 eetlepel mosterd
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak

Bereiding
 

  • Begin met het klaarzetten van alle ingrediënten zodat je overzicht houdt en in één vloeiende beweging kunt werken. Schep eerst de yoghurt in een mengkom en roer dit kort door zodat het iets losser wordt. Voeg daarna de mayonaise toe en klop de twee tot een glad geheel. Deze basis zorgt voor de romige structuur van de dressing.
  • Rasp vervolgens de teen knoflook of pers deze boven de kom. Dit geeft de dressing zijn typische smaak en geur. Roer de knoflook rustig door de yoghurt en mayonaise zodat hij goed verdeeld raakt. Knoflook werkt snel en geeft meteen aroma vrij zodra het in contact komt met de andere ingrediënten. Daarna voeg je de mosterd en honing toe. De mosterd geeft een klein beetje pit en diepgang, terwijl de honing een zachte balans brengt zodat het geheel niet te scherp wordt.
  • Giet nu het citroensap erbij en klop opnieuw met de garde. Je zult merken dat de dressing direct iets dunner wordt en een frisse geur krijgt. Breng de dressing vervolgens op smaak met zout en peper. Roer nog een laatste keer goed door zodat alles mooi gemengd is en proef even of de smaak naar je wens is. Als je tevreden bent, pak je de trechter en giet je de dressing in de twee schone flessen. Sluit de flessen goed af en schud ze kort zodat alles mooi verdeeld blijft.
Trefwoord Knoflookdressing maken

Hoelang is knoflookdressing houdbaar?

Knoflookdressing blijft meestal goed zolang je werkt met schone flessen en alles netjes afsluit. Omdat de dressing zuivel bevat, is het belangrijk dat de flessen steeds gekoeld staan. De smaken worden na een dag nog beter doordat alles de kans krijgt om samen te trekken. Let er wel op dat knoflook na verloop van tijd sterker kan worden in geur en smaak. Bewaar de dressing daarom altijd in de koelkast en gebruik schone lepels of schenkt direct uit de fles.

Wilhelmus Hengstmengel, bewaartijden Bewaartijden Knoflookdressing

In gesloten fles op kamertemperatuur: niet bewaren, altijd gekoeld houden
In koelkast: ongeveer 1 tot 2 weken
Na opening of zelf gemaakt: ongeveer 1 week in de koelkast, mits goed afgesloten en steeds schoon gewerkt

Vijf variaties en aanpassingen

Romige kruidenvariant

Voeg twee eetlepels fijngesneden peterselie en bieslook toe voor een zachtere dressing die meer richting een kruidensaus gaat. Dit werkt goed bij aardappelsalade of koude pastasalades.

Pittige versie met chili

Voeg een halve theelepel chilivlokken of een paar druppels chilisaus toe. Dit geeft net een beetje vuur zonder dat het te overheersend wordt. Ideaal voor kipgerechten.

Mediterrane draai

Meng er een eetlepel olijfolie doorheen en voeg gedroogde oregano toe. De dressing krijgt hierdoor meteen een zuidelijke smaak die geweldig werkt bij tomatensalades.

Honing citroendressing

Gebruik iets meer honing en citroensap, zodat de dressing frisser en zoeter wordt. Dit past vooral goed bij een salade met spinazie en appel.

Zachte knoflook

Wanneer je een mildere dressing wilt, blancheer dan de knoflookteen een paar seconden in kokend water voordat je hem perst. De dressing wordt dan zachter van smaak en minder scherp.

Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel

Auteur en kok

Als kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander, lekker eten begint bij het op de juiste manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept