Citroenolie maken doe ik meestal op dagen dat het huis al naar citrusschil geurt, bijvoorbeeld als ik net citroen heb geraspt voor een cake of verse limonade. Die geur wil je vasthouden. Niet in een potje, maar in een fles olie die je over salades druppelt, in gebakken vis gebruikt of simpelweg over versgebakken brood giet. Zelf citroenolie maken is niet moeilijk, maar je moet wel aandachtig werken en hygiënisch te werk gaan.
Wat je maakt is eigenlijk een extract van citroenschil in een neutrale olie, waarbij je de frisse, licht bittere tonen van de citroen opvangt in het vet. Dat vraagt geduld en de juiste werkwijze. Gebruik geen sap, alleen de schil. Want in het sap zit water en dat verkort de houdbaarheid. Kies voor biologische citroenen, want de schil van gangbare citroenen is vaak behandeld met was of bestrijdingsmiddelen.
Hoe citroenolie maken?
Citroenolie maken doe je door de gele schil (zonder wit) van biologische citroenen te laten trekken in een neutrale olie zoals zonnebloemolie of milde olijfolie. Je kunt dit koud doen door de schillen in olie te laten trekken, of warm door de olie voorzichtig te verwarmen met de schil erin. Bij beide methoden is schoon werken essentieel. Bewaar de olie in gesteriliseerde flessen en gebruik een fijne zeef of kaasdoek om de olie te filteren.
Schone glazen flessen van 250 milliliter met goed afsluitbare dop
Fijne zeef (of kaasdoek)
Schone trechter
Schone pan (alleen bij warme methode)
Keukenpapier of droge theedoek
Ingrediënten
4biologische citroenen
500millilitermilde olijfolie of zonnebloemolie
Bereiding
Voorbereiding
1. Voorbereiding
Was de biologische citroenen zorgvuldig onder heet water. Droog ze grondig af met een schone doek. Rasp dan met een fijne rasp of dunschiller alleen het gele gedeelte van de schil. Het witte gedeelte (de pit) moet je vermijden, dat is bitter.
2. Bereiding
Kies de koude of warme methode.
Koude methode
Koude methode
Doe de citroenschil in een brandschone fles of pot. Giet hier de olie overheen zodat de schillen volledig onderstaan. Sluit af en zet op een koele, donkere plek. Laat minstens twee weken trekken. Schud de fles dagelijks voorzichtig even om.
Warme methode
Doe de olie samen met de citroenschil in een pan. Zet op laag vuur en verwarm tot ongeveer 40 à 50 graden. De olie mag beslist niet koken. Laat dit een uur trekken op heel zacht vuur. Haal van het vuur en laat volledig afkoelen.
3. Zeven
Zeef de olie zorgvuldig door een fijne zeef of een kaasdoek. Doe dit boven een schone kom of maatbeker. Laat rustig uitlekken en druk de schillen niet uit, dan komt er ongewenst vocht of bitterheid mee.
Giet de gezeefde olie met behulp van een trechter in de schone flessen. Sluit goed af en bewaar op een koele, donkere plek. Plak een etiket met datum op de fles.
Trefwoord Citroenolie maken
Hoelang is citroenolie houdbaar?
Citroenolie kun je enkele maanden bewaren als je schoon werkt, de juiste flessen gebruikt en de olie goed filtert. Zorg dat er geen water of restjes schil in de fles achterblijven. Gebruik bij voorkeur een neutrale olie met lange houdbaarheid. Bewaar de fles altijd op een donkere en koele plek. Na opening is het belangrijk om goed te ruiken voor gebruik. Als de geur vreemd wordt of de olie troebel, dan is hij niet meer bruikbaar.
Bewaartijden
In gesloten fles op kamertemperatuur: 3 tot 4 maanden In koelkast: 6 tot 8 maanden Na opening of zelf gemaakt: 2 maanden in de koelkast, buiten de koelkast korter, afhankelijk van temperatuur en blootstelling aan licht.
Vijf variaties en aanpassingen
Citroen-knoflookolie
Voeg aan de olie ook een teentje knoflook toe. Snij dit in plakjes en trek mee in de olie. Let op: bewaar deze variant altijd in de koelkast en gebruik binnen een maand vanwege risico op botulisme.
Citroen-chiliolie
Voor een pittige touch kun je een halve rode peper toevoegen. Verwijder de zaadjes als je het minder heet wilt. Combineert goed met pasta’s en pizza’s.
Citroen-tijmolie
Een takje verse tijm of wat gedroogde tijm maakt deze olie heerlijk bij gebakken aardappels of geroosterde groente. Wel goed zeven voor het bottelen.
Citroen-rozemarijnolie
Gebruik een klein takje rozemarijn en laat dit meetrekken. Deze olie past goed bij kipgerechten of bij geroosterd brood met zeezout.
Citroenolie met limoen
Meng citroenrasp met een beetje limoenrasp voor een frissere, iets zuurdere olie. Past mooi bij ceviche, salades of Aziatische gerechten.
Wilhelmus Hengstmengel
Auteur en kok
Als kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander, lekker eten begint bij het op de juiste manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.