Tomatensmoothie maken
Sap & smoothie

Tomatensmoothie maken

Tomatensmoothie maken is iets wat ik zelf regelmatig doe als ik nog een paar rijpe tomaten heb liggen. Het is verrassend fris, licht hartig en tegelijkertijd dorstlessend. Je hebt er nauwelijks iets voor nodig en je kunt eindeloos variëren. Een goede tomatensmoothie leunt op de kwaliteit van je tomaten, dus gebruik bij voorkeur rijpe exemplaren met een volle smaak.

Sommige mensen denken meteen aan soep als ze tomaten pureren, maar dit is iets totaal anders. Een tomatensmoothie drink je koud en het is juist die combinatie van tomaat met wat zuur en kruiden die het verfrissend maakt. In de zomer drink ik het soms als ontbijt of lunchvervanger. In de winter als tussendoortje of om bij te komen na een wandeling.

Klein

Hoe tomatensmoothie maken?

Een tomatensmoothie maken doe je door verse rijpe tomaten te combineren met andere smaakmakers zoals komkommer, citroensap of een beetje selderij. De ingrediënten worden allemaal rauw gebruikt en in een blender of met een staafmixer tot een gladde drank verwerkt. Je hoeft niets te koken of voor te bereiden, alles gaat rauw de kom in. Daarna kun je de smoothie meteen drinken of nog even in de koelkast zetten zodat hij ijskoud is.
Voorbereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 15 minuten
Gang Drankjes
Keuken Internationaal
Porties 2 Personen
calorieën 73 kcal

Benodigdheden

  • Blender of staafmixer
  • Scherp mes
  • Snijplank
  • Maatbeker
  • Drinkglazen

Ingrediënten
  

  • Tomaten rijp en sappig 400 gram
  • Komkommer zonder schil 100 gram
  • Citroensap vers 20 milliliter
  • Olijfolie extra vierge 10 milliliter
  • Selderij of bleekselderij 1 takje
  • Versgemalen peper 1 mespunt
  • Zeezout 1 mespunt
  • Optioneel: een klein stukje rode peper of een blaadje basilicum

Bereiding
 

  • Spoel de tomaten goed af onder koud stromend water. Snij de tomaten in grove stukken. Als je niet van velletjes houdt, kun je ze eerst ontvellen, maar dat hoeft niet. Snij ook de komkommer in grove stukken en hak de selderij grof.
  • Doe alle ingrediënten in de blender. Voeg eerst de tomaten, dan de komkommer, de selderij en vervolgens het citroensap en de olijfolie toe. Voeg ook een mespunt zout en peper toe. Wil je iets meer pit, voeg dan een klein stukje rode peper toe zonder zaadjes.
  • Zet de blender aan en mix alles tot een gladde massa. Dit duurt meestal tussen de dertig en zestig seconden. Kijk of de textuur naar wens is. Als je het wat vloeibaarder wil kun je een scheutje koud water toevoegen.
  • Proef de smoothie. Is hij iets te zuur voeg dan nog een klein beetje tomaat of een drup honing toe. Vind je hem te flauw dan kun je nog een mespuntje zout of citroensap toevoegen.
  • Schenk de tomatensmoothie in koude glazen. Serveer eventueel met een takje selderij of een ijsklontje erin.
Trefwoord Tomatensmoothie

Hoelang is tomatensmoothie houdbaar?

Een verse tomatensmoothie is beperkt houdbaar omdat hij geen conserveermiddelen bevat. Bewaar hem liefst zo snel mogelijk in een afgesloten fles of pot, en bewaar hem koud.

Wilhelmus Hengstmengel, bewaartijden Bewaartijd

In gesloten fles op kamertemperatuur: maximaal 1 dag, maar sterk af te raden vanwege kans op bederf
In koelkast: tot 2 dagen goed houdbaar, mits afgesloten en goed gekoeld
Na opening of zelf gemaakt: maximaal 1 dag in de koelkast bewaren, altijd goed ruiken en proeven voor gebruik.

Vijf variaties en aanpassingen

Met paprika

Vervang een deel van de tomaat door rode paprika. Dat geeft een zoetere en zachtere smaak.

Met avocado

Voeg een halve rijpe avocado toe voor een romige structuur en extra voedingswaarde.

Met yoghurt

Een eetlepel volle yoghurt zorgt voor een frisse touch en maakt de smoothie iets zachter.

Met tabasco of worcestersaus

Wil je iets meer bite dan kun je een paar druppels tabasco of worcestersaus toevoegen.

Met ijsblokjes geblend

Voor een extra koude en verfrissende smoothie kun je ijsblokjes mee blenden in plaats van water toevoegen.

Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel

Auteur en kok

Als kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander, lekker eten begint bij het op de juiste manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept