Taugé inmaken is een fijne manier om dit frisse, knapperige kiemgroentje langer houdbaar te maken. Je kunt het dan makkelijk gebruiken in wokgerechten, op broodjes of als knapperige toevoeging aan salades. De lichte smaak van taugé maakt het perfect om in zuur in te maken, zonder dat het zijn eigen karakter verliest. Door het in te maken behoud je die lekkere crunch en frisheid, terwijl het toch maandenlang houdbaar blijft.
Het inmaken vraagt niet veel tijd. Je hebt alleen wat weckpotten of schroefdekselpotten nodig, een zuur mengsel van water, azijn, zout en eventueel kruiden. Belangrijk is wel dat je de potten goed reinigt. Het op de kop zetten van de potten na het vullen is optioneel, maar kan helpen om een betere vacuümwerking te krijgen. Bij sommige potten kan het zuur de binnenkant van het deksel aantasten. In dat geval is het verstandig om deksels te gebruiken die speciaal geschikt zijn voor inmaak, want op z’n kop zetten helpt dan zeker.

Hoe taugé inmaken?
Benodigdheden
- 4 glazen inmaakpotten van 400 milliliter met deksel
- Grote pan om het zoetzuur te koken
- Kleine pan om taugé te blancheren
- Keukenhanddoek of rekje
- Kooktang of lepel
- Trechter (optioneel)
Ingrediënten
- 400 gram taugé
- 800 milliliter water
- 400 milliliter natuurazijn 5% zuur
- 100 gram suiker
- 30 gram zout
- 4 laurierblaadjes
- 8 zwarte peperkorrels
- 4 schijfjes verse gember optioneel
Bereiding
1. Voorbereiding
- Spoel de taugé grondig onder koud stromend water tot je geen vliesjes meer ziet drijven. Breng ondertussen een pan water aan de kook. Zodra het kookt, blancheer je de taugé heel kort, ongeveer 30 seconden. Giet af en laat goed uitlekken. Door het blancheren blijft de taugé knapperig, maar verlaag je het risico op bederf.
2. Inmaken
- Maak in de tussentijd het zuur. Doe 800 milliliter water, 400 milliliter azijn, 100 gram suiker en 30 gram zout in een pan. Voeg ook de laurierblaadjes, peperkorrels en eventueel de schijfjes gember toe. Breng dit mengsel aan de kook en laat 3 tot 5 minuten zachtjes doorkoken, zodat alles goed oplost en de smaken kunnen mengen.
- Maak de inmaakpotten schoon door ze uit te koken of met kokend water te vullen en te laten staan. Zet ze ondersteboven op een schone doek om te laten uitlekken. Verdeel de geblancheerde taugé over de warme potten. Giet het hete zuur met een lepel of trechter voorzichtig over de taugé tot ongeveer 1 centimeter onder de rand. Zorg dat alle luchtbellen verdwijnen door eventueel met een lepel of mes langs de rand te bewegen.
- Sluit de potten direct goed af. Je kunt ze nu op de kop zetten terwijl ze afkoelen, dit helpt bij het vacuüm trekken. Zoals eerder vermeld, kan het zuur bij sommige soorten deksel corrosie veroorzaken. Gebruik daarom deksels die speciaal geschikt zijn voor inmaak of laat ze rechtop afkoelen als je twijfelt.
- Laat de potten volledig afkoelen en bewaar ze daarna op een koele en donkere plek.
Hoelang is ingemaakte taugé houdbaar?
Ingemaakte taugé blijft in goed afgesloten, steriele potten zeker 6 maanden houdbaar. Zet de potten wel op een koele, donkere plaats zoals een kelderkast of voorraadkast.
Na openen bewaar je de taugé in de koelkast. Daar blijft het nog ongeveer 5 tot 7 dagen goed. Gebruik altijd een schone lepel om eruit te scheppen zodat er geen bacteriën bijkomen.
Vijf variaties en aanpassingen
Kurkuma
Voeg een halve theelepel kurkuma toe aan het zuur voor een gele kleur en aardse smaak.
Korianderzaad
Vervang de zwarte peper door korianderzaad voor een mildere kruidigheid.
Chilipeper toevoegen
Voeg een chilipeper in stukjes toe aan elke pot voor extra pit.
Rijstazijn
Gebruik rijstazijn in plaats van natuurazijn voor een subtielere, Aziatische toon.
Mosterdzaad
Voeg een theelepel mosterdzaad toe voor een licht pittige toets en extra smaakdimensie.

Wilhelmus Hengstmengel
Auteur en kokAls kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander, lekker eten begint bij het op de juiste manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.