Hoe taugé inmaken?
Taugé inmaken begint met het kort blancheren van de kiemen om ze iets zachter en veiliger te maken. Daarna gaan ze samen met het warme zoetzuur in de schone potten. Door het gebruik van azijn, suiker en zout krijg je een friszuur resultaat dat prima past bij Oosterse gerechten. Voeg gerust knoflook of een chilipepertje toe voor wat extra pit. De bereiding is eenvoudig, maar neem wel de tijd om hygiënisch te werken zodat de potten ook echt lang houdbaar blijven.
Voorbereidingstijd 20 minuten min
Bereidingstijd 8 minuten min
Totale tijd 28 minuten min
Gang Groente
Keuken Internationaal
Porties 4 Inmaakpotten van ongeveer 400 milliliter
calorieën 32 kcal
4 glazen inmaakpotten van 400 milliliter met deksel
Grote pan om het zoetzuur te koken
Kleine pan om taugé te blancheren
Keukenhanddoek of rekje
Kooktang of lepel
Trechter (optioneel)
- 400 gram taugé
- 800 milliliter water
- 400 milliliter natuurazijn 5% zuur
- 100 gram suiker
- 30 gram zout
- 4 laurierblaadjes
- 8 zwarte peperkorrels
- 4 schijfjes verse gember optioneel
1. Voorbereiding
Spoel de taugé grondig onder koud stromend water tot je geen vliesjes meer ziet drijven. Breng ondertussen een pan water aan de kook. Zodra het kookt, blancheer je de taugé heel kort, ongeveer 30 seconden. Giet af en laat goed uitlekken. Door het blancheren blijft de taugé knapperig, maar verlaag je het risico op bederf.
2. Inmaken
Maak in de tussentijd het zuur. Doe 800 milliliter water, 400 milliliter azijn, 100 gram suiker en 30 gram zout in een pan. Voeg ook de laurierblaadjes, peperkorrels en eventueel de schijfjes gember toe. Breng dit mengsel aan de kook en laat 3 tot 5 minuten zachtjes doorkoken, zodat alles goed oplost en de smaken kunnen mengen.
Maak de inmaakpotten schoon door ze uit te koken of met kokend water te vullen en te laten staan. Zet ze ondersteboven op een schone doek om te laten uitlekken. Verdeel de geblancheerde taugé over de warme potten. Giet het hete zuur met een lepel of trechter voorzichtig over de taugé tot ongeveer 1 centimeter onder de rand. Zorg dat alle luchtbellen verdwijnen door eventueel met een lepel of mes langs de rand te bewegen.
Sluit de potten direct goed af. Je kunt ze nu op de kop zetten terwijl ze afkoelen, dit helpt bij het vacuüm trekken. Zoals eerder vermeld, kan het zuur bij sommige soorten deksel corrosie veroorzaken. Gebruik daarom deksels die speciaal geschikt zijn voor inmaak of laat ze rechtop afkoelen als je twijfelt.
Laat de potten volledig afkoelen en bewaar ze daarna op een koele en donkere plek.