Sinaasappelsiroop maken is iets wat je eenvoudig zelf kunt doen, en je hebt er niet eens veel voor nodig. De geur van versgeperste sinaasappelsap die langzaam verandert in een zachte siroop vult je keuken met een warme citruslucht. Het is een klusje waar je rustig de tijd voor neemt, zonder haast, met aandacht voor de geur, de kleur en de smaak. Zelfgemaakte siroop heeft altijd iets puurs en eerlijks, zeker als je weet wat je erin stopt.
Deze siroop is perfect voor warme dagen, om aan te lengen met koud water of bruiswater, maar je kunt ‘m ook gebruiken over pannenkoeken, in yoghurt of zelfs in een dressing. En als je zelf sinaasappels hebt liggen die echt op moeten, is dit een heerlijke manier om ze te verwerken. Met dit recept maak je genoeg voor twee flesjes, en je zult merken dat ze sneller leeg zijn dan je dacht.

Hoe sinaasappelsiroop maken?
Benodigdheden
- Fijne rasp
- Citruspers
- Grote kookpan
- Houten lepel
- Schone trechter
- Zeef
- 2 goed schoongemaakte glazen flesjes van 350 milliliter
- Eventueel een trechter en een pollepel voor het vullen van de flesjes
Ingrediënten
- 500 milliliter versgeperst sinaasappelsap
- Rasp van 4 biologische sinaasappels
- 350 gram kristalsuiker
- 1 eetlepel vers geperst citroensap
- Optioneel: 1 stukje gedroogde sinaasappelschil of een stukje kaneelstok voor een warmere smaak
Bereiding
1. Voorbereiding
- Was de sinaasappels goed onder warm water en droog ze af met een schone doek. Rasp daarna voorzichtig de oranje schil van vier sinaasappels. Alleen het oranje gedeelte gebruiken, want het witte is bitter. Deze rasp geeft straks die volle, herkenbare sinaasappelsmaak aan je siroop.
2. Siroop maken
- Pers de sinaasappels uit totdat je ongeveer 500 milliliter vers sap hebt. Schenk het sap in een grote kookpan en voeg de sinaasappelrasp toe. Zet de pan op middelhoog vuur en voeg dan de suiker toe. Roer rustig door met een houten lepel tot de suiker helemaal is opgelost.
- Voeg nu ook het citroensap toe. Dit helpt niet alleen om de siroop fris te houden, maar draagt ook bij aan een betere houdbaarheid. Wil je een extra smaaklaag? Dan kun je een stukje gedroogde sinaasappelschil of een stukje kaneelstok toevoegen. Laat dit meekoken, maar vergeet niet het er later weer uit te halen.
- Breng het geheel langzaam aan de kook. Zet daarna het vuur wat lager en laat de siroop ongeveer twintig tot vijfentwintig minuten zachtjes pruttelen. Je zult merken dat het mengsel iets dikker wordt. Blijf wel af en toe roeren zodat het niet aanbrandt.
- Zet een zeef klaar boven een schone kom of maatbeker en giet daar de siroop doorheen. Zo haal je alle stukjes rasp of kruiden eruit. Gebruik eventueel een lepel om alles goed uit te drukken.
3. Bewaren
- Laat de siroop even afkoelen, maar niet volledig. Giet de warme siroop via een trechter in de flesjes. Sluit ze direct goed af. Als je hygiënisch hebt gewerkt en de flesjes goed schoon en warm zijn, zal de siroop vacuüm trekken bij het afkoelen.Laat de siroop in totaal ongeveer een uur afkoelen.
Hoelang is sinaasappelsiroop houdbaar?
Als je de flesjes goed steriliseert en de siroop kokend heet in de flessen giet, blijft deze tot drie maanden goed buiten de koelkast. Na openen moet je de siroop wel in de koelkast bewaren en binnen drie weken opmaken. Zorg er altijd voor dat je met een schone lepel werkt, dan blijft de kwaliteit langer goed.
Vijf variaties en aanpassingen
Met gember
Voeg een plakje verse gember toe tijdens het koken voor een pittige ondertoon.
Met vanille
Laat een half vanillestokje meekoken voor een zachte, zoete twist.
Met citroen
Vervang een deel van het sinaasappelsap door vers citroensap voor een frissere variant.
Met munt
Voeg op het laatst een handje verse muntblaadjes toe en laat ze een paar minuten trekken, daarna eruit zeven.
Met honing
Vervang een deel van de suiker door vloeibare honing voor een iets zachtere, warme smaak.

Wilhelmus Hengstmengel
Auteur en kokAls kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander, lekker eten begint bij het op de juiste manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.