Ga terug
klein

Hoe sinaasappelsiroop maken?

Sinaasappelsiroop maken begint met goede sinaasappels. Kies bij voorkeur biologische, want we gebruiken ook de schil. De schil bevat veel smaak, en die wil je benutten zonder restjes bestrijdingsmiddel. Je perst de vruchten uit, rasp je schil, kookt het sap in met suiker, en klaar is je siroop. Je kunt er alle kanten mee op, maar het basisrecept blijft altijd hetzelfde: een combinatie van sap, suiker en tijd. Hieronder lees je stap voor stap hoe je zelf aan de slag gaat.
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 25 minuten
Afkoelen 1 uur
Totale tijd 1 uur 45 minuten
Gang Drankjes
Keuken Internationaal
Porties 2 Flesjes
calorieën 73 kcal

Benodigdheden

  • Fijne rasp
  • Citruspers
  • Grote kookpan
  • Houten lepel
  • Schone trechter
  • Zeef
  • 2 goed schoongemaakte glazen flesjes van 350 milliliter
  • Eventueel een trechter en een pollepel voor het vullen van de flesjes

Ingrediënten
  

  • 500 milliliter versgeperst sinaasappelsap
  • Rasp van 4 biologische sinaasappels
  • 350 gram kristalsuiker
  • 1 eetlepel vers geperst citroensap
  • Optioneel: 1 stukje gedroogde sinaasappelschil of een stukje kaneelstok voor een warmere smaak

Bereiding
 

1. Voorbereiding

  • Was de sinaasappels goed onder warm water en droog ze af met een schone doek. Rasp daarna voorzichtig de oranje schil van vier sinaasappels. Alleen het oranje gedeelte gebruiken, want het witte is bitter. Deze rasp geeft straks die volle, herkenbare sinaasappelsmaak aan je siroop.

2. Siroop maken

  • Pers de sinaasappels uit totdat je ongeveer 500 milliliter vers sap hebt. Schenk het sap in een grote kookpan en voeg de sinaasappelrasp toe. Zet de pan op middelhoog vuur en voeg dan de suiker toe. Roer rustig door met een houten lepel tot de suiker helemaal is opgelost.
  • Voeg nu ook het citroensap toe. Dit helpt niet alleen om de siroop fris te houden, maar draagt ook bij aan een betere houdbaarheid. Wil je een extra smaaklaag? Dan kun je een stukje gedroogde sinaasappelschil of een stukje kaneelstok toevoegen. Laat dit meekoken, maar vergeet niet het er later weer uit te halen.
  • Breng het geheel langzaam aan de kook. Zet daarna het vuur wat lager en laat de siroop ongeveer twintig tot vijfentwintig minuten zachtjes pruttelen. Je zult merken dat het mengsel iets dikker wordt. Blijf wel af en toe roeren zodat het niet aanbrandt.
  • Zet een zeef klaar boven een schone kom of maatbeker en giet daar de siroop doorheen. Zo haal je alle stukjes rasp of kruiden eruit. Gebruik eventueel een lepel om alles goed uit te drukken.

3. Bewaren

  • Laat de siroop even afkoelen, maar niet volledig. Giet de warme siroop via een trechter in de flesjes. Sluit ze direct goed af. Als je hygiënisch hebt gewerkt en de flesjes goed schoon en warm zijn, zal de siroop vacuüm trekken bij het afkoelen.
    Laat de siroop in totaal ongeveer een uur afkoelen.
Trefwoord Sinaasappelsiroop maken