Pompoensap maken is iets waar je echt even de tijd voor moet nemen. Niet omdat het moeilijk is, maar omdat het draait om rust, aandacht en geduld. De geur van warme kruiden, het zachte oranje vruchtvlees dat langzaam zacht kookt en uiteindelijk wordt omgetoverd tot een fluweelzacht sapje. Je proeft bij elke slok het najaar, de oogsttijd, en een klein beetje je eigen moeite. Voor twee goedgevulde flessen is een grote pompoen al genoeg om aan de slag te gaan.
Je hebt geen ingewikkelde apparatuur nodig, gewoon een flinke pan, een zeef of doek en wat tijd. Wat je terugkrijgt is een kruidig, zachtzoet sap dat heerlijk is op koude dagen, of gewoon als verwenmomentje tussendoor. Kinderen zijn er dol op, volwassenen trouwens ook. Zeker als je er zelf mee hebt staan roeren.

Hoe pompoensap maken?
Benodigdheden
- Grote kookpan
- Dunschiller
- Middelgrote zeef of schone kaasdoek
- Grote lepel of stamper
- Trekfles of glazen flessen met schroefdeksel (gesteriliseerd)
- Scherp mes
- Snijplank
- Fijne rasp
Ingrediënten
- 1 flinke pompoen van ongeveer 1200 gram
- 2 grote appels bijvoorbeeld Elstar of Jonagold
- 1 sinaasappel liefst biologisch, voor rasp en sap
- 2 eetlepels citroensap
- 1 kaneelstokje
- 4 kruidnagels
- 100 gram suiker witte of rietsuiker, naar smaak
- 1 liter water
Bereiding
1. Voorbereiding
- Was de pompoen goed, vooral als je de schil laat zitten. Snij de pompoen doormidden en verwijder de zaden en draden. Snij het vruchtvlees in kleine stukken zodat het snel gaar wordt. Je hoeft de schil bij een Hokkaido niet te verwijderen.
- Was de appels, verwijder het klokhuis en snijd ze met schil in stukken. Was de sinaasappel goed en rasp de schil dun af. Pers daarna de sinaasappel uit. Voeg de pompoenstukjes, appelstukken, sinaasappelrasp en sinaasappelsap, het kaneelstokje, de kruidnagels, het citroensap en het water samen in een grote pan.
2. Sap maken
- Breng alles aan de kook en laat het zachtjes pruttelen op laag vuur gedurende 30 tot 40 minuten. Roer af en toe en controleer of de pompoen goed zacht is. Wanneer je er gemakkelijk met een lepel doorheen drukt, is het klaar.
- Haal de pan van het vuur. Verwijder de kruiden met een lepel. Zet een zeef of doek boven een grote kom en giet de inhoud van de pan erin. Laat het rustig uitlekken. Duw daarna met een lepel of stamper het zachte vruchtvlees door de zeef voor een dikker sap. Hoe meer je perst, hoe voller de smaak.
- Giet het sap terug in de pan, voeg de suiker toe en verwarm nogmaals tot het net tegen de kook aan zit. Proef en voeg eventueel wat extra citroensap of suiker toe naar smaak.
3. Bewaren
- Giet het warme sap met behulp van een trechter in gesteriliseerde flessen. Sluit goed af en laat verder afkoelen. Bewaar de flessen op een koele, donkere plek.
Hoelang is pompoensap houdbaar?
Als je het sap warm in goed gesteriliseerde flessen giet en goed afsluit, kun je het zeker twee tot drie weken bewaren op een koele en donkere plek. In de koelkast blijft het nog wat langer goed. Geopende flessen altijd in de koelkast bewaren en binnen drie dagen opmaken.
Vijf variaties en aanpassingen
Met bubbels
Mix het sap na afkoelen met bruisend water of appelsap voor een feestelijk drankje
Gember
Voeg een stukje verse gember toe tijdens het koken voor extra pit
Honing of ahornsiroop
Gebruik honing of ahornsiroop in plaats van suiker voor een zachtere zoetheid
Met peren
Vervang de appels door peren voor een zachter, bloemiger aroma
Nootmuskaat of steranijs
Voeg bij het koken een snufje nootmuskaat of een steranijs toe voor meer diepgang

Wilhelmus Hengstmengel
Auteur en kokAls kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander, lekker eten begint bij het op de juiste manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.