Ga terug
klein

Hoe pompoensap maken?

Pompoensap maken begint bij een goede, rijpe pompoen. Hokkaido, flespompoen of een andere zoete soort is ideaal. De smaak van pompoen komt pas echt tot leven als je ‘m zacht kookt met appel, sinaasappel en kruiden zoals kaneel en kruidnagel. Daarna wordt alles gezeefd en ingekookt tot een geurige, goudkleurige drank. Je kunt het warm drinken, koud, of bewaren voor later. In dit recept leer je stap voor stap hoe je dat doet.
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 40 minuten
Afkoelen 1 uur
Totale tijd 2 uur 10 minuten
Gang Drankjes
Keuken Internationaal
Porties 2 Flessen
calorieën 50 kcal

Benodigdheden

  • Grote kookpan
  • Dunschiller
  • Middelgrote zeef of schone kaasdoek
  • Grote lepel of stamper
  • Trekfles of glazen flessen met schroefdeksel (gesteriliseerd)
  • Scherp mes
  • Snijplank
  • Fijne rasp

Ingrediënten
  

  • 1 flinke pompoen van ongeveer 1200 gram
  • 2 grote appels bijvoorbeeld Elstar of Jonagold
  • 1 sinaasappel liefst biologisch, voor rasp en sap
  • 2 eetlepels citroensap
  • 1 kaneelstokje
  • 4 kruidnagels
  • 100 gram suiker witte of rietsuiker, naar smaak
  • 1 liter water

Bereiding
 

1. Voorbereiding

  • Was de pompoen goed, vooral als je de schil laat zitten. Snij de pompoen doormidden en verwijder de zaden en draden. Snij het vruchtvlees in kleine stukken zodat het snel gaar wordt. Je hoeft de schil bij een Hokkaido niet te verwijderen.
  • Was de appels, verwijder het klokhuis en snijd ze met schil in stukken. Was de sinaasappel goed en rasp de schil dun af. Pers daarna de sinaasappel uit. Voeg de pompoenstukjes, appelstukken, sinaasappelrasp en sinaasappelsap, het kaneelstokje, de kruidnagels, het citroensap en het water samen in een grote pan.

2. Sap maken

  • Breng alles aan de kook en laat het zachtjes pruttelen op laag vuur gedurende 30 tot 40 minuten. Roer af en toe en controleer of de pompoen goed zacht is. Wanneer je er gemakkelijk met een lepel doorheen drukt, is het klaar.
  • Haal de pan van het vuur. Verwijder de kruiden met een lepel. Zet een zeef of doek boven een grote kom en giet de inhoud van de pan erin. Laat het rustig uitlekken. Duw daarna met een lepel of stamper het zachte vruchtvlees door de zeef voor een dikker sap. Hoe meer je perst, hoe voller de smaak.
  • Giet het sap terug in de pan, voeg de suiker toe en verwarm nogmaals tot het net tegen de kook aan zit. Proef en voeg eventueel wat extra citroensap of suiker toe naar smaak.

3. Bewaren

  • Giet het warme sap met behulp van een trechter in gesteriliseerde flessen. Sluit goed af en laat verder afkoelen. Bewaar de flessen op een koele, donkere plek.
Trefwoord Pompoensap maken