Pompoen drogen
Drogen

Pompoen drogen

Pompoen drogen is een prachtige manier om de herfstsmaken vast te houden, lang nadat de bladeren zijn gevallen. Veel mensen weten niet dat je met een paar eenvoudige stappen pompoen zo kunt bewaren dat je maanden later nog kunt genieten van die zachte, zoete smaak. Het drogen van pompoen is een oude methode die vroeger veel werd gebruikt om voedsel langer houdbaar te maken, zonder koelkast of vriezer. Ook vandaag blijft het een dankbare techniek, zeker als je pompoenen uit eigen tuin hebt of een flinke voorraad van de markt hebt gehaald.

klein

Hoe pompoen drogen?

Pompoen drogen kost wel even wat tijd, maar het is vooral een kwestie van voorbereiden en geduld hebben. Terwijl de plakjes langzaam in de oven of voedseldroger hun vocht verliezen, verandert de structuur. De geur die vrijkomt tijdens het drogen is heerlijk warm en uitnodigend. Gedroogde pompoen kun je vervolgens bewaren voor allerlei toepassingen, van soepen tot stoofpotten. In deze handleiding laat ik stap voor stap zien hoe je zelf eenvoudig pompoen kunt drogen.
Voorbereidingstijd 30 minuten
Drogen 12 uur
Totale tijd 12 uur 30 minuten
Gang Fruit
Keuken Internationaal
Porties 1 Portie
calorieën 45 kcal

Benodigdheden

  • Scherp mes
  • Snijplank
  • Grote kom
  • Water
  • Citroensap (optioneel)
  • Oven of voedseldroger
  • Bakpapier
  • Theedoek

Ingrediënten
  

  • Eén verse pompoen bij voorkeur Hokkaido of Butternut, maar elke eetbare pompoen kan
  • Eventueel een beetje citroensap om verkleuren tegen te gaan

Bereiding
 

1. Voorbereiding

  • Snij de pompoen doormidden en verwijder de zaden en de draderige binnenkant met een lepel. Schil de pompoen als de schil erg hard is. Bij een Hokkaido hoeft dat bijvoorbeeld niet, want de schil wordt na drogen heel zacht en eetbaar.
  • Snij de pompoen in dunne plakjes van ongeveer een halve centimeter dik. Probeer de plakjes zo gelijkmatig mogelijk te snijden, zodat ze allemaal tegelijk drogen. Je kunt er ook voor kiezen om kleine blokjes te maken, afhankelijk van waar je de gedroogde pompoen later voor wilt gebruiken. Wil je verkleuring voorkomen, dan kun je de plakjes even kort onderdompelen in water met een beetje citroensap.
  • Leg de plakjes of blokjes vervolgens op een theedoek en dep ze goed droog. Hoe minder vocht eraan zit, hoe sneller en beter ze drogen.

2. Drogen

    In de oven

    • Verwarm de oven voor op ongeveer 50 graden Celsius. Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg de pompoenstukjes er in één laag op. Zorg ervoor dat ze elkaar niet overlappen, want anders droogt het niet gelijkmatig.
    • Zet de bakplaat in de oven en laat de deur op een kiertje staan. Dit kan bijvoorbeeld door er een houten lepel tussen te steken. De luchtcirculatie is belangrijk om het vocht goed te laten ontsnappen. Laat de pompoen minimaal zes tot tien uur drogen. Dit hangt af van de dikte van de stukjes en van je oven. Controleer regelmatig. De stukjes zijn goed als ze taai en leerachtig aanvoelen maar niet meer vochtig zijn.

    In een voedseldroger

    • Heb je een voedseldroger, dan is dat nog handiger. Leg de pompoenstukjes op de droogrekken en stel het apparaat in op ongeveer 50 graden Celsius. Afhankelijk van het apparaat en de dikte van de stukjes duurt het drogen zo’n acht tot twaalf uur. Ook hier geldt: de stukjes moeten taai en droog zijn, maar niet knetterhard of verbrand.
    Trefwoord Pompoen drogen

    Hoelang is gedroogde pompoen houdbaar?

    Gedroogde pompoen is ongeveer zes maanden houdbaar als je hem goed bewaart. Zorg ervoor dat er geen lucht, vocht of zonlicht bij kan komen, want dat verkort de houdbaarheid aanzienlijk. Controleer bij gebruik altijd even of de stukjes nog fris ruiken en geen schimmel vertonen.

    Vijf variaties en aanpassingen

    Kruiden toevoegen

    Strooi voor het drogen een beetje kaneel, gemberpoeder of komijn over de pompoenstukjes voor een lekkere twist.

    Zoet drogen

    Dompel de plakjes voor het drogen even in een mengsel van water en honing voor een zoete variant.

    Pompoenreepjes

    Snij dunne repen in plaats van plakjes, zodat je gedroogde “pompoensnacks” krijgt.

    Rauwkostchips

    Droog flinterdunne plakjes zonder verwarming, puur met lucht en tijd, voor een rauwe variant.

    Mix met andere groenten

    Droog kleine stukjes pompoen samen met wortel of pastinaak voor een kleurrijke groentemix.

    Wilhelmus Hengstmengel

    Wilhelmus Hengstmengel

    Auteur en kok

    Als kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander, lekker eten begint bij het op de juiste manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.

    Geef een reactie

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Rating recept