Hoe pompoen drogen?
Pompoen drogen kost wel even wat tijd, maar het is vooral een kwestie van voorbereiden en geduld hebben. Terwijl de plakjes langzaam in de oven of voedseldroger hun vocht verliezen, verandert de structuur. De geur die vrijkomt tijdens het drogen is heerlijk warm en uitnodigend. Gedroogde pompoen kun je vervolgens bewaren voor allerlei toepassingen, van soepen tot stoofpotten. In deze handleiding laat ik stap voor stap zien hoe je zelf eenvoudig pompoen kunt drogen.
Voorbereidingstijd 30 minuten min
Drogen 12 uur uur
Totale tijd 12 uur uur 30 minuten min
Gang Fruit
Keuken Internationaal
Porties 1 Portie
calorieën 45 kcal
Scherp mes
Snijplank
Grote kom
Water
Citroensap (optioneel)
Oven of voedseldroger
Bakpapier
Theedoek
- Eén verse pompoen bij voorkeur Hokkaido of Butternut, maar elke eetbare pompoen kan
- Eventueel een beetje citroensap om verkleuren tegen te gaan
1. Voorbereiding
Snij de pompoen doormidden en verwijder de zaden en de draderige binnenkant met een lepel. Schil de pompoen als de schil erg hard is. Bij een Hokkaido hoeft dat bijvoorbeeld niet, want de schil wordt na drogen heel zacht en eetbaar.
Snij de pompoen in dunne plakjes van ongeveer een halve centimeter dik. Probeer de plakjes zo gelijkmatig mogelijk te snijden, zodat ze allemaal tegelijk drogen. Je kunt er ook voor kiezen om kleine blokjes te maken, afhankelijk van waar je de gedroogde pompoen later voor wilt gebruiken. Wil je verkleuring voorkomen, dan kun je de plakjes even kort onderdompelen in water met een beetje citroensap.
Leg de plakjes of blokjes vervolgens op een theedoek en dep ze goed droog. Hoe minder vocht eraan zit, hoe sneller en beter ze drogen.
In de oven
Verwarm de oven voor op ongeveer 50 graden Celsius. Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg de pompoenstukjes er in één laag op. Zorg ervoor dat ze elkaar niet overlappen, want anders droogt het niet gelijkmatig.
Zet de bakplaat in de oven en laat de deur op een kiertje staan. Dit kan bijvoorbeeld door er een houten lepel tussen te steken. De luchtcirculatie is belangrijk om het vocht goed te laten ontsnappen. Laat de pompoen minimaal zes tot tien uur drogen. Dit hangt af van de dikte van de stukjes en van je oven. Controleer regelmatig. De stukjes zijn goed als ze taai en leerachtig aanvoelen maar niet meer vochtig zijn.
In een voedseldroger
Heb je een voedseldroger, dan is dat nog handiger. Leg de pompoenstukjes op de droogrekken en stel het apparaat in op ongeveer 50 graden Celsius. Afhankelijk van het apparaat en de dikte van de stukjes duurt het drogen zo'n acht tot twaalf uur. Ook hier geldt: de stukjes moeten taai en droog zijn, maar niet knetterhard of verbrand.