Pikante sweet pickle relish maken
Inmaken en wecken

Pikante sweet pickle relish maken

Pikante sweet pickle relish maken is iets wat ik het liefst doe op een druilerige middag als de keuken warm aanvoelt en de geur van azijn en mosterdzaad al in de lucht hangt. Deze relish is niet alleen zoet en zuur, maar ook lekker pittig dankzij een paar stukjes habanero. Het is een ideale manier om komkommers, paprika en uien in te maken tot een smeuïge en smaakvolle saus die het goed doet op een broodje hamburger, bij een stukje kaas of door een aardappelsalade.

Wat deze variant onderscheidt van de klassieke versie is het pepertje. De habanero geeft een subtiele gloed die pas na een paar seconden voelbaar is, zonder dat hij overheerst. Daardoor blijft de zoetzure basis overeind, maar krijgt het net wat meer pit. Ideaal voor wie van net iets meer smaak houdt, zonder dat het brandt.

klein

Hoe pikante sweet pickle relish maken?

Pikante sweet pickle relish maken doe je door te beginnen met het fijnsnijden van alle groenten. Dat kost wat tijd, maar het resultaat wordt zoveel beter als alles goed gelijkmatig is gesneden. De komkommers kun je het beste met schil en al gebruiken, maar zorg wel dat je ze goed wast. De uien en paprika’s snij je zo fijn mogelijk, zodat de relish straks een mooie structuur krijgt.
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 8 minuten
Rusten 3 uur
Gang Bijgerecht
Keuken Amerikaans
Porties 4 Inmaakpotten
calorieën 120 kcal

Benodigdheden

  • Grote mengkom
  • Fijne zeef of vergiet
  • Schone theedoek
  • Grote pan
  • Pollepel
  • Glazen potten van 300 milliliter
  • Passende deksels (zuurbestendig aanbevolen)

Ingrediënten
  

  • Groente
  • 1 kilogram stevige komkommers
  • 200 gram rode paprika
  • 200 gram gele paprika
  • 250 gram witte ui
  • 1 à 2 kleine habanero pepers fijngehakt, zonder zaadlijsten voor minder hitte
  • 25 gram zout bij voorkeur grof keukenzout
  • Voor het zoetzuur
  • 300 milliliter natuurazijn
  • 250 gram kristalsuiker
  • 2 eetlepels mosterdzaad
  • 1 eetlepel selderijzaad optioneel
  • 1 theelepel kurkuma
  • 1 theelepel gemalen korianderzaad

Bereiding
 

1. Voorbereiden

  • Was alle groente goed. Snij de komkommers in hele kleine blokjes. Haal de zaadlijsten uit de paprika’s en snij ze ook heel fijn. Snipper de uien zo klein mogelijk. Draag eventueel handschoenen als je de habanero fijnsnijdt en zorg dat je je ogen niet aanraakt.

2. Relish bereiden

  • Meng alle fijngesneden groente in een grote kom met het zout. Laat dit 2 tot 3 uur rusten, afgedekt met een theedoek. Zo trekt het vocht eruit en blijft de relish straks stevig.
  • Giet de groente af in een vergiet. Spoel niet af, maar druk het overtollige vocht eruit met de hand of een doek. Hoe droger, hoe beter de structuur.
  • Doe de azijn, suiker, mosterdzaad, kurkuma, korianderzaad en eventueel selderijzaad in een pan. Breng dit zachtjes aan de kook tot de suiker volledig is opgelost.
  • Voeg de uitgelekte groente toe aan het zoetzuur. Laat het geheel ongeveer 10 minuten zachtjes koken op laag vuur, tot alles goed heet is maar nog een beetje knapperig.
  • Schep de relish direct in goed gesteriliseerde potten. Vul tot net onder de rand. Sluit direct af met schone, hete deksels. Je kunt de potten voorzichtig omkeren zodat ze beter vacuüm trekken, maar dit is optioneel. Gebruik bij voorkeur deksels die bestand zijn tegen zuur om roestvorming te voorkomen.
  • Laat de potten ondersteboven of rechtop afkoelen op een schone theedoek. Controleer na een paar uur of het deksel ingetrokken is (dat hoor je vaak ook klikken). Bewaar op een koele, donkere plek.
Trefwoord Pikante sweet pickle relish maken

Hoelang is pikante sweet pickle relish houdbaar?

In goed gesloten potten en bewaard op een donkere plek blijft deze relish minimaal 6 maanden goed. Na openen in de koelkast bewaren en binnen 2 tot 3 weken opgebruiken. Let op verkleuring of luchtbelletjes, dat zijn tekenen dat de relish niet meer veilig is om te eten.

Vijf variaties en aanpassingen

Mildere variant

Laat de habanero weg of vervang door een halve jalapeño. Zo blijft de relish toegankelijker voor kinderen of wie niet van pittig houdt.

Met knoflook

Voeg 2 teentjes fijngehakte knoflook toe aan het zoetzuur voor een iets robuustere smaak.

Zoeter

Verhoog de hoeveelheid suiker naar 300 gram als je van zoet houdt, zonder dat het de azijnsmaak volledig verdringt.

Met venkelzaad

Vervang het selderijzaad door 1 theelepel venkelzaad voor een subtiele anijsachtige toon.

Extra zuur

Gebruik 400 milliliter azijn en 200 gram suiker voor een meer uitgesproken zure smaak. Deze variant past goed bij vettig vlees zoals pulled pork.

Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel

Auteur en kok

Als kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander, lekker eten begint bij het op de juiste manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept