Ga terug
klein

Hoe pikante sweet pickle relish maken?

Pikante sweet pickle relish maken doe je door te beginnen met het fijnsnijden van alle groenten. Dat kost wat tijd, maar het resultaat wordt zoveel beter als alles goed gelijkmatig is gesneden. De komkommers kun je het beste met schil en al gebruiken, maar zorg wel dat je ze goed wast. De uien en paprika’s snij je zo fijn mogelijk, zodat de relish straks een mooie structuur krijgt.
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 8 minuten
Rusten 3 uur
Gang Bijgerecht
Keuken Amerikaans
Porties 4 Inmaakpotten
calorieën 120 kcal

Benodigdheden

  • Grote mengkom
  • Fijne zeef of vergiet
  • Schone theedoek
  • Grote pan
  • Pollepel
  • Glazen potten van 300 milliliter
  • Passende deksels (zuurbestendig aanbevolen)

Ingrediënten
  

  • Groente
  • 1 kilogram stevige komkommers
  • 200 gram rode paprika
  • 200 gram gele paprika
  • 250 gram witte ui
  • 1 à 2 kleine habanero pepers fijngehakt, zonder zaadlijsten voor minder hitte
  • 25 gram zout bij voorkeur grof keukenzout
  • Voor het zoetzuur
  • 300 milliliter natuurazijn
  • 250 gram kristalsuiker
  • 2 eetlepels mosterdzaad
  • 1 eetlepel selderijzaad optioneel
  • 1 theelepel kurkuma
  • 1 theelepel gemalen korianderzaad

Bereiding
 

1. Voorbereiden

  • Was alle groente goed. Snij de komkommers in hele kleine blokjes. Haal de zaadlijsten uit de paprika’s en snij ze ook heel fijn. Snipper de uien zo klein mogelijk. Draag eventueel handschoenen als je de habanero fijnsnijdt en zorg dat je je ogen niet aanraakt.

2. Relish bereiden

  • Meng alle fijngesneden groente in een grote kom met het zout. Laat dit 2 tot 3 uur rusten, afgedekt met een theedoek. Zo trekt het vocht eruit en blijft de relish straks stevig.
  • Giet de groente af in een vergiet. Spoel niet af, maar druk het overtollige vocht eruit met de hand of een doek. Hoe droger, hoe beter de structuur.
  • Doe de azijn, suiker, mosterdzaad, kurkuma, korianderzaad en eventueel selderijzaad in een pan. Breng dit zachtjes aan de kook tot de suiker volledig is opgelost.
  • Voeg de uitgelekte groente toe aan het zoetzuur. Laat het geheel ongeveer 10 minuten zachtjes koken op laag vuur, tot alles goed heet is maar nog een beetje knapperig.
  • Schep de relish direct in goed gesteriliseerde potten. Vul tot net onder de rand. Sluit direct af met schone, hete deksels. Je kunt de potten voorzichtig omkeren zodat ze beter vacuüm trekken, maar dit is optioneel. Gebruik bij voorkeur deksels die bestand zijn tegen zuur om roestvorming te voorkomen.
  • Laat de potten ondersteboven of rechtop afkoelen op een schone theedoek. Controleer na een paar uur of het deksel ingetrokken is (dat hoor je vaak ook klikken). Bewaar op een koele, donkere plek.
Trefwoord Pikante sweet pickle relish maken