Parmezaanse kaas invriezen
Invriezen

Parmezaanse kaas invriezen

Parmezaanse kaas invriezen is iets wat veel mensen vergeten of zelfs vermijden, omdat ze denken dat het niet goed kan. Toch kun je Parmezaanse kaas uitstekend bewaren in de vriezer, zolang je weet hoe je het aanpakt. Of je nu een heel stuk hebt liggen dat je niet op tijd op krijgt, of dat je geraspte restjes wilt bewaren voor later: met een goede voorbereiding gaat er weinig verloren.

Parmezaanse kaas is een harde kaas met weinig vocht, en dat maakt ‘m juist erg geschikt om in te vriezen. Je moet alleen weten in welke vorm je dat het beste doet. Een groot stuk vraagt namelijk om een andere aanpak dan losse snippers of schaafsel. Met wat simpele stappen verleng je de houdbaarheid zonder veel smaak te verliezen.

klein

Hoe Parmezaanse kaas invriezen?

Parmezaanse kaas invriezen begint altijd met bedenken in welke vorm je hem later wilt gebruiken. Gebruik je vooral geraspte kaas over pasta of soep? Of snijd je normaal gesproken blokjes voor bij de borrel? Die keuze bepaalt hoe je de kaas het best verpakt. Bij het invriezen is het belangrijk dat je de kaas zo droog mogelijk houdt en goed afsluit. Parmezaanse kaas neemt namelijk snel geuren over van andere producten in de vriezer. Ook kan het uitdrogen als het niet goed verpakt is. Door slim te verpakken en eventueel te vacumeren voorkom je dit.
Voorbereidingstijd 10 minuten
Vriestijd 1 dag
Totale tijd 1 dag 10 minuten
Gang Bijgerecht
Keuken Italiaans
Porties 1 Portie
calorieën 430 kcal

Benodigdheden

  • Vershoudfolie of diepvrieszakjes
  • Rasp, kaasmes of keukenmachine
  • Keukenpapier
  • Eventueel een vacuümapparaat
  • Label en stift voor datum

Ingrediënten
  

  • Ongeveer 200 tot 500 gram Parmezaanse kaas

Bereiding
 

Invriezen als stuk

  • Begin met een heel blok Parmezaanse kaas. Snijd de korst eraf en dep de kaas goed droog met keukenpapier. Wikkel het stuk strak in vershoudfolie. Doe het daarna in een goed afsluitbaar diepvrieszakje en druk alle lucht eruit. Liever nog: vacumeer het. Schrijf de datum op het zakje en leg het achterin de vriezer.

Invriezen als geraspte kaas

  • Rasp de Parmezaanse kaas vers met een fijne of grove rasp, afhankelijk van hoe je hem later wil gebruiken. Verdeel de geraspte kaas in porties van bijvoorbeeld 50 gram. Leg elke portie op een klein vel bakpapier, vouw het dicht en doe het in een diepvrieszak. Ook hier geldt: vacumeren is beter als je die mogelijkheid hebt. Etiket erop en invriezen maar.

Invriezen in blokjes

  • Wil je kleine blokjes invriezen voor bijvoorbeeld salades of borrelplankjes? Snij de kaas dan in blokjes van ongeveer één centimeter. Leg de blokjes een uur los op een bordje in de vriezer zodat ze niet aan elkaar kleven. Daarna kun je ze samen in een zakje doen en invriezen. Zo kun je makkelijk per portie pakken.

Extra tip bij invriezen van kaasresten

  • Heb je alleen nog de harde korst van de Parmezaanse kaas over? Gooi die niet weg. Je kunt de korst gewoon invriezen en later mee laten trekken in soepen of stoofpotten. Het geeft een volle smaak, vooral in tomatensoep of minestrone.
Trefwoord Parmezaanse kaas invriezen

Hoelang is ingevroren Parmezaanse kaas houdbaar?

Parmezaanse kaas kun je in de vriezer ongeveer zes tot acht maanden bewaren zonder dat de smaak achteruitgaat. Let er wel op dat het goed verpakt blijft en dat je het zo min mogelijk ontdooit en weer invriest. Na acht maanden is de kaas nog eetbaar, maar de structuur wordt korreliger en droger.

Vijf variaties en aanpassingen

Kaas met kruiden invriezen

Voeg voor het invriezen Italiaanse kruiden toe aan de geraspte kaas. Denk aan tijm, rozemarijn of oregano. Handig voor op ovenschotels.

Kaasporties invriezen in ijsblokjesvorm

Druk kleine beetjes geraspte Parmezaanse kaas in een ijsblokjesvorm. Vries ze in en haal ze eruit als ze bevroren zijn. Bewaar ze in een diepvrieszakje. Ideaal voor het snel toevoegen aan warme gerechten.

Vacuüm met laurierblad

Leg bij een stuk kaas een blaadje laurier voordat je het vacumeert. Dit helpt geurabsorptie van andere vriesproducten voorkomen en geeft subtiel extra aroma.

Gemengd invriezen met andere kazen

Maak zelf een geraspte kaasblend met bijvoorbeeld oude Goudse kaas, Pecorino en Parmezaanse kaas. Vries dit in per portie van 100 gram. Heerlijk voor pizza’s of pasta.

Kaas vooraf verdelen in dagporties

Als je vaak één eetlepel nodig hebt voor je soep of pasta, vries de kaas dan per lepel in. Maak gebruik van kleine plastic bakjes of verdeel de porties in papier in een grotere zak. Zo hoef je niet te breken of hakken aan tafel.

Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel

Auteur en kok

Als kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander, lekker eten begint bij het op de juiste manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept