Ga terug
klein

Hoe Parmezaanse kaas invriezen?

Parmezaanse kaas invriezen begint altijd met bedenken in welke vorm je hem later wilt gebruiken. Gebruik je vooral geraspte kaas over pasta of soep? Of snijd je normaal gesproken blokjes voor bij de borrel? Die keuze bepaalt hoe je de kaas het best verpakt. Bij het invriezen is het belangrijk dat je de kaas zo droog mogelijk houdt en goed afsluit. Parmezaanse kaas neemt namelijk snel geuren over van andere producten in de vriezer. Ook kan het uitdrogen als het niet goed verpakt is. Door slim te verpakken en eventueel te vacumeren voorkom je dit.
Voorbereidingstijd 10 minuten
Vriestijd 1 dag
Totale tijd 1 dag 10 minuten
Gang Bijgerecht
Keuken Italiaans
Porties 1 Portie
calorieën 430 kcal

Benodigdheden

  • Vershoudfolie of diepvrieszakjes
  • Rasp, kaasmes of keukenmachine
  • Keukenpapier
  • Eventueel een vacuümapparaat
  • Label en stift voor datum

Ingrediënten
  

  • Ongeveer 200 tot 500 gram Parmezaanse kaas

Bereiding
 

Invriezen als stuk

  • Begin met een heel blok Parmezaanse kaas. Snijd de korst eraf en dep de kaas goed droog met keukenpapier. Wikkel het stuk strak in vershoudfolie. Doe het daarna in een goed afsluitbaar diepvrieszakje en druk alle lucht eruit. Liever nog: vacumeer het. Schrijf de datum op het zakje en leg het achterin de vriezer.

Invriezen als geraspte kaas

  • Rasp de Parmezaanse kaas vers met een fijne of grove rasp, afhankelijk van hoe je hem later wil gebruiken. Verdeel de geraspte kaas in porties van bijvoorbeeld 50 gram. Leg elke portie op een klein vel bakpapier, vouw het dicht en doe het in een diepvrieszak. Ook hier geldt: vacumeren is beter als je die mogelijkheid hebt. Etiket erop en invriezen maar.

Invriezen in blokjes

  • Wil je kleine blokjes invriezen voor bijvoorbeeld salades of borrelplankjes? Snij de kaas dan in blokjes van ongeveer één centimeter. Leg de blokjes een uur los op een bordje in de vriezer zodat ze niet aan elkaar kleven. Daarna kun je ze samen in een zakje doen en invriezen. Zo kun je makkelijk per portie pakken.

Extra tip bij invriezen van kaasresten

  • Heb je alleen nog de harde korst van de Parmezaanse kaas over? Gooi die niet weg. Je kunt de korst gewoon invriezen en later mee laten trekken in soepen of stoofpotten. Het geeft een volle smaak, vooral in tomatensoep of minestrone.
Trefwoord Parmezaanse kaas invriezen