Joppiesaus maken
Azijn, kruidenolie, dressing

Joppiesaus maken

Joppiesaus maken is iets waar ik altijd plezier aan beleef. Niet alleen omdat het snel klaar is, maar ook omdat het zoveel beter smaakt dan de kant-en-klare varianten uit de winkel. Die flessen uit de supermarkt komen gewoon niet in de buurt van wat je zelf in een kwartier kunt kloppen. Zeker als je wat gedroogde ui of kerriepoeder in huis hebt, ben je al halverwege. En als je eenmaal weet hoe het moet, maak je het met gemak telkens opnieuw.

Ik maak meestal in één keer genoeg voor twee flesjes. Handig voor bij de friet, op een broodje kroket, of als dipsaus voor stukjes kip. En het leuke is: je kunt er eindeloos mee variëren. Een beetje pittig, juist wat zoeter, of met grove stukjes ui erin. Dat is precies wat het de moeite waard maakt.

klein

Hoe joppiesaus maken?

Joppiesaus maken is in de basis niet ingewikkeld. Je begint met een basis van mayonaise en voegt daar smaakmakers aan toe zoals curryketchup, ui en kerrie. Alles komt aan op de juiste verhouding en goed mengen. Als je de juiste balans hebt gevonden, is het daarna gewoon een kwestie van proeven, bijsturen en bottelen. Ik gebruik voor het maken een kom, een garde en een paar schone glazen sausflessen. Je kunt de saus heel even laten rusten in de koelkast zodat de smaken intrekken, maar als je haast hebt, is hij meteen te gebruiken. Hieronder leg ik stap voor stap uit hoe ik het doe.
5 van 1 stem
Voorbereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 20 minuten
Gang Saus
Keuken Nederland
Porties 2 Flesjes
calorieën 305 kcal

Benodigdheden

  • Mengkom
  • Garde of staafmixer
  • Twee glazen flesjes of potten van circa 250 milliliter
  • Schone trechter
  • Eventueel een rasp of hakmolentje voor de ui

Ingrediënten
  

  • 250 gram mayonaise
  • 100 gram curryketchup
  • 50 gram fijngesnipperde sjalot of ui
  • 2 eetlepels milde kerriepoeder
  • 1 theelepel kurkuma
  • 1 eetlepel appelazijn
  • 1 eetlepel suiker
  • 1 theelepel mosterd
  • 1 snufje zout
  • Eventueel een eetlepel water of melk om de saus iets dunner te maken

Bereiding
 

1. Voorbereiding

  • Begin met het klaarmaken van je werkplek. Zorg dat de flessen goed schoon zijn en eventueel uitgekookt of met kokend water gespoeld. Zo blijft de saus langer houdbaar.

2. Saus maken

  • Doe de mayonaise in een ruime kom en voeg de curryketchup toe. Roer dit goed door tot je een egale, lichtoranje saus krijgt. Snipper dan de sjalot of ui heel fijn, of gebruik een hakmolentje om echt kleine stukjes te krijgen. Roer die door het mengsel.
  • Voeg nu de kerriepoeder, kurkuma, appelazijn, suiker en mosterd toe. Roer het geheel krachtig door met een garde. Je zult merken dat de saus al begint te ruiken naar joppiesaus zoals je die kent van de snackbar.
  • Als je vindt dat de saus iets te dik is, kun je er een eetlepel water of melk aan toevoegen en goed mengen. Proef daarna even. Voeg eventueel nog wat zout toe als je het iets krachtiger wilt.
  • Giet de saus via een trechter in de glazen flesjes. Sluit ze goed af en zet ze in de koelkast. Na een uurtje trekken is de saus helemaal op smaak, maar je kunt hem ook direct gebruiken.

Tips

  • Laat de saus vooral even rusten in de koelkast als je er iets aan hebt toegevoegd. De smaken ontwikkelen zich dan nog beter.
  • Wil je een dikkere saus voor op een hamburger? Laat dan de azijn en het water achterwege. Wil je een dunnere saus voor over friet? Voeg dan net iets meer melk toe tot je de gewenste dikte hebt.
Trefwoord Joppiesaus maken

Hoelang is joppiesaus houdbaar?

Zelfgemaakte joppiesaus kun je goed in de koelkast bewaren, zolang je hygiënisch gewerkt hebt. Zorg dat de flessen goed schoon zijn voor je de saus erin giet, en gebruik altijd een schone lepel als je saus uit het flesje haalt.

In de koelkast blijft de saus ongeveer 7 tot 10 dagen goed. Als je de saus vacuüm verpakt in glazen flessen en goed afsluit, kun je de houdbaarheid zelfs verlengen tot zo’n 2 weken.

Vijf variaties en aanpassingen

Cayennepeper toevoegen

Voeg een halve theelepel cayennepeper toe voor een pittige joppiesaus

Indonesische ketjap-curry

Gebruik in plaats van gewone curry een scherpe Indonesische ketjap-curry voor een oosterse twist

Yoghurt

Vervang een deel van de mayonaise door yoghurt voor een frissere variant

Gehakte augurkjes

Meng er een eetlepel gehakte augurkjes door voor wat zurigheid en beet

Knoflookpoeder

Voeg een beetje knoflookpoeder toe voor een kruidige ondertoon

Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel

Auteur en kok

Als kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander, lekker eten begint bij het op de juiste manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.

1 Opmerking

  1. 5 sterren
    Beste grappig dat ik dit artikel vandaag ontdek. Gisteren waren we naar een verjaardagsfeest en daar hadden ze een frietkraam gehuurd. Aan onze tafel nam een vriend een speciaal sausje bij de frieten en iedereen zei : oh joppiesaus, lekker. Terwijl ik eigenlijk moest vragen wat dit was. Maar na dit artikel ben ik volledig op de hoogte.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept