Joppiesaus maken is in de basis niet ingewikkeld. Je begint met een basis van mayonaise en voegt daar smaakmakers aan toe zoals curryketchup, ui en kerrie. Alles komt aan op de juiste verhouding en goed mengen. Als je de juiste balans hebt gevonden, is het daarna gewoon een kwestie van proeven, bijsturen en bottelen. Ik gebruik voor het maken een kom, een garde en een paar schone glazen sausflessen. Je kunt de saus heel even laten rusten in de koelkast zodat de smaken intrekken, maar als je haast hebt, is hij meteen te gebruiken. Hieronder leg ik stap voor stap uit hoe ik het doe.
Twee glazen flesjes of potten van circa 250 milliliter
Schone trechter
Eventueel een rasp of hakmolentje voor de ui
Ingrediënten
250grammayonaise
100gramcurryketchup
50gramfijngesnipperde sjalot of ui
2eetlepelsmilde kerriepoeder
1theelepelkurkuma
1eetlepelappelazijn
1eetlepelsuiker
1theelepelmosterd
1snufjezout
Eventueel een eetlepel water of melk om de saus iets dunner te maken
Bereiding
1. Voorbereiding
Begin met het klaarmaken van je werkplek. Zorg dat de flessen goed schoon zijn en eventueel uitgekookt of met kokend water gespoeld. Zo blijft de saus langer houdbaar.
2. Saus maken
Doe de mayonaise in een ruime kom en voeg de curryketchup toe. Roer dit goed door tot je een egale, lichtoranje saus krijgt. Snipper dan de sjalot of ui heel fijn, of gebruik een hakmolentje om echt kleine stukjes te krijgen. Roer die door het mengsel.
Voeg nu de kerriepoeder, kurkuma, appelazijn, suiker en mosterd toe. Roer het geheel krachtig door met een garde. Je zult merken dat de saus al begint te ruiken naar joppiesaus zoals je die kent van de snackbar.
Als je vindt dat de saus iets te dik is, kun je er een eetlepel water of melk aan toevoegen en goed mengen. Proef daarna even. Voeg eventueel nog wat zout toe als je het iets krachtiger wilt.
Giet de saus via een trechter in de glazen flesjes. Sluit ze goed af en zet ze in de koelkast. Na een uurtje trekken is de saus helemaal op smaak, maar je kunt hem ook direct gebruiken.
Tips
Laat de saus vooral even rusten in de koelkast als je er iets aan hebt toegevoegd. De smaken ontwikkelen zich dan nog beter.
Wil je een dikkere saus voor op een hamburger? Laat dan de azijn en het water achterwege. Wil je een dunnere saus voor over friet? Voeg dan net iets meer melk toe tot je de gewenste dikte hebt.