Bosbessenjam zonder suiker maken
Jam, chutney, marmelade

Bosbessenjam zonder suiker maken

Bosbessenjam zonder suiker maken is iets wat ik zelf regelmatig doe, zeker wanneer het bosseizoen op z’n hoogtepunt is. Het is een manier van inmaken die dicht bij de smaak van de natuur blijft. Geen toegevoegde geraffineerde suiker, alleen het pure van de bes zelf, eventueel wat zuur of zaadjes erbij om het geheel te laten binden en langer houdbaar te maken. Als je bosbessen eenmaal hebt geplukt of gekocht, is het zonde om ze alleen maar vers te eten. Je kunt ze immers ook bewaren voor de wintermaanden, in de vorm van jam, zonder dat er een korrel suiker aan te pas komt.

Veel mensen denken bij jam automatisch aan kilo’s suiker, maar dat hoeft absoluut niet. Met een paar handige trucs kun je ook zonder suiker een dikke, smeuïge jam maken die je met smaak op je brood of door je yoghurt schept. En het mooiste? Je proeft de bosbes zoals die écht is. Zachtzoet, een tikje zuur, vol aroma. Precies zoals het hoort. Hieronder leg ik stap voor stap uit hoe je dat doet.

klein

Hoe bosbessenjam zonder suiker maken?

Bosbessenjam zonder suiker maken vraagt een andere aanpak dan gewone jam. Omdat je geen suiker toevoegt als bewaarmiddel, is hygiëne extra belangrijk. Je gebruikt een natuurlijk bindmiddel zoals chiazaad of pectine van appel of citrus. Je werkt met citroensap voor de zuurgraad, en zorgt dat de potten brandschoon zijn. Zet de potten na het vullen eventueel ondersteboven, maar let op: sommige deksels kunnen niet tegen zuur en raken dan aangetast. In dat geval gebruik je best speciale jampotdeksels die geschikt zijn voor zuur voedsel, want omgekeerd zetten geeft nog steeds de beste houdbaarheid.
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Afkoelen 1 uur
Totale tijd 1 uur 35 minuten
Gang Ontbijt
Keuken Amerikaans
Porties 4 Jampotten
calorieën 73 kcal

Benodigdheden

  • 4 goed gereinigde glazen jampotten van 250 milliliter
  • Passende deksels die zuur kunnen verdragen
  • Kookpan met dikke bodem
  • Lepel of spatel
  • Schone trechter (optioneel)
  • Schone theedoek
  • Eventueel staafmixer

Ingrediënten
  

  • 800 gram verse of diepgevroren bosbessen
  • 3 eetlepels chiazaad
  • 2 eetlepels versgeperst citroensap
  • Eventueel 1 tot 2 eetlepels honing of appelstroop optioneel, naar smaak
  • Eventueel een half theelepeltje kaneel of vanillepoeder

Bereiding
 

1. Jam maken

  • Doe de bosbessen in een pan met dikke bodem en zet het vuur laag. Laat ze zachtjes verwarmen totdat ze beginnen open te barsten en hun vocht loslaten. Roer af en toe zodat niets aankoekt. Als je diepvriesbessen gebruikt, laat ze dan eerst op kamertemperatuur ontdooien of verwarm ze iets langer op laag vuur. Zodra de bessen zacht zijn, kun je ervoor kiezen ze te pureren met een staafmixer of deels heel te laten voor een grovere jam.
  • Voeg daarna het citroensap toe en laat het geheel nog 5 minuten zachtjes pruttelen. Dit helpt om de zuurgraad te verhogen, wat belangrijk is voor de houdbaarheid. Voeg vervolgens het chiazaad toe terwijl je blijft roeren. Laat dit mengsel nog een minuut of 10 zachtjes doorkoken, zodat het chiazaad kan zwellen en het geheel indikt.
  • Wil je een licht gezoete jam, dan kun je nu een eetlepel honing of appelstroop toevoegen. Doe dit pas als het vuur uit is, zodat de honing niet zijn voedingswaarde verliest. Voeg eventueel wat kaneel of vanille toe als je een extra aroma wilt. Proef of de smaak goed is.
  • Giet de warme jam voorzichtig in de schone potten. Werk netjes en zorg dat de randen van de potten schoon blijven. Sluit de deksels goed. Je kunt de potten optioneel ondersteboven zetten voor 5 tot 10 minuten, zodat eventuele lucht naar boven stijgt en een vacuüm helpt vormen. Let er wel op of je deksels zuur kunnen verdragen. Als je twijfelt, zet de potten dan gewoon rechtop en bewaar ze koel en donker.
  • Laat de potten volledig afkoelen op een schone doek. Zet ze daarna koel weg.
Trefwoord Bosbessenjam zonder suiker maken

Hoelang is bosbessenjam zonder suiker houdbaar?

Zonder suiker is bosbessenjam iets minder lang houdbaar dan traditionele jam. Als je hygiënisch werkt en voldoende zuur gebruikt, kun je de potten ongeveer 3 maanden bewaren op een koele, donkere plek. Eenmaal geopend bewaar je de pot in de koelkast en gebruik je deze bij voorkeur binnen 7 tot 10 dagen. Je kunt de jam ook invriezen in kleine porties en zo tot 6 maanden bewaren. Ontdooien doe je dan langzaam in de koelkast.

Vijf variaties en aanpassingen

Met frambozen en bosbessen

Vervang de helft van de bosbessen door frambozen. Dit geeft een frisse, fruitige combinatie met iets meer zuur.

Met appelstukjes

Voeg aan het begin van het koken een geraspte of fijngesneden appel toe. Appel bevat pectine, wat helpt bij het indikken van de jam.

Met lavendel of tijm

Voeg vlak voor het vullen een paar verse blaadjes tijm of een snufje gedroogde lavendel toe voor een subtiele kruidige twist.

Met sinaasappelschil

Voeg tijdens het koken een halve theelepel geraspte biologische sinaasappelschil toe. Dit geeft extra frisheid en diepte aan de smaak.

Met kokosmelk en chiazaad

Voeg tijdens het koken een scheutje kokosmelk toe en gebruik extra chiazaad. Dit geeft een romigere, bijna dessertachtige jam.

Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel

Auteur en kok

Als kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander, lekker eten begint bij het op de juiste manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept