Aardbei banaan milkshake maken
Sap & smoothie

Aardbei banaan milkshake maken

Aardbei banaan milkshake maken is iets wat ik regelmatig doe, zeker op een warme dag of als ik gewoon zin heb in iets fris en romigs. Het mooie van deze shake is dat je hem in een paar minuten op tafel hebt, en je hebt er niet veel voor nodig. Wat rijpe bananen, een handje aardbeien, een flinke scheut melk, en als je wilt een bolletje ijs voor wat extra zachtheid.

Wat ik zelf fijn vind, is dat je kunt variëren tot je erbij neervalt. Je kunt het lekker zoet maken met honing of siroop, of juist wat frisser met wat yoghurt erbij. En geef je het aan kinderen, dan is het een perfecte manier om fruit naar binnen te krijgen zonder gemor of geklaag. Deze milkshake is voor mij zo’n klassieker geworden dat hij standaard op het menu staat als er bezoek is.

Klein

Hoe aardbei banaan milkshake maken?

Een aardbei banaan milkshake maken is eenvoudig. Je hebt alleen een blender nodig en een paar ingrediënten die je vaak al in huis hebt. Begin met rijpe bananen, die geven de meeste zoetheid. Gebruik bij voorkeur verse aardbeien, maar diepvriesaardbeien werken ook prima. Voeg melk toe tot je de juiste dikte hebt en mix tot het helemaal glad is. Voor een vollere smaak kun je een paar eetlepels yoghurt of een bolletje vanille-ijs toevoegen.
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 0 minuten
Totale tijd 15 minuten
Gang Drankjes
Keuken Internationaal
Porties 2 Personen
calorieën 530 kcal

Benodigdheden

  • Blender of staafmixer met hoge maatbeker
  • Mes en snijplank
  • 2 hoge glazen
  • Rietjes (optioneel)

Ingrediënten
  

  • 2 rijpe bananen
  • 150 gram aardbeien vers of diepgevroren
  • 400 milliliter volle melk
  • 2 eetlepels yoghurt optioneel
  • 1 eetlepel honing of ahornsiroop optioneel
  • 1 bol vanille-ijs optioneel voor romigheid

Bereiding
 

  • Pel de bananen en snij ze in stukken. Haal bij verse aardbeien de kroontjes eraf en spoel ze schoon onder koud water. Doe de bananen en aardbeien in de blender. Voeg de melk toe en eventueel de yoghurt of het ijs. Wil je het wat zoeter, voeg dan honing of siroop toe.
  • Zet de deksel stevig op de blender en mix alles op hoge snelheid tot je een gladde, romige shake hebt. Proef of hij zoet genoeg is en voeg eventueel nog een beetje honing toe. Schenk de milkshake in twee hoge glazen en serveer meteen met een rietje.
Trefwoord Aardbei banaan milkshake maken

Hoelang is aardbei banaan milkshake houdbaar?

Een aardbei banaan milkshake is het allerlekkerst als je hem direct na het maken opdient. De frisse smaak van aardbei en de romige banaan komen dan het best tot hun recht. Toch kun je de milkshake ook even bewaren, mits je dat op de juiste manier doet. In een goed afgesloten fles of pot, en het liefst in de koelkast, blijft hij nog even goed. Hou er wel rekening mee dat door oxidatie en het natuurlijke fermentatieproces de smaak en kleur na verloop van tijd kunnen veranderen. Ook kan de shake wat gaan schiften, vooral als er yoghurt of ijs in zit. Goed schudden of even opnieuw mixen helpt dan vaak.

Wilhelmus Hengstmengel, bewaartijden Bewaartijden aardbei banaan milkshake

In gesloten fles op kamertemperatuur: 0 dagen
In koelkast: 2 dagen
Na opening of zelf gemaakt: 2 dagen in de koelkast, buiten de koelkast niet bewaren

Vijf variaties en aanpassingen

1. Met sinaasappelsap

Vervang de helft van de melk door 200 milliliter vers geperst sinaasappelsap. Dit geeft een frisse twist en een licht citrusaccent.

2. Veganistische variant

Gebruik plantaardige melk zoals amandelmelk of havermelk en laat het ijs achterwege of vervang het door plantaardig ijs.

3. Extra vezels

Voeg 1 eetlepel havermout toe voor extra voedingswaarde. Laat het mengsel dan wel een paar minuten staan voor het blenden, zodat de havermout wat kan weken.

4. Tropisch fruit erbij

Voeg 50 gram ananas of mango toe voor een tropische variant. Dit combineert heerlijk met aardbei en banaan.

5. Met kruiden of specerijen

Probeer eens een snufje kaneel of kardemom voor een subtiele, warme ondertoon. Ook een drupje vanille-extract doet wonderen voor de smaak.

Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel

Auteur en kok

Als kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander, lekker eten begint bij het op de juiste manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept