Aardappelkruiden maken
Kruidenmix

Aardappelkruiden maken

Aardappelkruiden maken is één van die dingen waarvan ik altijd denk: waarom kopen we dit eigenlijk kant-en-klaar in de supermarkt? Vaak zitten er allerlei toevoegingen in waarvan ik liever weet wat ik precies eet. Zelf kruidenmixen maken geeft niet alleen veel voldoening, het smaakt ook gewoon veel beter en puurder. Vooral bij aardappels proef je echt het verschil. Verse kruiden, uitgebalanceerde specerijen en een klein beetje creativiteit zorgen ervoor dat zelfs de eenvoudigste gebakken aardappeltjes ineens tot iets bijzonders worden.

Nog een reden waarom ik zelfgemaakte aardappelkruiden geweldig vind, is omdat je de smaak precies kunt afstemmen op wat je lekker vindt. De ene dag houd ik van een mediterrane toets met rozemarijn en tijm, de andere dag ga ik liever voor iets pittigers met cayennepeper en paprikapoeder. Door je eigen aardappelkruiden samen te stellen, weet je bovendien zeker dat er geen zout of andere ongewenste toevoegingen inzitten, tenzij je daar zelf bewust voor kiest. Dat maakt het meteen een stuk gezonder en puurder.

Wat ik het allerfijnst vind aan zelf aardappelkruiden maken, is dat ik precies weet wat erin gaat en ik kan spelen met verschillende kruidencombinaties. Het is niet alleen simpel om te doen, maar ook nog eens een stuk goedkoper dan steeds nieuwe potjes uit de supermarkt halen. Bovendien staat zo’n zelfgemaakte kruidenmix altijd gezellig in de keuken en kun je ook gemakkelijk wat extra potjes maken om cadeau te doen aan vrienden of familie. Ik vertel je graag hoe makkelijk het eigenlijk is.

klein

Hoe aardappelkruiden maken?

Zelf aardappelkruiden maken is heel eenvoudig en vereist nauwelijks tijd of ingewikkelde handelingen. Alles wat je hoeft te doen is de kruiden en specerijen zorgvuldig te mengen. Het geheim zit vooral in het gebruik van goede ingrediënten en de juiste balans tussen smaken. Daarna bewaar je de kruiden in een goed afsluitbare pot, zodat ze lekker lang vers blijven en je altijd heerlijke aardappelkruiden bij de hand hebt.
Voorbereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 15 minuten
Gang Kruidenmix
Keuken Internationaal
Porties 1 Portie
calorieën 360 kcal

Benodigdheden

  • Schone, droge mengkom
  • Lepel of vork om te mengen
  • Goed afsluitbaar kruidenpotje (bijvoorbeeld glazen kruidenpotje met schroefdeksel)

Ingrediënten
  

  • 1 eetlepel paprikapoeder gerookt of zoet
  • 1 eetlepel knoflookpoeder
  • 1 eetlepel uienpoeder
  • 2 theelepels gedroogde rozemarijn
  • 2 theelepels gedroogde tijm
  • 2 theelepels gedroogde oregano
  • 1 theelepel gemalen zwarte peper
  • 0,5 theelepel cayennepeper optioneel voor wat extra pit
  • 1 theelepel gemalen komijnzaad optioneel

Bereiding
 

1. Voorbereiding

  • Pak een schone, droge mengkom en zorg ervoor dat er geen vocht in zit. Dit voorkomt dat de kruiden gaan klonteren en verlengt de houdbaarheid aanzienlijk.

2. Kruidenmix maken

  • Doe één voor één alle kruiden en specerijen in de kom. Begin met de grotere hoeveelheden zoals het paprikapoeder, knoflookpoeder en uienpoeder. Voeg daarna voorzichtig de kleinere hoeveelheden toe, zoals rozemarijn, tijm en oregano.
  • Meng alle ingrediënten goed door elkaar met behulp van een lepel of vork. Neem hier rustig de tijd voor, zodat alle smaken gelijkmatig verdeeld raken.
  • Als je de kruiden goed gemengd hebt, pak dan je schone en droge kruidenpotje en giet het mengsel voorzichtig over. Sluit de pot goed af en schrijf eventueel de datum erop, zodat je weet wanneer je het hebt gemaakt.
Trefwoord Aardappelkruiden maken

Hoelang zijn aardappelkruiden houdbaar?

Zelfgemaakte aardappelkruiden zijn, mits goed afgesloten en bewaard op een droge en donkere plek zoals een keukenkastje, zeker 6 tot 8 maanden houdbaar. Daarna verliezen ze langzaam wat van hun aroma en smaak. Je kunt na verloop van tijd even ruiken aan het mengsel om te controleren of het nog voldoende geur en smaak heeft.

Wil je de kruiden nog langer bewaren, dan kun je ze eventueel invriezen in kleine porties. In de vriezer blijven ze zeker tot één jaar goed. Houd er wel rekening mee dat je het potje goed afsluit en er geen vocht bij komt tijdens het invriezen, anders kunnen ze gaan klonteren of vocht opnemen.

Vijf variaties en aanpassingen

Mexicaanse twist

Voeg chilipoeder, een beetje gemalen koriander en limoenrasp toe aan het basisrecept. Dit geeft de aardappelen een heerlijk Mexicaans tintje, perfect bij bijvoorbeeld aardappelwedges.

Italiaanse kruidenmix

Gebruik extra oregano, basilicum en gedroogde salie en voeg eventueel wat gedroogde tomaatjes in poedervorm toe. Heerlijk bij gebakken aardappelen of aardappelen uit de oven met een mediterrane maaltijd.

Indiase aardappelkruiden

Gebruik komijn, kerriepoeder, kurkuma en eventueel een klein snufje kaneel voor een Indiase smaakbeleving. Perfect bij geroosterde aardappeltjes of gebakken aardappelen bij een curry.

Kruidenmix met citroen

Rasp wat gedroogde citroenschil door het mengsel en voeg eventueel een klein beetje gedroogde dille toe. De frisse smaak is ideaal bij gegrilde vis en gebakken aardappeltjes.

Zoet-pittige kruidenmix

Voeg een snufje kaneel, een klein beetje bruine suiker en extra cayennepeper toe aan het basisrecept. Dit geeft een subtiele, zoet-pittige smaak die heerlijk is bij zoete aardappelen uit de oven.

Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel

Auteur en kok

Als kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander, lekker eten begint bij het op de juiste manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept