Bamboescheuten inmaken is iets wat je zelden bij mensen thuis tegenkomt, en toch is het zo eenvoudig én de moeite waard. Zeker als je zelf verse bamboescheuten kunt krijgen of gekookte schijven uit je eigen moestuin wilt bewaren. Ze hebben een milde, licht nootachtige smaak en behouden hun stevige beet ook na het inmaken. Het resultaat is een pot vol knapperige groente die je maanden later nog net zo fris kunt gebruiken in roerbakgerechten, soepen of salades.
Het inmaken zelf vraagt wat voorbereiding, maar is niet ingewikkeld. De combinatie van zuur, hitte en steriele potten zorgt ervoor dat de bamboescheuten lang houdbaar blijven. Of je ze nu naturel op zuur zet of wat specerijen toevoegt, je weet precies wat erin zit. Je kunt zelf bepalen hoeveel zout, azijn of extra smaakmakers je gebruikt. Het draait om het bewaren van structuur én smaak.

Hoe bamboescheuten inmaken?
Benodigdheden
- 4 glazen inmaakpotten van ongeveer 400 milliliter
- Nieuwe deksels die zuur kunnen verdragen
- Grote pan voor het voorkoken van de bamboescheuten
- Steelpan voor de inmaakvloeistof
- Schone theedoek
- Keukentang of inmaaktang
Ingrediënten
- 800 gram verse bamboescheuten liefst jong en stevig
- 800 milliliter natuurazijn minimaal 5 procent zuur
- 400 milliliter water
- 30 gram suiker
- 20 gram zout
- 4 laurierbladeren
- 12 zwarte peperkorrels
- 2 theelepels mosterdzaad
- 4 knoflooktenen gepeld, geplet
Bereiding
1. Voorbereiding
- Het begint met het goed voorbereiden van de scheuten. Was ze grondig en schil eventueel de buitenste harde lagen af.
2. Inmaken
- Snij ze daarna in schijfjes of reepjes. Breng een pan water aan de kook en blancheer de bamboescheuten 8 tot 10 minuten. Giet af en spoel na met koud water om het garingsproces te stoppen.
- Maak ondertussen de potten en deksels schoon. Je kunt ze uitkoken of steriliseren in de oven (130 graden gedurende 15 minuten). Laat ze omgekeerd drogen op een schone doek.
- Maak nu de inmaakvloeistof. Breng de azijn, het water, zout en suiker aan de kook in een steelpan. Roer tot alles is opgelost. Voeg dan de laurierbladeren, peperkorrels, mosterdzaad en knoflooktenen toe. Laat nog 2 minuten zachtjes koken.
- Vul de warme potten met de uitgelekte bamboescheuten tot net onder de rand. Giet dan de hete inmaakvloeistof eroverheen, zodat alles onderstaat. Sluit direct af met de deksels.
- Zet de potten eventueel ondersteboven op een handdoek. Laat ze zo afkoelen. Na een uur kun je ze eventueel terugdraaien. Als je weet dat je gevoelige deksels hebt, laat je ze beter rechtop afkoelen.
- Laat de potten minstens twee weken staan voor je ze opent, zodat de smaken goed kunnen intrekken.
Hoelang zijn ingemaakte Bamboescheuten houdbaar?
Als je hygiënisch gewerkt hebt en de potten goed afgesloten zijn, kun je ingemaakte bamboescheuten minstens 6 tot 8 maanden bewaren op een koele en donkere plek. Een kelderkast of voorraadkast zonder temperatuurschommelingen is ideaal.
Zodra een pot open is, bewaar je hem in de koelkast. Gebruik binnen 5 tot 7 dagen. Zorg dat de scheuten onder het zuur blijven staan om bederf te voorkomen.
Vijf variaties en aanpassingen
Met chilipeper
Voeg een halve rode chili toe per pot voor een pittige variant. Laat de knoflook dan eventueel achterwege voor een zuiverdere smaak.
Met gember
Rasp een stukje verse gember en voeg dat toe aan de inmaakvloeistof voor een oosterse toets. Goed te combineren met Aziatische roerbakgerechten.
Zoeter inmaken
Verdubbel de hoeveelheid suiker als je de bamboescheuten als bijgerecht voor zoetzure gerechten wilt gebruiken. Denk aan zoetzuur bij rijstgerechten.
Met citroenschil
Voeg een stukje biologische citroenschil toe aan elke pot voor een frisse citrusnoot. Zorg wel dat je geen wit merg gebruikt, dat maakt bitter.
Met steranijs of kruidnagel
Voor een kruidige en iets nostalgische smaak kun je experimenteren met steranijs of 1 kruidnagel per pot. Geeft net een andere toon.

Wilhelmus Hengstmengel
Auteur en kokAls kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander, lekker eten begint bij het op de juiste manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.