Ga terug
klein

Hoe bamboescheuten inmaken?

Bamboescheuten inmaken doe je het liefst op de dag dat je ze geoogst of gekocht hebt. Je begint met het schoonmaken van de scheuten en vervolgens kook je ze even voor, zodat de bitterstoffen verdwijnen. Daarna snijd je ze in reepjes of plakjes en doe je ze in brandschone potten met een zelfgemaakte zure inmaakvloeistof. Het op de kop zetten van de potten is optioneel, maar helpt vaak bij het extra goed afsluiten en vacuüm trekken. Let wel op: bij sommige potten kan het zuur de deksels aantasten. Kies daarom voor deksels die geschikt zijn voor zuur. Als je die niet hebt, laat de potten dan rechtop afkoelen.
Voorbereidingstijd 25 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Laten staan 14 dagen
Totale tijd 14 dagen 45 minuten
Gang Groente
Keuken Aziatisch
Porties 4 Inmaakpotten
calorieën 27.5 kcal

Benodigdheden

  • 4 glazen inmaakpotten van ongeveer 400 milliliter
  • Nieuwe deksels die zuur kunnen verdragen
  • Grote pan voor het voorkoken van de bamboescheuten
  • Steelpan voor de inmaakvloeistof
  • Schone theedoek
  • Keukentang of inmaaktang

Ingrediënten
  

  • 800 gram verse bamboescheuten liefst jong en stevig
  • 800 milliliter natuurazijn minimaal 5 procent zuur
  • 400 milliliter water
  • 30 gram suiker
  • 20 gram zout
  • 4 laurierbladeren
  • 12 zwarte peperkorrels
  • 2 theelepels mosterdzaad
  • 4 knoflooktenen gepeld, geplet

Bereiding
 

1. Voorbereiding

  • Het begint met het goed voorbereiden van de scheuten. Was ze grondig en schil eventueel de buitenste harde lagen af.

2. Inmaken

  • Snij ze daarna in schijfjes of reepjes. Breng een pan water aan de kook en blancheer de bamboescheuten 8 tot 10 minuten. Giet af en spoel na met koud water om het garingsproces te stoppen.
  • Maak ondertussen de potten en deksels schoon. Je kunt ze uitkoken of steriliseren in de oven (130 graden gedurende 15 minuten). Laat ze omgekeerd drogen op een schone doek.
  • Maak nu de inmaakvloeistof. Breng de azijn, het water, zout en suiker aan de kook in een steelpan. Roer tot alles is opgelost. Voeg dan de laurierbladeren, peperkorrels, mosterdzaad en knoflooktenen toe. Laat nog 2 minuten zachtjes koken.
  • Vul de warme potten met de uitgelekte bamboescheuten tot net onder de rand. Giet dan de hete inmaakvloeistof eroverheen, zodat alles onderstaat. Sluit direct af met de deksels.
  • Zet de potten eventueel ondersteboven op een handdoek. Laat ze zo afkoelen. Na een uur kun je ze eventueel terugdraaien. Als je weet dat je gevoelige deksels hebt, laat je ze beter rechtop afkoelen.
  • Laat de potten minstens twee weken staan voor je ze opent, zodat de smaken goed kunnen intrekken.
Trefwoord Bamboescheuten inmaken