Varkensrollade invriezen
Invriezen

Varkensrollade invriezen

Varkensrollade invriezen is iets wat ik regelmatig doe wanneer ik een groter stuk vlees over heb of wanneer ik in het seizoen goedkope rollade koop. Het is een manier om voedselverspilling te voorkomen én om jezelf op een later moment tijd te besparen. Door het goed in te pakken en in te vriezen, blijft de structuur van het vlees grotendeels intact en kun je op elk gewenst moment iets voedzaams en hartigs op tafel zetten.

Voor mij begint het altijd met een goede planning. Als ik weet dat ik de rollade niet binnen een paar dagen ga eten, dan kies ik ervoor om het meteen in te vriezen. Soms vries ik het rauw in, soms gebraden, afhankelijk van hoe ver ik al in het proces ben. In beide gevallen is hygiënisch werken ontzettend belangrijk. Hierna leg ik stap voor stap uit hoe ik dit zelf aanpak.

klein

Hoe varkensrollade invriezen?

Hoe varkensrollade invriezen? Daar begin ik altijd mee door eerst te bepalen of het om rauwe of gegaarde rollade gaat. Een rauwe rollade moet zo vers mogelijk zijn. Ik koop het vlees bij de slager, verwijder eventueel overtollig vet, dep het droog met keukenpapier en verpak het dan direct luchtdicht. Een gegaarde rollade laat ik eerst helemaal afkoelen. Dat duurt soms wel twee tot drie uur. Pas als het vlees koud aanvoelt, ga ik verder met verpakken. Dan weet ik zeker dat er geen condensvorming ontstaat in de verpakking en dat het vlees niet gaat ijskristallen vormen. Als het gaat om gegaarde rollade, snij ik die soms in plakken, soms laat ik het in z’n geheel. Ik gebruik bijna altijd een vacuümapparaat, maar als dat niet kan, neem ik een stevige diepvrieszak. Ik duw alle lucht eruit met m’n handen of met behulp van een rietje. Daarna label ik de zak met de datum van invriezen en schrijf ik erop of het om rauw of gebraden vlees gaat. Dat lijkt misschien overdreven, maar het maakt echt verschil bij het ontdooien en bereiden.
Voorbereidingstijd 15 minuten
Vriestijd 1 dag
Gang Vlees
Keuken Nederland
Porties 1 Portie
calorieën 128 kcal

Benodigdheden

  • Keukenpapier
  • vacuümzak of diepvrieszak
  • Eventueel een vacuümapparaat
  • markeerstift of label
  • Snijplank
  • vershoudfolie (bij gegaarde rollade zonder vacuümapparaat)
  • schone handen en een droge werkplek

Ingrediënten
  

  • 1 varkensrollade tussen 800 gram en 1200 gram

Bereiding
 

1. Voorbereiding

  • Varkensrollade invriezen begint met het juist voorbereiden van het vlees. Is de rollade rauw, dan moet het vlees bij aankoop vers ruiken en stevig aanvoelen. Laat het niet eerst in de koelkast liggen. Wil je gegaarde rollade invriezen, laat deze dan volledig afkoelen, minimaal twee uur op een schone plank. Dep het daarna goed droog met keukenpapier.

2. Verpakken

  • Gebruik een vacuümzak of stevige diepvrieszak. Bij gegaarde rollade kun je het vlees ook eerst in vershoudfolie wikkelen en daarna in de zak stoppen. Pers de lucht uit de zak. Als je een vacuümapparaat hebt, gebruik dat. Zorg ervoor dat het pakketje goed afgesloten is.

3. Labelen

  • Schrijf met een watervaste stift de datum van invriezen op de verpakking. Vermeld ook of het rauw of gegaard is. Als je meerdere stukken invriest, geef ze een nummer of gewicht mee.

4. Invriezen

  • Leg de rollade achterin de vriezer waar het het koudst is. Zorg dat het vlees niet tegen warmere producten aan ligt. Zo bevriest het snel en goed.

5. Ontdooien

  • Haal de rollade minimaal 24 uur voor gebruik uit de vriezer. Laat het, nog in de verpakking, rustig ontdooien in de koelkast. Daarna kun je het rauwe vlees bereiden zoals je gewend bent. Gegaarde rollade kun je in plakken snijden en even verwarmen in de oven, pan of magnetron.
Trefwoord Varkensrollade invriezen

Hoelang is varkensrollade houdbaar?

Een rauwe varkensrollade is in de vriezer tot drie maanden van uitstekende kwaliteit. Daarna kan het vlees nog eetbaar zijn, maar neemt de smaak en structuur langzaam af. Gegaarde rollade blijft ongeveer twee maanden goed ingevroren. Heb je het vacuüm verpakt, dan kun je gerust een paar weken langer rekenen. Wel altijd goed ruiken en bekijken na ontdooien. Ziet het er dof uit of ruikt het zuur, dan niet meer gebruiken.

Vijf variaties en aanpassingen

In plakjes invriezen

Als je de rollade al gebraden hebt, kun je hem in plakken snijden en per vier of vijf plakjes invriezen. Zo heb je altijd wat achter de hand voor op een broodje of in een salade.

Met jus erbij

Gegaarde rollade kun je invriezen met een beetje jus of braadvocht in een afsluitbare bak. Dat voorkomt uitdrogen en maakt opwarmen later veel smakelijker.

Rauw invriezen met marinade

Marineer de rauwe rollade van tevoren in mosterd, knoflook, tijm of paprikapoeder. Door het invriezen trekken de smaken nog dieper in het vlees.

Kleine porties maken

Snijd een grote rollade in twee of drie stukken en vries die apart in. Handig als je niet altijd een hele rollade nodig hebt.

Restjes verwerken tot ragout of stoofpot

Heb je gegaarde rollade over? Snijd het in blokjes en vries die in als basis voor een snelle ragout, stoofgerecht of pastasaus.

Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel

Auteur en kok

Als kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander, lekker eten begint bij het op de juiste manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept