Ga terug
klein

Hoe varkensrollade invriezen?

Hoe varkensrollade invriezen? Daar begin ik altijd mee door eerst te bepalen of het om rauwe of gegaarde rollade gaat. Een rauwe rollade moet zo vers mogelijk zijn. Ik koop het vlees bij de slager, verwijder eventueel overtollig vet, dep het droog met keukenpapier en verpak het dan direct luchtdicht. Een gegaarde rollade laat ik eerst helemaal afkoelen. Dat duurt soms wel twee tot drie uur. Pas als het vlees koud aanvoelt, ga ik verder met verpakken. Dan weet ik zeker dat er geen condensvorming ontstaat in de verpakking en dat het vlees niet gaat ijskristallen vormen. Als het gaat om gegaarde rollade, snij ik die soms in plakken, soms laat ik het in z'n geheel. Ik gebruik bijna altijd een vacuümapparaat, maar als dat niet kan, neem ik een stevige diepvrieszak. Ik duw alle lucht eruit met m’n handen of met behulp van een rietje. Daarna label ik de zak met de datum van invriezen en schrijf ik erop of het om rauw of gebraden vlees gaat. Dat lijkt misschien overdreven, maar het maakt echt verschil bij het ontdooien en bereiden.
Voorbereidingstijd 15 minuten
Vriestijd 1 dag
Gang Vlees
Keuken Nederland
Porties 1 Portie
calorieën 128 kcal

Benodigdheden

  • Keukenpapier
  • vacuümzak of diepvrieszak
  • Eventueel een vacuümapparaat
  • markeerstift of label
  • Snijplank
  • vershoudfolie (bij gegaarde rollade zonder vacuümapparaat)
  • schone handen en een droge werkplek

Ingrediënten
  

  • 1 varkensrollade tussen 800 gram en 1200 gram

Bereiding
 

1. Voorbereiding

  • Varkensrollade invriezen begint met het juist voorbereiden van het vlees. Is de rollade rauw, dan moet het vlees bij aankoop vers ruiken en stevig aanvoelen. Laat het niet eerst in de koelkast liggen. Wil je gegaarde rollade invriezen, laat deze dan volledig afkoelen, minimaal twee uur op een schone plank. Dep het daarna goed droog met keukenpapier.

2. Verpakken

  • Gebruik een vacuümzak of stevige diepvrieszak. Bij gegaarde rollade kun je het vlees ook eerst in vershoudfolie wikkelen en daarna in de zak stoppen. Pers de lucht uit de zak. Als je een vacuümapparaat hebt, gebruik dat. Zorg ervoor dat het pakketje goed afgesloten is.

3. Labelen

  • Schrijf met een watervaste stift de datum van invriezen op de verpakking. Vermeld ook of het rauw of gegaard is. Als je meerdere stukken invriest, geef ze een nummer of gewicht mee.

4. Invriezen

  • Leg de rollade achterin de vriezer waar het het koudst is. Zorg dat het vlees niet tegen warmere producten aan ligt. Zo bevriest het snel en goed.

5. Ontdooien

  • Haal de rollade minimaal 24 uur voor gebruik uit de vriezer. Laat het, nog in de verpakking, rustig ontdooien in de koelkast. Daarna kun je het rauwe vlees bereiden zoals je gewend bent. Gegaarde rollade kun je in plakken snijden en even verwarmen in de oven, pan of magnetron.
Trefwoord Varkensrollade invriezen