Hoe varkensrollade invriezen?
Hoe varkensrollade invriezen? Daar begin ik altijd mee door eerst te bepalen of het om rauwe of gegaarde rollade gaat. Een rauwe rollade moet zo vers mogelijk zijn. Ik koop het vlees bij de slager, verwijder eventueel overtollig vet, dep het droog met keukenpapier en verpak het dan direct luchtdicht. Een gegaarde rollade laat ik eerst helemaal afkoelen. Dat duurt soms wel twee tot drie uur. Pas als het vlees koud aanvoelt, ga ik verder met verpakken. Dan weet ik zeker dat er geen condensvorming ontstaat in de verpakking en dat het vlees niet gaat ijskristallen vormen. Als het gaat om gegaarde rollade, snij ik die soms in plakken, soms laat ik het in z'n geheel. Ik gebruik bijna altijd een vacuümapparaat, maar als dat niet kan, neem ik een stevige diepvrieszak. Ik duw alle lucht eruit met m’n handen of met behulp van een rietje. Daarna label ik de zak met de datum van invriezen en schrijf ik erop of het om rauw of gebraden vlees gaat. Dat lijkt misschien overdreven, maar het maakt echt verschil bij het ontdooien en bereiden.
Voorbereidingstijd 15 minuten min
Vriestijd 1 dag d
Gang Vlees
Keuken Nederland
Porties 1 Portie
calorieën 128 kcal
Keukenpapier
vacuümzak of diepvrieszak
Eventueel een vacuümapparaat
markeerstift of label
Snijplank
vershoudfolie (bij gegaarde rollade zonder vacuümapparaat)
schone handen en een droge werkplek
- 1 varkensrollade tussen 800 gram en 1200 gram
1. Voorbereiding
Varkensrollade invriezen begint met het juist voorbereiden van het vlees. Is de rollade rauw, dan moet het vlees bij aankoop vers ruiken en stevig aanvoelen. Laat het niet eerst in de koelkast liggen. Wil je gegaarde rollade invriezen, laat deze dan volledig afkoelen, minimaal twee uur op een schone plank. Dep het daarna goed droog met keukenpapier.
5. Ontdooien
Haal de rollade minimaal 24 uur voor gebruik uit de vriezer. Laat het, nog in de verpakking, rustig ontdooien in de koelkast. Daarna kun je het rauwe vlees bereiden zoals je gewend bent. Gegaarde rollade kun je in plakken snijden en even verwarmen in de oven, pan of magnetron.
Trefwoord Varkensrollade invriezen