Nectarine jam maken is iets wat je met plezier en liefde in je eigen keuken kunt doen, zeker als de nectarines volop in het seizoen zijn. De geur van rijp fruit, het pruttelen in de pan en uiteindelijk die warme, zoete massa in glazen potten, klaar om bewaard te worden voor later – het geeft echt een gevoel van voldoening. En weet je wat het mooiste is? Je hebt er geen gekke dingen voor nodig. Gewoon fruit, suiker, een beetje geduld en potten die goed sluiten.
Zelf jam maken heeft iets bijzonders. Je weet precies wat erin zit, je kunt spelen met smaken en je geniet wekenlang of zelfs maandenlang van iets dat je zelf hebt gemaakt. Met dit recept krijg je ongeveer vier potten nectarine jam. Makkelijk om uit te delen, of om gewoon lekker zelf op te eten, beetje bij beetje, op een dikke snee brood of bij een bolletje yoghurt.

Hoe nectarine jam maken?
Benodigdheden
- Een grote pan met dikke bodem
- Een schuimspaan
- Een houten lepel
- Een maatbeker
- Een scherp mes en een snijplank
- Vier glazen jampotten van ongeveer 250 milliliter
- Bijpassende deksels die zuur kunnen weerstaan
- Een trechter of pollepel voor het vullen
- Een tang of doek om de potten vast te pakken
Ingrediënten
- 800 gram rijpe nectarines
- 500 gram geleisuiker 2:1
- Sap van 1 citroen
- Optioneel: 1 theelepel vanille-extract of rasp van een halve citroen
Bereiding
1. Voorbereiding
- Breng een grote pan met water aan de kook. Snij een kruisje in de onderkant van elke nectarine. Dompel ze ongeveer 30 seconden in het kokende water. Haal ze er met een schuimspaan uit en laat ze even schrikken in koud water. Het velletje trek je er nu makkelijk af.
- Verwijder de pitten en snij de nectarines in kleine stukjes. Doe ze samen met het citroensap in een grote pan. Voeg de geleisuiker toe en eventueel de vanille of citroenrasp als je dat lekker vindt. Roer alles goed door en laat het mengsel een half uurtje staan, zodat de suiker zich al een beetje oplost in het fruitsap.
2. Jam maken
- Zet de pan op middelhoog vuur en breng het geheel al roerend aan de kook. Let op, het moet echt goed koken, dus met grote borrelende bellen. Laat de jam dan vier minuten stevig doorkoken. Blijf goed roeren, vooral aan de bodem, zodat het niet aanbrandt.
- Schep eventueel schuim eraf met een schuimspaan. Haal dan de pan van het vuur.
3. In potten doen
- Giet de hete jam in de schone, warme jampotten. Gebruik een trechter of pollepel om morsen te voorkomen. Draai de deksels stevig dicht. Je kunt de potten nu op hun kop zetten voor vijf minuten. Dat helpt om de jam langer houdbaar te houden, vooral als je goede deksels hebt die tegen zuur kunnen.
- Laat de potten daarna volledig afkoelen op een droge theedoek. Bewaar ze op een koele, donkere plek.
Hoelang is nectarine jam houdbaar?
Zelfgemaakte nectarine jam is bij goede hygiëne en afsluiting zeker zes tot negen maanden houdbaar. Zet de potten koel en donker weg, bijvoorbeeld in een kelderkast. Na openen bewaar je de jam in de koelkast, waar hij zeker drie weken goed blijft. Gebruik altijd een schone lepel om schimmelvorming te voorkomen.
Vijf variaties en aanpassingen
Abrikozen
Meng op het laatst fijngesneden gedroogde abrikozen mee voor extra structuur en zoetheid
Geraspte gember
Voeg een eetlepel geraspte verse gember toe voor een pittige ondertoon
Met perziken
Vervang de helft van de nectarines door rijpe perziken voor een zachtere smaak
Munt erdoor
Roer op het einde fijngesneden verse munt erdoor voor een frisse twist
Kaneel en muskaat
Voeg een snufje kaneel en nootmuskaat toe voor een warme, kruidige jam

Wilhelmus Hengstmengel
Auteur en kokAls kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander, lekker eten begint bij het op de juiste manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.