Hoe nectarine jam maken?
Nectarine jam maken begint met goed fruit. Voor deze soort jam gebruik je rijpe maar stevige nectarines. Die geven de meeste smaak en zorgen voor een mooie consistentie. De nectarines worden eerst geblancheerd, daarna ontveld, ontpit en in stukjes gesneden. Dan gaan ze samen met geleisuiker in een pan. Het mengsel breng je aan de kook en laat je kort doorkoken volgens de instructies van de suiker die je gebruikt. Daarna wordt de jam in gesteriliseerde potten gegoten. Je kunt ervoor kiezen om de potten een paar minuten op hun kop te zetten, zo help je de jam beter te conserveren. Let wel op: sommige deksels kunnen aangetast worden door het zuur in de jam. Gebruik daarom potten met deksels die hiertegen bestand zijn. Op z’n kop zetten is in dat geval aan te raden, maar het is niet verplicht.
Voorbereidingstijd 45 minuten min
Bereidingstijd 5 minuten min
Afkoelen 30 minuten min
Totale tijd 1 uur uur 20 minuten min
Gang Ontbijt
Keuken Internationaal
Porties 4 Jampotten
calorieën 840 kcal
Een grote pan met dikke bodem
Een schuimspaan
Een houten lepel
Een maatbeker
Een scherp mes en een snijplank
Vier glazen jampotten van ongeveer 250 milliliter
Bijpassende deksels die zuur kunnen weerstaan
Een trechter of pollepel voor het vullen
Een tang of doek om de potten vast te pakken
- 800 gram rijpe nectarines
- 500 gram geleisuiker 2:1
- Sap van 1 citroen
- Optioneel: 1 theelepel vanille-extract of rasp van een halve citroen
1. Voorbereiding
Breng een grote pan met water aan de kook. Snij een kruisje in de onderkant van elke nectarine. Dompel ze ongeveer 30 seconden in het kokende water. Haal ze er met een schuimspaan uit en laat ze even schrikken in koud water. Het velletje trek je er nu makkelijk af.
Verwijder de pitten en snij de nectarines in kleine stukjes. Doe ze samen met het citroensap in een grote pan. Voeg de geleisuiker toe en eventueel de vanille of citroenrasp als je dat lekker vindt. Roer alles goed door en laat het mengsel een half uurtje staan, zodat de suiker zich al een beetje oplost in het fruitsap.
2. Jam maken
Zet de pan op middelhoog vuur en breng het geheel al roerend aan de kook. Let op, het moet echt goed koken, dus met grote borrelende bellen. Laat de jam dan vier minuten stevig doorkoken. Blijf goed roeren, vooral aan de bodem, zodat het niet aanbrandt.
Schep eventueel schuim eraf met een schuimspaan. Haal dan de pan van het vuur.
3. In potten doen
Giet de hete jam in de schone, warme jampotten. Gebruik een trechter of pollepel om morsen te voorkomen. Draai de deksels stevig dicht. Je kunt de potten nu op hun kop zetten voor vijf minuten. Dat helpt om de jam langer houdbaar te houden, vooral als je goede deksels hebt die tegen zuur kunnen.
Laat de potten daarna volledig afkoelen op een droge theedoek. Bewaar ze op een koele, donkere plek.
Trefwoord Nectarine jam maken