Bouquet garni maken
Kruidenmix

Bouquet garni maken

Bouquet garni maken is een heerlijke en eenvoudige manier om gerechten een diepe, aromatische smaak te geven zonder losse kruiden in je pan. Het is eigenlijk niets meer dan een bosje verse of gedroogde kruiden dat je samenvouwt en mee laat trekken in stoofpotten, soepen of sauzen. Eenmaal klaar met koken haal je het bundeltje er gewoon weer uit. Je houdt dan een smaakvol gerecht over zonder dat je losse takjes of blaadjes tussen je eten moet vissen. Het klinkt eenvoudig, en dat is het ook, maar de smaak die zo’n klein bundeltje toevoegt, is ongeëvenaard.

Wat dit kruidige bundeltje zo bijzonder maakt, is dat je het helemaal kunt afstemmen op het gerecht dat je aan het maken bent. Gebruik je het voor een Provençaalse stoof? Dan kies je tijm, laurier en rozemarijn. Maak je een bouillon? Dan kun je er selderijblad en peterselie aan toevoegen. Het mooie is dat je met een paar simpele keukenkruiden een diepte aan smaak creëert die anders alleen na uren koken ontstaat. En dat zonder poespas of dure ingrediënten.

Zelf ben ik al jaren fan van deze methode. Zeker als je graag werkt met verse kruiden of als je een kruidentuin hebt, is het een genot om op een regenachtige zondagmiddag een paar bouquet garni’s te maken voor in de vriezer. Of je nu een beginnende kok bent of een oude rot in het vak: dit is zo’n basis die iedere thuiskok in z’n vingers zou moeten hebben.

klein

Hoe bouquet garni maken?

Een bouquet garni maken doe je door enkele stevige takjes verse of gedroogde kruiden samen te binden tot een klein bosje. Je kunt ze met keukentouw bij elkaar binden, of je wikkelt ze in een blaadje prei of selderij en bindt dat samen. Vervolgens laat je het bosje meetrekken in je gerecht en verwijder je het voor het serveren. Zo simpel kan het zijn.
Voorbereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 10 minuten
Gang Kruiden
Keuken Frans
Porties 1 Portie
calorieën 8 kcal

Benodigdheden

  • Keukentouw
  • Scherpe keukenschaar
  • Snijplank
  • Eventueel een kaasdoek of stukje prei om de kruiden in te wikkelen

Ingrediënten
  

  • 3 takjes verse tijm
  • 2 blaadjes laurier
  • 3 takjes platte peterselie
  • 1 klein stukje preigroen ongeveer 10 centimeter
  • Optioneel: 1 takje rozemarijn of enkele blaadjes selderij

Bereiding
 

1. Voorbereiden

  • Was alle kruiden goed onder koud stromend water en dep ze voorzichtig droog met een schone doek of keukenpapier. Zorg dat er geen aarde of zand meer aan zit. Knip te lange stelen wat bij, zodat ze allemaal ongeveer even lang zijn. Dit maakt het makkelijker om ze samen te binden.

2. Kies je basis

  • Voor een klassiek bouquet gebruik je tijm, laurier en peterselie. Wil je iets stevigers, voeg dan rozemarijn toe. Voor soepen is selderij heel geschikt. Gebruik je liever geen los keukentouw in je pan, dan kun je de kruiden wikkelen in een blad prei of een stukje kaasdoek.

3. Samenbinden

  • Leg de kruiden op elkaar en vorm er een klein bosje van. Bind ze stevig vast met een stukje keukentouw. Wikkel eventueel eerst een stukje prei om het bundeltje, en bind dat vast. Zorg dat het bundeltje stevig genoeg is dat het niet uit elkaar valt, maar niet zo strak dat je de kruiden kneust.

4. Gebruik in je gerecht

  • Voeg het bouquet garni toe aan je soep, stoofpot of saus zodra je begint met koken. Laat het rustig mee trekken zodat de smaken hun werk kunnen doen. Laat het minimaal een half uur meekoken, maar langer mag zeker. Hoe langer het meekookt, hoe voller de smaak.
  • Zodra je gerecht klaar is, haal je het bouquet garni er weer uit. Gooi het weg; het heeft z’n werk gedaan. De smaak is opgenomen in je gerecht, en je hebt geen losse stukjes kruid in je eten.
Trefwoord Bouquet garni maken

Hoelang is een bouquet garni houdbaar?

Een bouquet garni van verse kruiden kun je tot ongeveer drie dagen bewaren in de koelkast, goed verpakt in een luchtdicht doosje of plastic zakje. Voor langere houdbaarheid kun je het ook invriezen. Wikkel het dan eerst goed in plasticfolie of bewaar het in een diepvriesdoosje. In de vriezer blijft het tot drie maanden goed zonder dat het aan smaak verliest. Gedroogde kruiden kun je uiteraard veel langer bewaren, tot wel een jaar, mits je ze droog en donker opslaat.

Vijf variaties en aanpassingen

Mediterraans tintje

Voeg lavendel of marjolein toe aan je bouquet garni voor gerechten uit de Provence of bij lamsvlees. Dat geeft een warm en bloemig aroma dat goed past bij de zuidelijke keuken.

Oosters geïnspireerd

Gebruik citroengras, laos en een paar korianderstengels in een kaasdoekje in plaats van de klassieke kruiden. Heerlijk voor in een Thaise soep of curry.

Voor visgerechten

Vervang rozemarijn door dille en voeg eventueel een beetje venkelgroen toe. Deze combinatie is licht, fris en past perfect bij vissoep of gestoofde vis.

Voor een hartige stoof

Doe er een klein stukje gedroogde sinaasappelschil bij. Dat geeft je rundstoof een verrassend diepe, warme smaak. Past ook goed bij wildgerechten.

Vegetarisch met een twist

Gebruik lavas (maggikruid) in plaats van selderij. Dat geeft een krachtige, bijna bouillonachtige smaak aan groentesoepen en linzengerechten, zonder dat je bouillonblokjes nodig hebt.

Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel

Auteur en kok

Als kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander, lekker eten begint bij het op de juiste manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept