Hoe bouquet garni maken?
Een bouquet garni maken doe je door enkele stevige takjes verse of gedroogde kruiden samen te binden tot een klein bosje. Je kunt ze met keukentouw bij elkaar binden, of je wikkelt ze in een blaadje prei of selderij en bindt dat samen. Vervolgens laat je het bosje meetrekken in je gerecht en verwijder je het voor het serveren. Zo simpel kan het zijn.
Voorbereidingstijd 10 minuten min
Totale tijd 10 minuten min
Porties 1 Portie
calorieën 8 kcal
- 3 takjes verse tijm
- 2 blaadjes laurier
- 3 takjes platte peterselie
- 1 klein stukje preigroen ongeveer 10 centimeter
- Optioneel: 1 takje rozemarijn of enkele blaadjes selderij
2. Kies je basis
Voor een klassiek bouquet gebruik je tijm, laurier en peterselie. Wil je iets stevigers, voeg dan rozemarijn toe. Voor soepen is selderij heel geschikt. Gebruik je liever geen los keukentouw in je pan, dan kun je de kruiden wikkelen in een blad prei of een stukje kaasdoek.
3. Samenbinden
Leg de kruiden op elkaar en vorm er een klein bosje van. Bind ze stevig vast met een stukje keukentouw. Wikkel eventueel eerst een stukje prei om het bundeltje, en bind dat vast. Zorg dat het bundeltje stevig genoeg is dat het niet uit elkaar valt, maar niet zo strak dat je de kruiden kneust.
4. Gebruik in je gerecht
Voeg het bouquet garni toe aan je soep, stoofpot of saus zodra je begint met koken. Laat het rustig mee trekken zodat de smaken hun werk kunnen doen. Laat het minimaal een half uur meekoken, maar langer mag zeker. Hoe langer het meekookt, hoe voller de smaak.
Zodra je gerecht klaar is, haal je het bouquet garni er weer uit. Gooi het weg; het heeft z’n werk gedaan. De smaak is opgenomen in je gerecht, en je hebt geen losse stukjes kruid in je eten.
Trefwoord Bouquet garni maken