Abrikozen inmaken is een ouderwetse manier van bewaren die nog steeds hartstikke nuttig is. Zeker als je in het seizoen een hele lading rijpe abrikozen hebt weten te bemachtigen, of je hebt een abrikozenboom in de tuin staan die je rijkelijk beloont, dan is inmaken dé manier om later in het jaar nog te kunnen genieten van die zomerse zoetheid. Zelf inmaken kost je misschien even wat tijd, maar wat je ervoor terugkrijgt is pure smaak, minder verspilling en een voorraadkast waar je trots op mag zijn.
In dit recept leg ik stap voor stap uit hoe je abrikozen kunt inmaken voor vier inmaakpotten. Ik vertel je wat je nodig hebt, waar je op moet letten en geef je daarna ook nog wat ideeën om het naar jouw eigen smaak aan te passen. En geloof me, zodra je een keer zelf abrikozen hebt ingemaakt, wil je eigenlijk nooit meer iets anders.
Hoe abrikozen inmaken?
Abrikozen inmaken is verrassend eenvoudig als je eenmaal weet hoe het moet. Het begint allemaal bij goed rijpe, stevige vruchten. Je kookt een zoete siroop, steriliseert de potten en vult ze zorgvuldig met halve abrikozen. Daarna verhit je de gevulde potten nog kort, zodat ze vacuüm trekken. Het op de kop zetten van de potten helpt daarbij, maar is optioneel. Sommige potdeksels kunnen aangetast worden door het zuur van het fruit of de siroop. In dat geval is het verstandig om speciale deksels aan te schaffen die hiertegen bestand zijn. Toch is op de kop zetten vaak wel beter voor het vacuüm trekken, dus als je goede deksels hebt, is dat aan te raden.
4 schone inmaakpotten van 500 milliliter met schroefdeksel
Grote pan om de siroop in te maken
Schone theedoek
Kookpan om de potten te steriliseren
Trechter (optioneel, maar handig)
Pollepel of soeplepel
Scherp mesje en snijplank
Ingrediënten
Ongeveer 1 kilogram verse abrikozenliefst stevig maar rijp
800gramkristalsuiker
1literwater
2eetlepelscitroensapvers geperst
Eventueel: 1 vanillestokje of 1 kaneelstokjevoor extra smaak
Bereiding
1. Potten en deksels schoonmaken
Begin met het grondig schoonmaken van de potten en deksels. Was ze met heet water en afwasmiddel en spoel goed na. Zet ze daarna in een pan met kokend water of in de oven (15 minuten op 120 graden Celsius) om ze te steriliseren. Laat ze ondersteboven drogen op een schone theedoek.
2. Abrikozen voorbereiden
Was de abrikozen goed. Snij ze doormidden en verwijder de pitten. Gebruik bij voorkeur stevige abrikozen, zodat ze hun vorm behouden tijdens het inmaken. Wil je de schil liever niet? Dan kun je ze kort blancheren en ontvellen, maar dit is niet noodzakelijk.
3. Siroop maken
Doe het water, de suiker en het citroensap in een grote pan. Verwarm dit op middelhoog vuur en roer tot de suiker helemaal is opgelost. Laat de siroop daarna kort doorkoken, zodat hij wat indikt. Wil je extra smaak, voeg dan nu een vanillestokje (in de lengte doorgesneden) of een kaneelstokje toe en laat even meekoken.
4. Potten vullen
Zet de potten klaar (gebruik eventueel een trechter). Vul ze met de abrikozenhelften, met de snijkant naar beneden, zo strak mogelijk. Giet de hete siroop erover tot de vruchten net onder staan. Laat ongeveer 1 centimeter ruimte tot de rand over.
Veeg de randen van de potten schoon met een schone, vochtige doek. Sluit de potten meteen goed af met de deksels. Zet ze eventueel direct op de kop, zodat de hitte ook het deksel ontsmet en er makkelijker vacuüm ontstaat. Heb je potten waarvan het deksel mogelijk aangetast wordt door zuur? Gebruik dan speciale zuur-bestendige deksels, of laat het op z’n kop zetten achterwege.
5. Laten afkoelen
Laat de potten afkoelen op een handdoek, eventueel onder een theedoek. Na een paar uur hoor je vaak een ‘plop’, dat betekent dat de pot vacuüm is getrokken. Controleer dit door licht op het deksel te drukken: het mag niet meer indeuken.
Trefwoord Abrikozen inmaken
Hoelang zijn ingemaakte abrikozen houdbaar?
Als je schoon en zorgvuldig hebt gewerkt, zijn de ingemaakte abrikozen minstens 6 tot 8 maanden houdbaar op een koele, donkere plek. Bewaar de potten het liefst in een voorraadkast of kelder. Na opening bewaar je de pot in de koelkast en gebruik je de inhoud binnen een week.
Bewaartijd
In gesloten inmaakpot op kamertemperatuur: 8 tot 12 maanden In koelkast: 12 tot 18 maanden Na opening of zelf gemaakt: 5 tot 7 dagen in de koelkast, niet geschikt om buiten de koelkast te bewaren.
Vijf variaties en aanpassingen
Met brandewijn of rum
Voeg per pot een eetlepel brandewijn of bruine rum toe voor een volwassen twist. Laat dan wel iets minder siroop in de pot.
Met specerijen
Kruid de siroop met steranijs, kruidnagel of kardemom voor een winterse smaak.
Met sinaasappel
Voeg wat sinaasappelschil toe aan de siroop, of gebruik sinaasappelsap in plaats van een deel van het water.
Minder suiker
Gebruik iets minder suiker als je het minder zoet wilt, maar houd dan wel rekening met kortere houdbaarheid.
Abrikozenmix
Combineer abrikozen met stukjes perzik of nectarine in de potten, voor een speelse fruitmix.
Wilhelmus Hengstmengel
Auteur en kok
Als kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander, lekker eten begint bij het op de juiste manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.