Oliebollen bewaren vraagt altijd een beetje aandacht, zeker als je dat luchtige en warme gevoel van net gemaakte oliebollen nog even wilt vasthouden. Iedereen kent het wel, dat moment waarop je een bord vol versgebakken oliebollen hebt staan en je weet dat ze morgen misschien al minder zacht zijn. Toch kun je er veel aan doen om oliebollen goed te bewaren, zodat ze hun smaak en beet zo lang mogelijk behouden. Het begint bij rustig omgaan met de bollen, ze helemaal laten afkoelen en ze daarna op de juiste plek bewaren. Als je dat goed doet, kun je dagen later nog steeds genieten van een oliebol die verrassend lekker blijft.
Oliebollen bewaren voelt bijna als een kleine vorm van traditie. Zeker rond de feestdagen wil je niet iedere dag opnieuw bakken, dus zoek je altijd naar manieren om vooruit te werken zonder in te leveren op smaak. Met de juiste bewaarmethode kun je zelfs oliebollen voor langere tijd netjes wegzetten. Sommige mensen bewaren ze op het aanrecht, anderen in de koelkast of vriezer. Weer anderen kiezen voor vacumeren omdat dat de kwaliteit langer vasthoudt. Iedere methode heeft zijn eigen voor en nadelen en hieronder neem ik je daar rustig in mee.
Oliebollen bewaren
Oliebollen bewaren vinden de meeste mensen niet wenselijk, ze zijn immers het lekkerst op de dag dat ze gebakken zijn. De korst is dan nog mooi stevig en het binnenste zacht en luchtig. Als ze afkoelen neemt het vocht in de oliebol meer de overhand en daardoor verandert de structuur. Door ze goed te bewaren kun je dat proces een beetje vertragen en blijven ze beter van smaak en structuur.
In de koelkast
Oliebollen in de koelkast bewaren kan, maar je moet er rekening mee houden dat de kou ze sneller laat uitdrogen. Een oliebol bevat best wat vocht door het deeg zelf en dat vocht verdwijnt in een koele omgeving sneller naar buiten. Daardoor voelt de oliebol de volgende dag vaak wat taaier aan. Als je ze toch in de koelkast zet, verpak ze dan in een goed afsluitbare doos of zak, zodat lucht er nauwelijks bij kan.
Een bijkomend punt is dat geuren in de koelkast soms in het deeg trekken. De oliebol kan daardoor iets van zijn neutrale smaak verliezen, zeker als er sterke geuren zoals kaas of uien in dezelfde ruimte liggen. Zorg dus voor een afgesloten bak en denk eraan dat oliebollen het beste zijn wanneer ze niet te lang in de koelkast blijven liggen.
Invriezen
Oliebollen invriezen werkt een stuk beter als je langere houdbaarheid zoekt. De structuur blijft verrassend goed als je ze eerst helemaal laat afkoelen en daarna netjes inpakt. Leg ze liefst per stuk op een bakpapier in de vriezer om voor bevriezen te zorgen, zodat ze niet aan elkaar kleven. Daarna kun je ze samen in een zak of doos stoppen. Zo houd je ze overzichtelijk en kun je ze één voor één pakken.
Bij invriezen blijft de oliebol vaak luchtiger dan bij bewaren in de koelkast. Wel moet je ervoor zorgen dat er zo min mogelijk lucht in de verpakking achterblijft. Hoe minder lucht, hoe kleiner de kans op ijskristallen die later de structuur aantasten. Bij het ontdooien laat je de bollen rustig op kamertemperatuur komen en kun je ze desgewenst even opwarmen in de oven, zodat ze weer een lichte krokantheid krijgen.
Vacumeren
Vacumeren is een van de manieren om oliebollen langer goed te houden terwijl je de smaak zo min mogelijk aantast. Door vrijwel alle lucht uit de verpakking te halen, vertraag je het uitdrogen en het oxideren. Het resultaat is dat de oliebol langer zacht blijft en minder snel een bittere of oude smaak ontwikkelt. Vacumeren werkt heel goed in combinatie met invriezen omdat je zo bijna geen kans hebt op ijsvorming.
Wanneer je oliebollen vacumeert zonder ze in te vriezen, houd er dan rekening mee dat het nog steeds vers deeg is. Zelfs zonder lucht zal een oliebol langzaamaan veranderen. Daarom blijft het vooral een methode die je gebruikt om de kwaliteit net iets langer vast te houden, maar niet om wekenlang te bewaren zonder vriezer.
Bewaartijden oliebollen bewaren
Niet gevacumeerd
Kamertemperatuur: 12 uur
Koelkast: 2 dagen
Vriezer: 2 maanden
Wel gevacumeerd
Kamertemperatuur: 24 uur
Koelkast: 4 dagen
Vriezer: 3 maanden
Nadelen bewaren bij kamertemperatuur
Bij kamertemperatuur worden oliebollen al snel zacht en soms zelfs een beetje vettig. Het deeg verliest binnen enkele uren zijn luchtige structuur en neemt weer vocht op. Daardoor verdwijnt het krokante laagje dat juist zo geliefd is. Ook kunnen oliebollen bij te warme kamers sneller bederven omdat het een product met vocht en vet is.
Hoe lang blijft een gesloten potje houdbaar? Een gesloten potje is hier minder van toepassing omdat oliebollen normaal niet in potten worden bewaard. Toch kun je zeggen dat als je ze luchtdicht verpakt op het aanrecht zet, ze alsnog maar ongeveer 12 uur goed blijven.
Nadelen bewaren in koelkast
In de koelkast drogen oliebollen sneller uit, waardoor ze taai worden. De koele lucht onttrekt vocht aan het deeg en daardoor voelt de oliebol vaak stevig en minder smakelijk aan. Ook neemt het deeg geuren op uit de omgeving, zeker als het niet goed is afgesloten.
Nadelen bewaren in vriezer
In de vriezer kunnen oliebollen op den duur ijskristallen ontwikkelen die de structuur minder luchtig maken. Als ze niet goed verpakt zijn, krijgen ze een wat droge buitenkant. Soms kan ook de smaak iets afnemen wanneer ze te lang in de vriezer liggen.
Hoe herken je een bedorven oliebol?
Een bedorven oliebol herken je vaak eerst aan de geur. Een frisse oliebol ruikt zacht en licht zoet, maar wanneer hij bederft krijgt hij een zure of muffe geur. Soms merk je ook dat de oliebol vochtig wordt aan de buitenkant of dat er een plakkerig laagje ontstaat. Dat is een duidelijk teken dat de oliebol niet meer goed is. Als je schimmel ziet, hoe klein ook, moet je de oliebol altijd weggooien.
Ook de structuur zegt veel. Wanneer je een oliebol indrukt en hij voelt nat, korrelig of bijzonder slap, dan is de kans groot dat hij niet meer veilig is om te eten. De smaak is dan meestal ook anders, vaak wat zuur of bitter. Bij twijfel gooi je hem beter weg. Oliebollen bederven sneller dan veel mensen denken, zeker als ze in een warme omgeving liggen. Vertrouw dus altijd op je neus en ogen.

Wilhelmus Hengstmengel
Auteur en kokAls kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander, lekker eten begint bij het op de juiste manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.


Bewaartijden oliebollen bewaren