Vijgen invriezen
Invriezen

Vijgen invriezen

Vijgen invriezen doe je vooral als je merkt dat je ze niet allemaal op tijd op kunt eten. Want verse vijgen, hoe lekker ze ook zijn, blijven maar een paar dagen goed. En het zou zonde zijn om ze te laten bederven. Door ze op het juiste moment in te vriezen, bewaar je de smaak en structuur redelijk goed, en kun je ze later gebruiken in bijvoorbeeld jam, yoghurt, gebak of stoofpotjes.

Het invriezen van vijgen is vrij eenvoudig, maar er zijn wel een paar dingen waar je op moet letten. Je kunt ze rauw invriezen, in stukken snijden of pureren, afhankelijk van wat je er later mee wil doen. Wat belangrijk is: werk altijd met rijpe maar nog stevige vijgen. Zijn ze al overrijp en zacht, dan worden ze na het ontdooien nog slapper en vaak waterig.

Hoe vijgen invriezen?

Vijgen invriezen doe je door te beginnen met het sorteren van het fruit. Kies alleen vijgen die goed rijp zijn, maar nog een beetje stevig aanvoelen.
Voorbereidingstijd 15 minuten
Vriestijd 1 dag
Totale tijd 1 dag 15 minuten
Gang Fruit
Keuken Internationaal
Porties 1 Portie
calorieën 53 kcal

Benodigdheden

  • Een scherp mesje
  • Snijplank
  • Bakplaat of snijplank voor het voorkoelen
  • Keukenpapier
  • Diepvriesbakjes of diepvrieszakjes
  • Eventueel een blender of staafmixer (voor vijgenpuree)
  • Eventueel een ijsblokjesvorm (voor puree invriezen)

Ingrediënten
  

  • Verse vijgen rijp maar niet zacht

Bereiding
 

  • Was ze voorzichtig onder koud water en dep ze goed droog met keukenpapier. Haal eventueel het steeltje eraf als je ze in zijn geheel wil invriezen. Je kunt ze ook in parten snijden of zelfs pureren als je ze later bijvoorbeeld voor jam of smoothies gebruikt.
  • Leg hele of gesneden vijgen los op een snijplank of bakplaat en zet ze zo los van elkaar in de vriezer. Laat ze een paar uur aanvriezen zodat ze niet aan elkaar plakken. Daarna kun je ze overdoen in diepvrieszakjes of een plastic bewaardoosje. Sluit alles luchtdicht af. Als je ze wil pureren, doe dat dan in een blender en giet de puree in een ijsblokjesvorm of een klein bakje. Dek dat goed af.
Trefwoord Vijgen invriezen

Hoelang zijn ingevroren vijgen houdbaar?

Ingevroren vijgen kun je het beste binnen 8 tot 10 maanden gebruiken. Daarna wordt de smaak vaak wat vlakker en de structuur slechter. Bewaar ze altijd bij min twintig graden en zet de datum op het zakje of doosje, zodat je weet wanneer je ze hebt ingevroren.

Vijf variaties en aanpassingen

Met citroensap

Sprenkel een beetje vers geperst citroensap over de vijgenpartjes voor je ze invriest. Dit helpt om de kleur te behouden en geeft een frisse toon.

Invriezen met honing

Pureer de vijgen met een eetlepel vloeibare honing voor een zachte, zoete vruchtenpuree. Ideaal voor over yoghurt of desserts.

Vijgen in halve stukken invriezen

Als je ze vaak gebruikt om mee te bakken, kun je de vijgen halveren en zo invriezen. Na het ontdooien kun je ze makkelijk verwerken in taarten of cakes.

Vijgen invriezen met kruiden

Voeg wat verse tijmblaadjes of rozemarijn toe aan de vijgen voordat je ze pureert. Dat geeft extra smaak aan hartige gerechten waarin je de puree later verwerkt.

Vijgen invriezen in porties

Verdeel de vijgen direct in porties die je in één keer opmaakt. Zo voorkom je dat je een hele zak moet ontdooien voor een paar stuks.

Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel

Auteur en kok

Als kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander, lekker eten begint bij het op de juiste manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept