Spinaziesap maken is niet alleen ontzettend eenvoudig, maar ook een fantastische manier om jezelf een flinke portie vitamines en mineralen te geven. Of je nu een drukke dag voor de boeg hebt of gewoon een gezonde gewoonte wilt oppakken, spinaziesap is een heerlijke en voedzame toevoeging aan je dieet. In dit artikel leer je hoe je thuis zelf spinaziesap kunt maken, precies genoeg voor een fles van anderhalve liter. Daarnaast geef ik je tips om het recept aan te passen aan jouw smaak.
Spinazie is een echte superfood. Het zit bomvol ijzer, calcium, magnesium, en vitamines zoals A, C en K. Deze voedingsstoffen helpen je energie op peil te houden, versterken je immuunsysteem en ondersteunen je botten en spieren. Door spinazie tot sap te verwerken, maak je het nóg makkelijker voor je lichaam om al die goede stoffen op te nemen. Maar er is meer: spinaziesap is licht, fris, en perfect te combineren met andere smaken zoals appel, citroen of gember.
Hoe spinaziesap maken?
Spinaziesap maken is eenvoudiger dan je denkt. Volg deze stappen en je hebt binnen een mum van tijd een fles vol gezonde, groene energie.
Twee middelgrote appelsbijvoorbeeld Granny Smith voor een frisse smaak
1citroenvoor een vleugje zuurheid
Een stuk gember van ongeveer twee centimeteroptioneel, voor een pittige twist
1litergekoeld water
2eetlepelshoning of agavesiroopoptioneel, voor wat extra zoetheid
Bereiding
1. Bereid de ingrediënten voor
Was de spinazie grondig onder koud stromend water om eventueel zand of vuil te verwijderen. Schil de appels en snij ze in kleine stukken, zodat ze gemakkelijk in de blender passen. Pers de citroen uit en zet het sap apart. Schil het stukje gember en snij het in dunne plakjes.
2. Blend de ingrediënten
Doe de spinazie, stukjes appel, gember en het citroensap in de blender. Voeg daar ongeveer de helft van het water aan toe. Blend alles op hoge snelheid totdat je een glad mengsel hebt. Als je een slowjuicer gebruikt, voer je de ingrediënten een voor een door het apparaat.
3. Zeef het sap
Giet het mengsel door een fijne zeef of kaasdoek in een grote kom of kan. Gebruik de achterkant van een lepel om zoveel mogelijk sap uit het mengsel te persen. Als je een slowjuicer hebt gebruikt, kun je deze stap overslaan, omdat het sap al gezeefd wordt tijdens het proces.
4. Voeg de rest van het water toe
Roer het overgebleven water door het sap om de juiste consistentie te krijgen. Als je een zoetere smaak wilt, kun je nu de honing of agavesiroop toevoegen en goed mengen.
5. Schenk het sap in een fles
Gebruik een trechter om het sap in een glazen fles van 1,5 liter te gieten. Zorg ervoor dat de fles goed afgesloten is. Zet het sap direct in de koelkast om de versheid te behouden.
Trefwoord Spinaziesap maken
Hoelang is spinaziesap houdbaar?
Zelfgemaakt spinaziesap bevat geen conserveermiddelen. Daarom is het belangrijk om het koel te bewaren en zo vers mogelijk te drinken. De houdbaarheid hangt sterk af van hoe hygiënisch je gewerkt hebt, hoe schoon de flessen zijn en hoe koud je koelkast staat.
Bewaartijd
In gesloten fles op kamertemperatuur: maximaal 6 uur In koelkast: tot 3 dagen Na opening of zelf gemaakt: maximaal 2 dagen in de koelkast, niet buiten de koelkast bewaren.
Vijf aanpassingen en variaties
Met citroenmelisse of munt
Voeg een handje verse munt of citroenmelisse toe in de blender voor een frisse toets.
Met wortel
Vervang de bleekselderij door honderd gram rauwe wortel voor een zoetere basis.
Met kokoswater
Gebruik in plaats van gewoon water driehonderd milliliter kokoswater voor een tropische draai.
Met peer in plaats van appel
Als je een zachtere smaak wilt, vervang dan de appel door een rijpe peer.
Met limoensap in plaats van citroen
Limoensap geeft een andere, iets scherpere frisheid aan het geheel.
Wilhelmus Hengstmengel
Auteur en kok
Als kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander, lekker eten begint bij het op de juiste manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.